Tocana de miel şi bulz fript, mâncarea fabuloasă a ciobanilor din Munţii Buzăului. Reţeta din bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, iar gospodinele trebăluiesc în bucătării pentru a găti preparate dintre cele mai gustoase. Pentru a diversifica meniul sezonului, dominat acum de carnea de porc şi derivatele ei, bucătarul buzoian Cristi Dobre ne propune altfel de reţete, culese din zona de munte a judeţului Buzău, pe bază de miel.

Pentru a prepara Tocana de miel a la Bâsca Rozilei, ne trebuie pe lângă un tuci sau o oală de 10 – 15 kilograme următoarele ingredient:

5kg carne de miel cu os (bucăţi de 300-400gr)

3 cepe roşii buzoiene lungi, pe care le taiem julienne 

1 kg de roşii tăiate cuburi 

1 căpăţână de usturoi curăţată şi tocată fin 

3 linguri de boia dulce

2 ardei iuţi roşii uscaţi (pe care îi vom pune întregi în tuci)

2-3 ardei kapia cuburi mari

piper boabe 1 lingură

ienibahar boabe, 1 lingură

ceapă verde 3 fire, pătrunjel - 2 legaturi, o legătură mărar, toate tocate fin 

câteva frunze de dafin 

500 ml de vin roşu sec 

sare după gust 

300 ml ulei de floarea soarelui 

buzau

Curăţăm şi spălăm foarte bine carnea înainte de orice process. La fel facem si cu vegetalele şi verdeţurile. 

”Celor cărora nu le place gustul cărnii de oaie vă recomand să opăriţi de 3-4 ori carnea înainte, după care punem în tuciul fierbinte uleiul, să se încingă şi el, boabele de piper, foile de dafin şi ienibaharul, plus o lingură de sare de preferat grunjoasa şi nu fină. Adăugăm carnea, o perpelim la foc iute, 15 minute, în ulei, adăugăm vegetalele plus ierburile şi continuăm să sotăm încă 5 minute. Adăugăm apa cât cuprinde şi acoperim cu un capac, lăsând focul domol ca să fiarbă în tihnă. Carnea se poate fierbe 2-3 ore la foc mic şi spre sfârsit adăugăm şi vinul roşu”, explică Chef Cristi Dobre.

buzau

Când carnea începe să se desprindă de pe os, tocăniţa va fi gata. Servim cu bulz fript ciobanesc. Mod de preparare a bulzului fript ciobaneasc: ”Facem o mămăligă vârtoasă, şase porţii. Separat, frigem pe plită 300 grame de pastramă de oi şi 300 grame cârnaţi de pleşcoi. Tocăm julienne un ardei capia şi două cepe tocate, pe care le tragem la tigaie iar la final adăugăm pastrama si carnatii. Amestecăm 200 grame de brânză de burduf şi 100 grame de brânză rasă de oi cu mărar patrunjel şi ceapă verde tocate, câte o lingură din fiecare” spune Chef Cristi Dobre.  

Împarţim mămăliga în 6 porţii egale, spune bucătarul buzoian, facem o scobitură în mijloc şi umplem cu mixul de carne şi vegetale, împăturim apoi bulzurile le modelăm până devin rotunde, ca o minge. Bulgării de mămăligă se frig apoi pe plită până prind o crustă frumoasă. La final, adăugăm deasupra câte o lingură din amestecul de brânză.

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite