Satul de la Curbura Carpaților nominalizat la o competiție internațională de turism. Peisajele îți taie răsuflarea FOTO

0
Publicat:

Satul Gura Siriului din județul Buzău a fost nominalizat la competiția internațională „Best Turism Villages 2024”. Și anul trecut, localitatea a fost votată și aleasă drept finalistă a competiției, confirmându-și statutul de destinație turistică de top din România.

Lacul Siriu este unul dintre cele mai mari din țară. SURSA Dragoș Voicu
Lacul Siriu este unul dintre cele mai mari din țară. SURSA Dragoș Voicu

Șase sate din țară au fost selectate de către specialiștii Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru această competiție, iar Gura Siriului este una dintre acestea.

Organizația Mondială a Turismului va selecta trei dintre aceste sate, iar Gura Siriului ar putea beneficia de programul „Upgrade”, oferit de organizația mondială și partenerii săi. Acest program vizează îmbunătățirea domeniilor de activitate ale satului, în funcție de rezultatele evaluării.

Participarea în această competiție nu numai că consolidează reputația satului Gura Siriului ca destinație turistică de excepție, dar oferă și oportunități semnificative pentru dezvoltarea ulterioară și atragerea unui număr tot mai mare de turiști.

Aici se regăsește lacul de acumulare Siriu, de o frumusețe unanim recunoscută, dar și un loc unde pasionații de adrenalină pot practica diverse sporturi nautice. Barajul Siriu, pensiunile agroturistice de pe malul lacului de acumulare, peisajele de o frumusețe aparte, sunt câteva dintre atracțiile acestei zone.

În ultimii ani, plimbările cu pluta pe lac, drumeţiile prin munţii Buzăului şi mâncărurile tradiţionale delicioase conving din ce în ce mai mulţi turişti să-şi petreacă vacanţele în Siriu.

„Putem admira, dintr-o perspectivă cum rar avem ocazia, cel mai spectaculos viaduct de pe malul lacului Siriu, Stânca Teherău. E o construcţie impresionantă, cu o lungime de peste 110 metri, care a fost executată în anul 1982. Adâncimea lacului de acumulare este undeva la 40 de metri şi depăşeşte 80 de metri în zona barajului“, spune Sergiu Tutulan, proprietarul uneia dintre cele mai vechi pensiuni de pe malul apei şi ghid pentru toţi drumeţii care-i trec pragul.

Stânca Teherău, văzută dinspre lac. FOTO Iulian Bunilă
Stânca Teherău, văzută dinspre lac. FOTO Iulian Bunilă

Barajul şi lacul de la Siriu sunt printre cele mai frumoase destinaţii de vacanţă din ţara noastră. De o frumuseţe rară, lacul Siriu este o acumulare de apă destinată producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiaşu.

În ultimii ani, turismul este din ce în ce mai bine reprezentat în satul Gura Siriului, parte a comunei Siriu, alături de satele Caşoca, Colţu Pietrii, Muşceluşa şi Lunca Jariştei, care este reşedinţa comunei. Comuna situată pe Valea Buzăului este traversată de şoseaua naţională DN 10, care leagă Buzăul de Braşov.

Pe lângă lacul şi barajul Siriu, o altă destinaţie tot mai atrăgătoare este cascada Caşoca, de aproximativ şapte metri cădere. Înconjurată de păduri de conifere şi de fag şi învăluită într-o aură de legendă, zona îi atrage pe turişti mai ales prin sălbăticia nealterată şi liniştea răcoroasă a muntelui.

Bunătățile gastronomice specifice zonei se află în cufărul de bogății cu care Siriul se poate mândri și pentru care așteaptă vizitatori, atât vara, cât și pe timpul iernii. Siriu este localitatea în care s-a născut și a copilărit unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară, Benone Sinulescu.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite