Orașul care pregătește noile generații de muncitori înalt calificați. Ce avantaje au elevii care aleg învățământul dual
0Buzăul ajunge pol regional al învățământului dual. Școala „Meritas”, proiect demarat în 2022, de Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” și Primăria municipiului Buzău, asigură pregătira adolescenților în meserii căutate pe piața muncii. Proiectul mai prevede construirea unui campus universitar care va pregăti ingineri, împreună cu Universitatea din Galați.
Primăria Buzău și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” tocmai au încheiat un parteneriat cu mai mulți agenți economici din județ, pentru extinderea ofertei în anul trei al Școlii duale „Meritas”.
Sunt puse la dispoziție 148 locuri pentru nouă calificări la mare căutare pe piața muncii din România, dar și din străinătate.
Este vorba despre sudor, operator la mașini cu comandă numerică, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic auto, electrician exploatare joasă tensiune și, o nouă calificare introdusă și în nomenclatorul calificărilor din România, electrician auto.
„Pentru noi este primul an în care dezvoltăm acest parteneriat. Anul acesta s-a dezvoltat o clasă și pe partea de construcții de aceea suntem parteneri. Oferim o alternativă elevilor copiilor de a se dezvolta și de a deveni oameni, să poată avea posibilitatea unei meserii stabile și să fie de ajutor societății din care fac parte. Noi îi calificăm în meseria de fierar betonist”, a declarat reprezentantul unei firme de construcții.
Ce avantaje au elevii buzoieni care vor opta pentru învățământul profesional dual
În cadrul acestui proiect, Primăria Buzău susține, împreună cu cei 14 agenți economici implicați, o bursă lunară de 600 de lei pentru fiecare elev, dar și gratuitate pentru cazare, masă și transport local.
„Deja am devenit centrul industriei alimentare din România și nu puteam să lăsăm deoparte acest sector important al economiei buzoiene. Creăm condiții aici împreună cu Liceul Tehnologic. Noi dăm și o sumă mică de bani ca să ajungă la 100 de euro pe fiecare copil venitul lunar. Asigurăm și transport, cazare, mâncare gratuite”, a precizat primarul Buzăului, Constantin Toma.
Semnatarii contractelor vor asigura locuri de muncă bine plătite pentru numărul de absolvenți solicitați la începutul anului de învățământ. Încă din timpul școlii, elevii se perfecționează cu specialiștii și dotările unor agenți economici înscriși în proiect, acolo unde vor avea asigurat un loc de muncă după absolvire.
Proiectul va avea și o componentă destinată învățământului tehnic superior, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos, din Galați. Cu peste 20 de milioane de euro, va fi amenajat la ieșirea din Buzău, spre Vernești, un campus universitar, unde se vor pregăti atât viitori ingineri, cât și muncitori înalt calificați, în domeniile mecanic și alimentar.