Metoda prin care un sârb a putut călători fără restricţii în toate statele Uniunii Europene, via România
0Ajutat de o buzoiancă, un cetăţean sârb şi-a putut îndeplini visul de a călători fără restricţii în ţările Uniunii Europene. În urmă cu trei luni şi-a luat nevastă din România, de 18 ani, pe care nu prea a mai văzut-o însă de atunci. Căsătoria de convenienţă a fost depistată de poliţiştii de imigrări din Buzău, care au decis să-i refuze sârbului prelungirea dreptului de şedere.
Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României unui cetăţean sârb, în vârstă de 44 de ani, în urma constatării unei căsătorii de convenienţă.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că bărbatul s-ar fi cunoscut cu românca, de 18 ani, în Austria şi au hotărât să se căsătorească pentru a obţine un permis de şedere în România, document care ulterior i-ar fi permis să călătorească în state europene.
Astfel, la sfârşitul lunii mai, aceştia au încheiat căsătoria în faţa ofiţerului de stare civilă român, ulterior prezentându-se cu documentele necesare la sediul Biroului pentru Imigrări al judeţului Buzău, în vederea obţinerii dreptului de şedere, în calitate de membru de familie al unui cetăţean român.
Conform procedurilor, poliţiştii au început verificările specifice în cazul celor doi soţi, iar în urma interviului, a vizitelor la domiciliul conjugal şi discuţii cu persoane din anturaj a rezultat lipsa unei contribuţii efective la îndeplinirea obligaţiilor născute din căsătorie.
De asemenea, în urma verificărilor, poliţiştii de la imigrări au constatat că cei doi soţi nu locuiau la reşedinţa declarată, iar în cadrul interviului s-au constatat neconcordanţe în declararea datelor cu caracter personal, a circumstanţelor în care s-au cunoscut, soţii fiind inconsecvenţi în declaraţii, aspecte care au condus la concluzia că această căsătorie a fost încheiată de convenienţă cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul României a străinului.
Urmare a celor constatate, conform legislaţiei în vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere al cetăţeanului sârb în România, iar pe numele acestuia a fost emisă o decizie de returnare prin care este obligat să părăsească teritoriul României, în termen de 30 de zile.