Legăturile evazioniştilor din industria alcoolului cu judecători şi şefi de Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost magistrat sindic, Mihai Stănescu, şi fostul şef al Fiscului buzoian, Petruş Cârcei, sunt anchetaţi de DIICOT pentru favorizarea unor afacerişti din industria alcoolului, infracţiuni economice cu prejudicii mari.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupţie, care se află în atenţia DIICOT Buzău, îi are protagonişti pe unul dintre cei mai mari contrabandişti cu alcool din sud-estul ţării, Dorin Marinescu, zis "Piticu", şi pe judecătorul sindic Gabriel Stănescu, proaspăt pensionat de la Tribunalul Buzău. 

La aproximativ 9.600.000 de lei se ridică prejudiciul cauzat bugetului de stat de către patronul firmelor Continental Serv Impex 2000 şi Bachus Dealurile Istriţei, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. 

Dorin Marinescu şi complicii săi au cumpărat o cantitate de struguri mult mai mare decât cea înscrisă în documentele de achiziţie, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obţinut fără evidenţiere contabilă şi supus procesului de vinificaţie, iar produsul final obţinut, respectiv vin alb, roşu sau băutură intermediară definită ca vin fiind comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidenţele contabile.

image

Pe toată durata anchetei, afaceristul, poreclit ”Piticu”, a încercat să intimideze echipele de control. Contrabandistul a refuzat să pună la dispoziţia organelor de anchetă documentele contabile solicitate şi a interzis echipei de control pătrunderea în spaţiile unui punct de lucru prin eliberarea din lanţ a patru câini. De asemenea, Marinescu a ameninţat telefonic un membru al echipei de anchetatori cu acte de violenţă şi executarea pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând furtul unor documente de evidenţă contabilă, a unui laptop şi a unui telefon mobil. 

Spatele contrabandistului, asigurat de un judecător sindic

Judecător sindic Gabriel Stănescu, în schimbul unor foloase materiale, i-ar fi ”spălat” acestuia toate ilegalităţile.

Potrivit DIICOT, în perioada 30 ianuarie 2015 – 21 februarie 2016, judecătorul Stănescu a primit de la afacerist, personal sau printr-un intermediar, în şase rânduri, cantitatea totala de 75,5 litri de vin şi o carcasă de miel, precum şi alte bunuri, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă firmei lui Dorin Marinescu, într-un dosar care avea ca obiect anularea unui raport de inspecţie fiscală întocmit de către DGRFP Galaţi şi a deciziei de impunere fiscală emisă de aceasta instituţie în baza raportului de inspecţie fiscală.

Şef al Finanţelor Publice, spion pentru evazionişti din industria alcoolului

O altă dovadă a legăturilor pe care evazioniştii buzoieni din industria alcoolului le au la cele mai înalte niveluri este cazul fostului director al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Buzău, Petruş Cîrcei. El a fost trimis în judecată pentru că, în cursul anului 2014, a favorizat doi făpuitori cercetaţi într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Bucureşti, prin punerea la dispozitia acestora de informaţii secrete. 

Cei ajutaţi de şeful Fiscului sunt omul de afaceri Costică Lepădatu, patronul Casei de Vinuri Pietroasa, şi Marius Graţian Gheorghiţă, fost consilier şi manager al uneia dintre societăţile lui Lepădatu. 

Potrivit DIICOT, aceştia ar fi făcut parte dintr-o grupare specializată în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi uz de fals. Pe 11 august 2016, Petruş Cîrcei a fost reţinut 24 de ore şi plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp, Cîrcei a fost suspendat din funcţia de director executiv al AJFP Buzău, prin dispoziţie a şefului Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Galaţi.

Dosarul a fost înaintat magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, care au decis, zilele trecute, să decline competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti. Judecătorii au constatat legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar faţă de Petruş Cîrcei şi au decis menţinerea măsurii, precum şi interzicerea exercitării activităţii de funcţionar public. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite