Incredibil: Medicii se confruntă cu un val de pacienţi mutilaţi de flex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meseriaşii de ocazie rămân fără degete, mâini, picioare, uneori le este afectat  şi gâtul sau alte părţi ale corpului
Meseriaşii de ocazie rămân fără degete, mâini, picioare, uneori le este afectat şi gâtul sau alte părţi ale corpului

În secţia de Chirurgie Plastică şi Reparatorie a Spitalului Judeţean Buzău aproape că nu este zi fără să vină măcar un pacient cu leziuni grave provocate de folosirea flexului în gospodărie.  Medicii propun ca cei care cumpără asemenea unelte să fie obligaţi să urmeze cursuri pentru autorizare, altfel să fie refuzaţi de comercianţi.

Medicii sunt copleşiţi de frecvenţa unor accidente casnice în care aproape zilnic un buzoian îşi distruge viaţa după ce rămâne fără degete la mâini şi picioare sau chiar fără alte porţiuni ale corpului. Numai în acest an au fost peste 200 de astfel de cazuri. „Sunt îngrozit de accidentele cu care ne confruntăm zilnic la secţia de chirurgie plastică. Cred că jumătate din patologia traumatică este legată de accidentele cauzate de flexuri sau polizoare, după consumul de alcool”, a declarat chirurgul estetician Mihai Tache, şeful secţiei de chirugie plastică şi reparatorie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Buzău.

Lipsa unei legislaţii care să interzică folosirea unor astfel de scule de către persoane neautorizate la micile reparaţii casnice, face ca anual sute de buzoieni să îngroaşe numărul persoanelor cu handicap minor sau sever.

Picior zdrobit de flex

Picior zdrobit de flex

De pierdut are şi statul, care se vede nevoit să acopere integral cheltuielile de spitalizare iar în unele cazuri să asigure ieşirea la pensie a meseriaşilor de ocazie ajunşi la statutul de persoane cu handicap.

„Aceste scule produc accidente care se soldează cu invalidităţi, care ajung şi până la pensionare. Meseriaşii de ocazie rămân fără degete, mâini sau picioare în urma tăieturilor de flex. Uneori le este afectat  şi gâtul sau alte părţi ale corpului. Ar trebui ca aceste instrumente să se vândă pe bază de autorizaţie”, a mai spus  medicul Mihail Tache.

Mână amputată parţial de un disc de flex

Mână tăiată de flex

Şi chirurgii ortopezi spun că recuperarea este de multe ori imposibilă. „Deşi costurile de spitalizare şi de pensionare pe caz de boală sunt foarte mari, nu aceasta este principala problemă. Aceste accidente sunt grave, pentru că nu taie numai ce poate fi reaparat, ci secţionează şi nervi, tendoane, muşchi sau oase, iar recuperarea e greoaie. De regulă e afectat si osul, iar o infecţie în această zonă este permanentă”, a declarat Stanciu Parachiv,  şeful secţiei de ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Buzău.

Inginerii cred că cele mai multe accidente se produc din cauza lipsei de pregătire. „Foarte mulţi nu au niciun fel de pregătire şi folosesc discuri pentru tăiere la polizat iar cele mai multe accidente apar din cauză că se rup discurile. Nici măcar nu bănuiesc  că viaţa lor este în pericol pentru că turaţia este foarte mare”, a declarat inginerul Costel Socol.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite