Grădinarii dau zor pe câmp pentru a salva culturile târzii, amenințate de ger VIDEO

0
Publicat:

Gerul din ultimele zile i-a luat prin surprindere pe agricultorii care și-au lăsat mai mult timp legumele pe câmp, în speranța că vom avea parte de o iarnă blândă. Oamenii încearcă acum să salveze ce a mai rămas din recolte, înainte ca ele să înghețe. În grădinile de lângă Buzău, mai sunt de cules varza, ridichile, cartofii și sfecla roșie.

După ce au răsuflat ușurați când au văzut că au scăpat fără pagube după primul episod de iarnă, legumicultorii trag tare să încheie recoltatul până vine un nou val de zăpadă și ger.

Soții Elena și Anghel Târcâci, oameni trecuți de 80 de ani, sunt printre puținii grădinari buzoieni care înfruntă frigul din aceste zile ca să-și recupereze ultimele legume de pe câmp.

„Trebuie neapărat să terminăm zilele astea pentru că nu se știe cum va mai fi vremea. Azi a fost bine dar în zilele din urmă a fost foarte frig. Vântul ăla, când bate, e rău”, spune domnul Anghel.

Pe cei doi grădinari i-am găsit într-o grădină de la marginea municipiului Buzău, în timp ce adunau sfecla roșie pentru a o pune cât mai repede la adăpost. De aici, fiul și nora celor doi vor aproviziona piața din Buzău toată iarna cu sfeclă roșie.

„O punem în sac, o ducem acasă, o punem în șopron să nu înghețe și toată iarna spală și duce la piață. Frunzele nu are niciun rost să le mai lași acum pentru că se strică. Noi le însilozăm frumos, ferite de ger, și le folosim la piață”, spune doamna Târcâci.

Înfofoliți din cap până-n picioare, tanti Elena și soțul ei merg în grădină din zorii zilei, ca să aibă cât mai multe ore cu lumină naturală la dispoziție ca să recolteze. Pentru că dimineața e frig de crapă pietrele, cei doi octogenari au grijă să se echipeze corespunzător.

„Două plovere, un ilic și geaca asta deasupra am pe mine. Ne-am îmbrăcat bine, în cap două batice și altul la gură să nu trag aer la măsele”, mărturisește doamna Elena.

Soții Târcâci trudesc zilnic în grădină, din primăvară și până la sosirea sezonului rece, sfidând greutățile bătrâneții. Tanti Elena are 85 de ani iar soțul ei este cu doi ani mai mare. Sfecla roșie este ultima cultură pe care cuplul de vechi grădinari o recoltează după un an de muncă printre legume.

”Cumpără lumea pentru suc, dă la blender, face și salată cu oțet. Dar să știți că nu doar sfeclă punem. De toate avem. Punem ardei gras Cosmin, punem ardei lung pentru murături, galben, nemțesc, și usturat, și neusturat. Am pus varza asta din timp și pe urmă praz, ceapă de apă, și roșie, și albă”, declară Anghel Târcâci, grădinar din Buzău.

Legumicultorii trag tare în aceste zile să încheie recoltatul până vine un nou val de zăpadă și ger. Mai sunt de cules varza, acolo unde a fost plantată mai târziu, ridichile, cartofii și sfecla roșie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite