FOTO VIDEO Scenă dramatică! Un urs a stat captiv două zile în vârful unui pom. S-a eliberat singur, în cursul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suferinţă cumplită pentru un urs prins într-un laţ, lângă comuna Lopătari. Prizonier la peste doi metri înălţime într-un copac, animalul a urlat de durere fără ca cineva să-i poată sări în ajutor. Alertate de săteni, autorităţile au decis ca miercuri să încerce să-l tranchilizeze şi să-i vindece rănile provocate de laţul de sârmă.


UPDATE 11.00 Fiara a reuşit să se elibereze singură din laţ şi să dispară în pădure. Din păcate, nu se ştie cât de grav rănit este animalul şi dacă leziunea provocată de sârmă se mai poate vindeca în totalitate.

Vânătorii spun că animalul rănit va avea un comportament mai agresiv  însă, odată scăpat în sălbăticie, acesta nu se va mai întoarce în locul unde a suferit trauma, adică aproape de zona locuită.

Echipajele de vânători şi veterinari sosiţi miercuri să salveze animalul au găsit laţul desfăcut.

Câteva indicii îi fac pe vânători să fie aproape siguri că ursul s-a eliberat singur din ochiul de sârmă şi nu a fost luat pe sus, tranchilizat, de eventuali braconieri. Un argument ar fi urmele de picioare imprimate în pământ, îndreptate spre pădure, cu mici pete de sânge lângă ele.

Animalul a stat două zile captiv în pom, la o înălţime de peste doi metri

Ursul, care pare să nu aibă mai mult de 2 ani, a ieşit cel mai probabil din habitatul său în căutare de hrană. A ajuns pe o pajişte între două stâni şi a nimerit direct în capcana întinsă de braconieri. Un laţ cu mai multe ochiuri, aşezat într-un cireş la circa doi metri de sol, l-a făcut prizonier.

Primii care au văzut animalul cum se chinuie au fost câţiva ciobani din satul Terca, Lopătari, dar şi localnici care au mers luni dimineaţă la terenurile cu fân.

Oamenii spun că ursul ar fi venit zilele trecute după cireşe. Animalul a ajuns în laţul de sârmă şi, în încercarea de a scăpa, s-a urcat în pom, unde s-a încurcat şi mai tare. Disperat, ursul a distrus coroana copacului însă s-a rănit foarte tare la picior, dovadă fiind urmele de sânge vizibile pe blană.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău a aflat marţi despre acest caz şi a dat alarma în toate instituţiile abilitate să intervină. „Noi vrem ca ursul să fie salvat însă nu este responsabilitatea noastră. Am intervenit pentru că avem de-a face cu o specie protejată”, a declarat Ionuţ Apostu, directorul APM Buzău.

Zona Lopătari din judeţul Buzău este prielnică dezvoltării ursului brun, însă rareori sălbăticiunea a ieşit din bârlog fără să fie provocată. Specialiştii cred că de vină ar fi lipsa hranei dar şi tăierile masive şi zgomotul drujbelor care sperie animalele. Potrivit Asociaţiei Vânătorilor din Buzău, numărul urşilor a crescut foarte mult iar cotele de împuşcare sunt pe an ce trece tot mai mici.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite