Expoziţie despre comunism: „Copilăria era mai grea fiindcă nu puteai sta pe telefon când te plictiseai”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Obiecte care amintesc de copilăria din comunism sunt expuse în Muzeul Judeţean Buzău. O sufrageri cu televizorul alb-negru Sirius şi nelipsitul bibelou deasupra a fost recreată fidel. Magnetofoanele şi casetofoanele, dar şi telefoanele fixe cu disc îi uimesc teribil pe copiii de azi, care nu concep viaţa fără telefonul mobil.

Uniformele elevilor, jocuri, manuale şi tot felul de obiecte sunt expuse pentru a recrea copilăria din vremea comunismului. O întreagă sală a fost amenajată astfel, iar vizitatorii, mai mici sau mai mari, pot să ia contact cu obiectele folosite de copii acum mai bine de 30 de ani. 

Piesele au fost obţinute din donaţii după ce Muzeul Judeţean Buzău a început o campanie de strângere a unor astfel de obiecte care ajungeau să fie aruncate.

Sunt expuse un televizor alb-negru românesc Sirius cu un bibelou deasupra, magnetofoane Kashtan, un pickup Pacific, telefoanele fixe cu disc, numeroase jocuri, reviste pentru copii şi uniforme ale elevilor din acea perioadă.

„Încercăm să aducem în atenţia publicului vizitator ce înseamnă jocul, că era în jurul blocului, că era în curte, că era în vacanţe şi concedii alături de părinţi ori în tabără. În expoziţie, sunt prezente inclusiv elemente prin care copiii erau înregimentaţi în ceea ce avea să urmeze de perioada adolescenţei şi ulterior vieţii de de adulţi şi aici ne referim la organizaţiile de Şoimii Patriei şi la organizaţiile de pionieri şi UTC”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.

buzaucomunism

Mai mult decât atât, spune directorul Muzeului Judeţean, „spaţiul casnic care este recreat într-un sfert din această sală, acest spaţiu expoziţional, este amenajat, de această dată, în scop ludic şi reliefează modul în care copiii îşi petreceau timpul în casă”.

„În pofida tuturor greutăţilor economice, sociale, resimţite mai mult sau mai puţin de întreaga societatea românească, copilăria era una fericită cu multe excepţii şi în lipsa tehnologiilor care astăzi ne fac viaţa mai uşoară, copiii din perioada comunistă se jucau mult în natură, citeau mult şi aveau o altă concepţie decât o avem noi astăzi asupra copilăriei”, spune directorul Daniel Costache.

Adulţii care ajung să viziteze expoziţia retrăiesc, pentru câteva momente, clipe din copilăria de pe vremea comunismului. Printre ei, şi o profesoară care a venit împreună cu câţiva elevi, cărora le împărtăşeşte amintiri din acele vremuri.

„Recunosc multe obiecte, de la păpuşi, reviste, chiar dacă aveam nouă ani la Revoluţie. Ai mei au încercat să ne facă o copilărie frumoasă, fără să simtim foarte multe lipsuri. După aceea, din spusele lor am aflat că nu era chiar o copilărie fericită. Le spuneam copiilor că înainte jucam maţele încurcate, flori fete şi băieţi, elastic, omul negru, telefonul fără fir. Acestea erau în copilăria noastră, pentru că nu aveam altceva de făcut”, spune Ramona Şerban, profesor Scoala nr. 11 Buzău.

Cei mai mici, care cunosc această parte a istoriei doar din poveştile părinţilor, sunt uimiţi să afle că nu existau telefoane mobile, televizorul nu era color, iar muzica se putea asculta la pick-up sau magnetofon.

„Telefonul ne-ar fi lipsit cel mai mult dacă trăiam în acele vremuri. Cred că atunci copilăria era mai grea pentru că nu puteai să stai pe telefon să te joci când te plictiseai”, spune unul dintre micii vizitatori ai expoziţiei.

„Copiii interacţionau mult mai direct, interacţionau mult mai eficient din punct de vedere al conexiunilor umane”, este concluzia unuia dintre muzeografii buzoieni.

Expoziţia va fi deschisă pentru publicul larg până pe data de 2 octombrie, în fiecare zi de marţi până duminică.

„Copilăria în comunism” completează seria expoziţiilor organizate în ultimii ani, cu scopul de a valorifica bogatul patrimoniu specific epocii, deţinut de Muzeul Judeţean Buzău. 

Pe parcursul ultimilor zece ani, Muzeul Judeţean Buzău şi-a îmbogăţit patrimoniul, din donaţii private, cu peste 4.000 de bunuri, care reflectă viaţa privată cotidiană în timpul regimului comunist. În 2018, expoziţia „Vacanţe şi concedii în perioada comunistă” a strâns un număr uriaş de vizitatori.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

     

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite