Dosar penal în cazul poluării de pe râul Călmăţui, în urma căreia au murit peştii din aval de localitatea Gherăseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Autorităţile de mediu au sesizat poliţia pentru a afla sursa exactă a poluării de pe Călmăţui. În aşteptarea rezultatelor anchetei, hidrologii continuă să facă măsurători ale calităţii apei, iar comisarii de mediu vor controla inclusiv primăriile pentru a vedea unde ajung vidanjele cu ape neepurate de la populaţia din zonă. Dacă va fi descoperit, poluatorul poate fi pedepsit cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Autorităţile de mediu au obţinut încă de săptămâna trecută indicii privind poluarea râului Călmăţui. În mod cert, o influenţă a avut-o seceta care a dus la scăderea debitului apei, dar cel mai nociv factor a fost o substanţă poluantă.  

„Până la această dată, nu am identificat cine este poluatorul, dar fapta există şi este sancţionată de legea apelor. Aceasă constatare a noastră o vom transmite organelor locale de cercetare penală, pentru a fi continuată ancheta”, a declarat Carmen Ichim, comsiar şef Garda de Mediu Buzău.   

În continuare, intră în sarcina poliţiştilor să afle cum au ajuns dejecţiile în apa râului, provocând moartea peştilor. Cel mai probabil, a fost vorba despre o deversare a conţinutului uneia sau mai multor vidanje. Este şi motivul pentru care comsiarii de mediu vor continua controalele la fermele, dar şi la primăriile de pe sectorul afectat de poluare. 

Vestea bună este că poluarea s-a oprit, iar calitatea apei de pe râul Călmăţui s-a îmbunătăţit. Totuşi, din cauza debitului scăzut, există în continuare riscuri pentru fauna şi vegetaţie acvatică. Cele patru primării ale comunelor străbătute de sectorul de râu poluat au primit sarcina de a curăţa râul de peştele mort. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite