Prefectul Buzăului cere împuşcarea a doi urşi, în zona Nehoiu. Ce-i răspunde Ministerul Mediului

0
Publicat:

Daniel Țiclea, prefectul judeţului Buzău, reacționează public după semnalarea celui de-al treilea atac de urs într-un interval scurt de timp. În jurul orei 2.30, pe o uliţă din satul Nemertea, comuna Gura Teghii, un bărbat de 55 de ani a fost sfâșiat de un urs.

Prefectul Buzăului, dezamăgit de răspunsul Ministerului Mediului. SURSA Facebook
Prefectul Buzăului, dezamăgit de răspunsul Ministerului Mediului. SURSA Facebook

Bărbatul, care avea leziuni complexe la femurul stâng, fractură de femur drept şi diverse plăgi muşcate pe membrele superioare a fost transportat în cursul nopţii la spitalul din Braşov. Prefectul judeţului Buzău, a scris pe Facebook că a semnalat de mai multe ori astfel de situaţii și chiar a cerut aprobare pentru împuşcarea animalelor agresive. Ministerul Mediului a respins însă cererea.

"În ultima lună am semnalat în repetate rânduri şi pe toate căile posibile gravitatea acestui fenomen. Dacă de la Ministerul Mediului nu ni se aprobă extragere prin împuşcare de exemplare dominante, aceste atacuri vor continua şi vor deveni tot mai periculoase pentru oameni. Din păcate, în luna august solicitarea AJVPS Buzău de extragere prin vânătoare pentru două exemplare de urs din zona Nehoiu a fost refuzată de către minister, care ne recomandă să acţionăm pe Legea 81, de parcă ursul ar aştepta să vină comisia la el", a transmis prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

Potrivit OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, ”intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun)”.

Ursul a atacat un bărbat, pe o uliță din Gura Teghii

În noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat de 55 de ani din Gura Teghii, județul Buzău, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost atacat de un urs. În jurul orei 2.30, în timp ce mergea pe o uliță din satul Nemertea, bărbatul a fost surprins de animalul sălbatic ce tocmai coborâse din pădure. Atacul ursului a fost unul rapid și foarte violent. Victima a suferit răni grave la mâini și la picioare, pierzând o cantitate mare de sânge.

Bărbatul a fost atacat când se întorcea de la o altă casă pe care acesta o deține in zonă. Ursul a fost alungat de câțiva săteni care treceau întâmplător pe acolo cu mașina. Aceștia au alungat ursul, au sunat la 112, după care au preluat victima în autoturismul propriu, ca să o ducă spre echipajul de la Ambulanță. Având în vedere starea gravă a victimei, echipajul de pe ambulanță a decis, imediat după preluare, să-l transporte la Spitalul Județean Brașov.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite