De ce este important să-ţi înveţi copilul de mic să mănânce sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mâncare sănătoasă, combinată cu un regim de viaţă activ, ne fereşte de multe afecţiuni, unele foarte grave. Lipsa fructelor din alimentaţie, de exemplu, poate scădea imunitatea şi poate genera boli precum diabetul. Astfel de informaţii trebuie împărtăşite copiilor încă din grădiniţă, spun specialiştii, pentru ca următoarele generaţii să adopte cât mai devreme o nutriţie adecvată.

Potrivit medicului buzoian Dana Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, din Spitalul Judeţean Buzău, o alimentaţie sănătoasă şi bine dozată, combinată cu un regim de viaţă activ, ne ajută să ţinem departe de noi probleme de sănătate. 

Pentru a avea o viaţă sănătoasă, e bine să ne asigurăm că din alimentaţia copiilor nu lipsesc produsele cu grasimi bune, precum peştele, mai ales tonul şi somonul, uleiurile vegetale lichide, nucile. 

”Dacă micuţului îi este poftă de o şaorma, fă-i acasă. Dacă totuşi îi este poftă în oraş, dacă ai posibilitatea, alege cantităţi mai mici de carne, fără adaosuri de sosuri, condimente. Dar de preferat este să nu îi dai. Dacă micuţul vrea dulce, încet-încet e bine să înlocuim dulcele concentrat, din comerţ, cu dulcele din frcute, care este mai sănătos”, este sfatul medicului Dana Marinescu.  

Printre sfaturile medicului buzoian este şi acela de a hrăni organismul doar atunci când îi este foame şi de a-i da strict cantitatea de mâncare de care are nevoie.

O altă recomandare a specialistului în nutriţie şi boli metabolice este de a ieşi din zona de confort şi de a ne reîntoarce la hrana simplă, curată. De ştiut că grasimile rele, de evitat, se regăsesc în mezeluri, în mâncarea de tip fast-food, în carnea de porc.

”Nu este atât de important numărul de calorii ci de unde provine acea calorie. Una este să vorbim de un gram de zahăr rafinat şi un gram de carne de curcan. Amândouă ne dau patru kilocalorii, doar că cea din zahăr nu mă ajută la nimic, decât că mă omoară încet dar sigur, pe când cea din curcan îmi asigură hrana organismului”, spune medicul Dana Marinescu. 
buzau

Pentru a ţine diabetul departe de copii, spune dr. Dana Marinescu, e bine să ne asigurăm că din alimentaţia acestora nu lipsesc fructele. Fructele sunt resurse importante de minerale şi antioxidanţi, care ajută la hrănirea şi protecţia celulelor şi, implicit, a întregului orgasnim.

”Este foarte importantă educaţia copiilor în acest sens. E bine să afle, de exemplu, că dulcele pe care trebuie să îl luăm peste zi să fie adus din fructe, nicidecum din dulcele concentrat, din magazin. Lipsa fructelor din alimentaţie ne poate duce la afectări grave ale tuturor metabolismelor şi ne poate scădea imunitatea, ne poate aduce boli grave, precum cancerul, diabet, avitaminoze”, susţine dr. Dana Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău. 

Efectele pozitive ale consumului zilnic de fructe sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice relevante.  E bine de ştiut că e bine să consumăm fructe ca o gustare între micul dejun şi prânz, sau după-amiaza, între prânz şi cină. 

Medicul buzoian spune că atunci când evităm consumul de fructe, constatăm în timpul zilei o poftă exacerbată şi atunci ”ne băgăm în carbohidraţi, în patiserii, în fast-food, când ar trebui pur şi simplu să luăm un fruct care ne aduce cantitatea de carbohidraţi, de glucide, ne aduce cantitatea de energie necesară”.

image

  

O educaţie în acest sens trebuie începută încă din grădiniţe şi şcoli, spune nutriţionistul buzoian, pentru ca următoarele generaţii să adopte cât mai devreme o alimentaţie adecvată.

”Spre marea mea surprindere şi părere de rău este că educaţia alimentaţiei sănătoase cam lipseşte la românul de rând. Noi am încercat să începem în şcoli la copii mici, de la preşcolari, la şcolari, un proiet de a intra în şcoli şi a vorbi despre alimentaţia sănătoasă cu copii de clase mici. Reacţia este extraordinară”, spune medicul Dana Marinescu.

Consumul de fructe este indicat pentru că unele au foarte puţin zahăr, multe fibre şi ajută la scăderea colesterolului.  Pepenele roşu, de exemplu, are foarte puţine calorii, iar caisele, prunele şi strugurii sunt bogate în proteine. Cinci fructe pe zi sunt suficiente pentru a oferi organismului nutrienţii de care are nevoie pentru a se feri de radicalii liberi care ne dau târcoale.    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite