Cum se păstrează impecabil verdeaţa proaspătă pe toată durata sezonului rece. Sfaturi utile pentru bucătăria de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent cât de pricepuţi suntem în bucătărie, mereu ne lovim de argumente care ne fac să înţelegem că universul culinar este nemărginit. Cum gătim mai sănătos, cum congelăm şi decongelăm mai rapid, cum scăpăm mai uşor de mirosurile supărătoare din bucătărie sau de pe mâini, după ce gătim, sunt câteva dintre întrebările la care bucătarii profesionişti au răspunsuri.

Iată câteva recomandări utile fiecăruia dintre noi, în bucătărie, pe care ni le împărtăşeşte bucătarul buzoian Cristi Dobre:

Mirosul neplăcut din frigider se elimină ţinând o ceşcuţă cu oţet în interiorul lui, timp de câteva zile. Acest truc este valabil şi pentru camera în care locuiţi şi a căpătat un miros neplăcut, de la ţigări sau animale de casă.

Păstraţi carnea proaspătă la frigider maximum trei zile. După aceea, mai bine renunţaţi să o mai folosiţi pentru că există riscul infestării cu Salmonella. Nu o spălaţi, nu o refolosiţi. De asemenea, nu amestecaţi niciodată carnea de ieri cu cea de astăzi, pentru a evita riscul de contaminare.

Când preparaţi o salată, puneţi mai întâi sarea şi oţetul peste ea. Se va amesteca apoi cu uleiul, folosit ca ultim ingredient. Uleiul va fi adăugat la minimum trei minute, deoarece avem nevoie ca sarea să se dizolve.

Pastele nu trebuie clătite cu apă rece. ”Cel mai indicat este ca după fierbere să le punem într-o tigaie unsă cu puţin ulei, la foc mic, excesul de apă se va evapora, pastele păstrându-şi textura, gustul şi vor rămâne şi calde”, spune Cristi Dobre.

image

Orice tip de carne, proaspătă, afumată, procesată (cârnaţi, tobă şi alte mezeluri) nu trebuie ţinută în pungi de plastic în frigider. Bucăţile de carne sau mezeluri vor fi învelite în hârtie. Prin păstrarea direct în ambalaje din plastic există riscul ridicat de imbonlăvire cu bacteriile generate de contactul cu produsele chimice din punga de plastic.

Carnea de pui trebuie să aibă pielea de culoarea untului şi să nu fie uscată. De asemenea, trebuie să fie compactă şi să nu prezinte zone închise la culoare. Carnea de pui proaspătă trebuie păstrată la frigider, acoperită lejer, până la două zile.

În orice bucătărie există tocătoare, funduri. Evitaţi-le, pe cât posibil, pe cele din lemn. 

”Sfatul meu este să aveţi în casă cel puţin patru funduri de plastic. Recomand să fie diferit colorate, astfel, cel verde pentru legume, cel roşu numai pentru carne proaspătă, carne roşie, deci fără peşte, cel alb pentru pâine, ouă şi brânzeturi, iar fundul galben, pentru carnea gătită de orice fel. Folosind un singur tocător, există risc mare de contaminare. De exemplu, dezosăm un pui pe el, îl spălăm apoi la mai puţin de 80 de grade Celsius, la chiuvetă, astfel că rămân resturi microscopice de carne cu milioane de bacterii. Seara folosim acelaşi fund pentru a toca legumele pentru o salată de crudităţi. Vă închipuiţi că toată familia este expusă riscului de îmbolnăvire”, explică bucătarul buzoian, Cristi Dobre.

Pentru a obţine în mâncăruri o carne zemoasă şi nu foarte sărată, e bine de ştiut că nu trebuie sărată carnea înainte de gătire, ci atnci când ea este pe jumătate gătită.

Gătiţi carnea la o temperatură de cel puţin 65 de grade Celsius, pentru a distruge bacteriile.  

Carnea congelată nu trebuie decongelată în cuptorul cu microunde. Ea va fi scoasă din congelator lăsată apoi în frigider, într-un recipient tavă, timp de 24-48 de ore, atât cât este nevoie. Prin acest procedeu se păstrează gustul proaspăt şi nu dispare textura cărnii. 

image

Dacă aveţi cutiuţă pentru cuburile de gheaţă, folosiţi-o pentru păstrarea verdeţurilor. ”Tocaţi verdeaţa, o puneţi în cuburi, adăugaţi apă, adăugaţi-le în congelator scoateţi cuburile şi le depozitaţi în pungi de plastic, la congelator. Puteţi proceda la fel cu plantele de ceai proaspete, precum menta, coada şoricelului”, spune chef Cristi Dobre.

Ca să faci rapid cuburi de gheaţă, foloseşte apă fiartă. Îngheaţă mai repede decât apa de la robinet.

Tacâmurile pot rămâne frumoase şi lucioase după spălare, şi fără pete albe, dacă le veţi stoarce cu o cârpă moale înmuiată în oţet.

Ca să scapi de mirosul de ceapă sau usturoi de pe mâini, freci mâinile de o lingură din oţel inoxidabil. Sulful din aceste legume va fi absorbit şi va rămâne lipit de unele metale din compoziţia oţelului inoxidabil. 

Buzău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite