Cum alegem cel mai bun vin de sărbători. Sfatul enologului: „Excludeţi sticlele mari şi orice fel de cutii pentru ambalat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Luna decembrie şi începutul lunii ianuarie reprezintă perioada din an cea mai bogată în sărbători. Pentru ca ospeţele pe care le organizăm să aibă efectul dorit, adică să binedispună şi nu să producă dureri de cap, specialiştii Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa ne oferă un scurt ghid al alegerii vinului potrivit.

Mulţi ne trezim în dificultate atunci când privim raftul plin cu sute de produse de vinificaţie şi încercăm să ne facem pe loc propria listă cu repere: preţ, aspect, cantitate, etc. 

Specialiştii din Pietroasele ne recomandă atenţie sporită în etapa de procurare a vinului. ”În cazul unei oferte generoase, alege vinul preferat. În lipsa acestuia, optează pentru un vin de marcă, apropiat celui preferat, indiferent de preţ”, este sfatul inginerilor staţiunii buzoiene de cercetare viticolă.

Specialiştii ne îndeamnă să excludem în prima fază sticlele mari, cutiile de vin tip bag-in-box, cutiile de carton sau alte ambalaje inovative. De asemenea, dacă nu avem deloc habar în materie de vinuri, este bine de ştiut că vinurile dulci nu sunt „de cursă lunga”, ci sunt vinuri care se consumă ca aperitiv sau ca desert. De preferat este să alegem vinurile româneşti despre care am auzit, am citit sau pe care le-am mai gustat.

O altă sursă pentru cumpărarea vinului de sărbători este crama unde ne este permis să degustăm înainte să cumpărăm. Şi aici avem câteva criterii de care trebuie să ţinem cont, dacă vrem o băutură de calitate.

”Într-o degustare, ţine cont de cele trei elemente care sunt obligatorii în aprecierea unui vin de calitate: culoarea, aroma-buchet, gust. De asemenea, e recomandat să faci asocieri cu anumite produse gastronomice pentru o mai amplă caracterizare”, spun experţii staţiunii Pietroasa.

buzau

Atât în supermarket, cât şi în vinoteci, trebuie să fim atenţi la condiţiile de păstrare. Este bine de ştiut că vinul este influenţat de expunerea la diferenţe de temperatură, la umiditate şi la exces de lumină. Vinul ţinut în soare, pe ciment, când afară sunt 60 de grade pe asfalt, este compromis. La fel este şi cel ţinut afară când temperaturile sunt negative. 

La întrebarea ce riscăm atunci când bem vinuri ieftine sau din surse incerte, ori ce ar putea ascunde în spate un astfel de vin, specialiştii SCDVV Pietroasa ne spun că ”riscul major este acela al descoperirii unui vin dezagreabil, depreciat, cu efecte chiar şi asupra sănătăţii, respectiv dureri de cap, disconfort în general”.

image

Cum trebuie să asociem vinurile în funcţie de mâncărurile specifice sărbătorilor

Masa de Crăciun a românului este una bogată în mâncăruri din carne de porc, cârnaţi şi grăsimi. De Revelion, meniul cuprinde cam aceleaşi produse, peştele şi răcitura fiind ”noutăţile” de pe mesele multora. Din start este bine de ştiut că vinurile cu aciditate mare sunt recomandate mâncărurilor mai săţioase, iar vinurile mai uşoare, recomandate mâncărurilor mai lejere.

”Sărbătorile de iarnă trebuie însoţite şi stropite cu vinuri albe seci tinere la ospeţele mai uşoare. În cazul mâncărurilor mai consistente, este indicat acelaşi vin alb sec, dar mai corpolent, mai bogat, mai consistent şi chiar un vin alb vechi, de 5-6 ani. Vinurile roşii sunt foarte bine primite şi apreciate, dar numai de un număr redus de consumatori”, spune inginerul Sorin Marin, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa.

Dacă preferăm vinul roşu, ne este recomandat să optăm pentru băuturi consistente şi puţin mai vechi, ale căror arome sunt de fructe coapte ca prune, mure, afine, coacăze, căpşuni, cu note de fum, pâine prăjită, vanilie sau condimente, de la maturarea în butoaie noi de stejar, cu tanini fermi. Exemple de astfel de vinuri sunt Feteasca Neagră şi Cabernet Sauvignon

Peştele care de obicei e servit ca fel principal la masa de Revelion poate fi însoţit de vinuri albe mai bogate şi corpolente, cu arome de fructe coapte, eventual cu accente de vanilie sau fum împrumutate de la butoaiele de fermentare şi maturare. Chardonnay şi Sauvignon Blanc sunt câteva vinuri care ar putea fi savurate la masa de Revelion. 

buzau

Iar pentru ca ospăţul să fie unul memorabil, oenologii staţiunii de cercetare din Buzău ne recomandă să avem pe masă un vin de Tămâioasă Românească, vechi, din anii `60 -`70, ce poate fi servit cu succes şi ca aperitiv. ”Acelaşi vin înnobilat de trecerea anilor îl putem savura fără să-l asociem cu vreun produs gastronomic, fiind considerat vin <<de un singur pahar>>. În general însa vinul de Tămâioasă Românească trebuie plasat spre finalul meselor festive, la deserturi cu note rustice din care nu lipsesc prăjiturile de casă, unde pot fi prezente vinuri de Tămâioasă Româneasca relativ tinere, de 2-3 ani”, spune Sorin Marin.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite