Crizantemele pot fi nu doar admirate, ci si consumate, graţie cercetătorilor buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Frumoasele crizanteme pot fi folosite, mai nou, la salate sau în multe alte mâncăruri, nu numai pentru înfrumuseţarea grădinilor sau a pervazurilor din casă. O varietate de crizantemă comestibilă, asemănătoare la gust cu morcovul, a fost aclimatizată la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău şi a ajuns deja în grădinile mai multor români.

Crizantema comestibilă este o specie originară din Orientul Apropiat. Frunzele acestora, galbene şi mai mici decât ale crizantemelor cunoscute de noi, se apropie la gust de cel al morcovilor. 

Crizantema comestibilă este valoroasă pentru că poate fi folosită ca plantă ornamentală, iar în acelaşi timp este o plantă alimentară şi medicinală, datorită proprietăţilor sale curative deosebite. Conţine vitamine, minerale, caroten, potasiu, cantităţi importante de substanţe nutritive şi benefice sănătăţii.

”Crizantemele comestibile, o varietate nouă de crizanteme, o plantă anuală cu foarte multe întrebuinţări, poate fi folosită ca plantă ornamentală dar cu precădere ca plantă alimentară, o plantă cu beneficii foarte mare pentru sănătate. Frunzele tinere pot fi consumate cu succes în diverse preparate culinare şi salate, chiar şi florile tinere, bogate în caroten. O inflorescenţă conţine caroten cam cât o sacoşă de morcovi. Este deci foarte bogată în această substanţă benefică pentru sănătatea noastră şi în special, aşa cum ştiţi, pentru vedere”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

buzau

Frunzele sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită clorofilei, care este ca un detergent pozitiv, curăţă toxinele din organism. 

Crizantema comestibilă poate fi folosită şi ca pigment pentru decorarea platourilor cu alimente, chiar şi a torturilor, pentru diverse preparate culinare.

”Toată planta este comestibilă şi putem să o folosim în diverse preparate, chiar şi la ornarea platourilor pentru că are frunze şi flori frumoase, iar în acelaşi timp au un gust plăcut, aromat. Seamănă foarte bine cu salata tradiţională, dar cu uşoară aromă de caroten. De aceea, la gust pare o combinaţie între salata verde şi morcovul”, declară horticultorul buzoian.
buzau

Cercetătorii din Buzău fac experimente de mulţi ani cu această plantă care, în scurt timp, va putea fi cultivată şi consumată de orice român. 

”Am început să o promovăm după mai mulţi ani de studiu. A fost aclimatizată specia, pentru spaţii protejate şi în câmp, ca să reziste foarte bine la temperaturi scăzute, deci până toamna târziu, şi chiar în timpul verii când o parte din legume şi verdeţuri sunt absente din piaţa noastră pentru că nu fac faţă la temperaturile ridicate. Această plantă rezistă la oscilaţii de temperatură şi sperăm că va îmbogăţi sortimentul de legume româneşti deoarece cultivatorii au început să solicite seminţe şi răsaduri iar noi le-am oferit promoţional iar din acest an livrăm în cantităţi şi mai mari. O vom înscrie în vederea omologării”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Materialul de bază a fost procurat din Liban, de la un specialist care se ocupă cu plantele aromatice comestibile. 

buzau
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite