Ce părere au nutriţioniştii despre faimosul şorici. Delicatesa, încadrată printre „bombele alimentare“
0Nelipist de pe masa de sărbători a românilor, şoriciul este mai degrabă o bombă alimentară. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu mâncatul pentru că are multe calorii şi se digeră greu. Chiar şi o bucată de carne de porc cu grăsime este mai sănătoasă.
Specialiştii ne avertizează că soriciul, consumat în cantităţi mari, poate face mult rău la stomac, întrucât este foarte caloric, are conţinut mare de grăsimi şi proteine, dar mai mult proteine de calitate inferioară, precum colagenul.
Şoriciul e la fel ca pielea de la pui pe care majoritatea persoanelor o aruncă. Nu are valoarea nutritivă a cărnii pentru că e făcut din ţesut conjunctiv.
Medicii ne sfătuiesc să-l ocolim pe cat posibil, mai ales dacă ne ştim cu probleme ale aparatului digestiv. ”Şoriciul este foarte greu digerabil pentru persoanele care suferă de afecţiuni ale ficatului, ale pancreasului, afectiuni biliare”, spune Oana Cătănoiu, nutritionist.
Medicii ne recomandă să dăm la o parte şoriciul şi să consumăm, în schimb, pulpa sau muşchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea marea de proteine mai conţine şi vitamine din grupul B şi mult fier. La fel ficatul care conţine foarte mult fier şi B-uri dar şi nucleoproteine şi de aceea ca orice viscer e bine de evitat de pacienţii cu gută.
Dacă vreţi totuşi să mâncaţi şorici nu exageraţi şi curăţaţi-l foarte bine de grăsime. Ca să păstraţi şoriciul moale şi în condiţii optime, aveţi nevoie doar de apă, sare şi câţiva căţei de usturoi.
După ce curăţaţi şoriciul de grăsime, tăaţi-l fâşii şi puneţi-le într-un borcan, peste care turnaţi o saramură formată din apă, 4-5 linguri de sare şi 4-5 căţei de usturoi. Compoziţia se ţine la rece şi dacă în timp apa s-a colorat de la sângele lăsat de şorici, se schimbă saramura.
Va rezulta un şorici gustos şi fraged, numai bun pentru a fi servit alături de alte preparate tradiţionale la mesele festive.