Bomba ”Mechel” stă să explodeze și la Buzău
0Ductil Steel Buzău este una dintre cele patru întreprinderi din România, din portofoliul Mechel, pe care patronii ruși vor să le vândă. Peste 800 de muncitori așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmplă cu societatea la care unii lucrează de peste trei decenii și refuză să ia în calcul scenariul închiderii fabricii, în cazul în care nu se va găsi un cumpărător.
La fabrica din Buzău a rușilor de la Mechel se lucrează pe stoc, curtea este plină cu plase sudate, iar autotrenurile fac coadă la poartă pentru a fi încărcate. Un număr de 806 buzoieni lucrează, la program normal, pe un salariu mediu de aproape 2.000 de lei. Aparent, locul lor de muncă este sigur, argumentul fiind acela că după un prim val cu 80 de disponibilizări, a fost anulată cea de-a doua etapă aflată în planul de restructurare, datorită volumului mare de comenzi în special pentru plasă și sârmă zincată.
Presa rusă anunță că grupul Mechel vinde patru uzine deţinute în România, pentru care cer un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Ductil Steel Buzău va fi vândut și el, împreună cu punctul de lucru Oțelu Roșu, unde sunt 560 de angajați, pentru suma de 32 de milioane de dolari, conform publicației Kommersant, din Rusia.
Vestea plecării rușilor de la conducerea fabricii circulă de mai multă vreme printre salariații de la Ductil Steel. ”Au adus tot grupul în pierdere și ne-au băgat și pe noi în această oală. Fabrica din Buzău a avut profit de 15 milioane de euro în 2008, la un an de la venirea rușilor, și după aia am ajuns numai pe pierderi. Din profitul nostru au investit în uzina din Târgoviște apoi au făcut credite, tot pe firma noastră, pentru a moderniza Oțelu Roșu, iar acum noi am fost dați în judecată de creditori”, ne-a declarat Gheorghe Botică, președintele Sindicatului Ductil.
Învățarea limbii ruse, clauză la contractual colectiv
Starea de spirit printre muncitorii de la Ductil Steel este contradictorie. Pe de o parte s-ar bucura să scape de patronii ruși, extrem de dificili, dar pe de altă parte au temerea că o eventuală eșuare a vânzării s-ar solda cu închiderea fabricii. ”Toată lumea se roagă să plece acești patroni, pentru că au gestionat foarte prost întreprinderea. Au mentalitate comunistă iar la ei omul e obligat să muncească fără să emită pretenții. La primele negocieri ajunseseră să impună angajaților să învețe limba rusă, dar noi am combătut-o, bineînțeles. Probabil acum vor să plece și eventual să le rămână și niște sume frumușele numai pentru ei, fiindcă presupun că cer 32 de milioane de dolari doar pentru ei, fără să ia în calcul și achitarea datoriilor. E dubios să vândă așa de ieftin o fabrică pe care au dat la cumpărare 120 de milioane de euro”, declară liderul de sindicat de la Ductil Steel.
Oamenii refuză să ia în calcul scenariul închiderii fabricii, deși sunt conștienți că rușii au transformat-o într-o ”marfă” neatractivă. ”Fabrica are o gaură de zeci de milioane de euro și, fiind datoare, nu mai avem aceeași credibilitate. Totuși sperăm să se găsească un cumpărător serios, fiindcă altfel va fi greu de acești oameni”, spune Gheorghe Botică.
Și autoritățile județului spun că perspectiva închiderii Ductil Steel produce frisoane. ”Am auzit din presă de intenția Mechel de a vinde Ductil Steel. Ar fi o mare problemă dacă 800 de oameni ar rămâne brusc pe drumuri, mai ales că aici media de vârstă este înaintată și este greoaie o reconversie profesională. La Buzău, în metalurgie, oferta locurilor de muncă e limitată”, este de părere Gabriel Baltă, prefectul județului Buzău.
Pentru sindicaliști, în acest moment o certitudine în ceea ce privește relația cu patronatul rus nu este decât negocierea unui nou contract de muncă la nivel de ramură metalurgică, în cadrul căreia se cere o mărire a salariilor cu minimum 15 procente. Nu sunt excluse mișcările sindicale pentru că deja la Ductil Steel se vorbește despre o opoziție puternică a patronatului rus față de orice modificare.