Baza Aeriană Boboc aniversează 109 ani de tradiţie în Aviaţia militară română VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Facebook/ Baza Aeriană Boboc
Sursa: Facebook/ Baza Aeriană Boboc

La 1 aprilie 1912 a luat fiinţa prima şcoală militară de pilotaj, sub conducerea maiorului Ion Macri. Cea de-a doua, “Şcoala de Piloţi Militari şi Civili”, a fost infiinţată la 1 august 1912, pe aerodromul Băneasa, de către Valentin Bibescu.

Ambele şcoli militare au avut o activitate fructuoasă, reuşind să pregatească şi să breveteze circa 100 de piloţi militari, numai in perioada 1912-1918.

La momentul înfiinţării, cu 109 ani în urmă, şcoala românească de pilotaj era cea de-a doua instituţie de profil din lume, după şcoala de aviatori din Marea Britanie. Aerodromul folosit astăzi de piloţii militari funcţionează din anul 1940 pe terenuri preluate din moşia lui Alexandru Marghiloman, în folosul aeronauticii.

Începând cu anul 1997, Institutul Militar de Aviaţie „Aurel Vlaicu” s-a transformat în Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie „Aurel Vlaicu”. Sarcinile de formare a viitoarelor cadre de aviaţie, din punct de vedere teoretic, au fost preluate de Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov.

La 1 august 2003, ca urmare a procesului de transformare şi redimensionare din cadrul Forţelor Aeriene, Şcoala de Aplicaţie pentru Aviaţie îşi schimbă denumirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi reuneşte cele trei categorii de arme specifice Forţelor Aeriene: aviaţie, artilerie antiaeriană şi rachete sol–aer şi radiolocaţie.

În anul 2007 au fost finalizate două proiecte importante, constând în procesul de modernizare a infrastructurii pistei de decolare şi punerea în funcţiune a simulatorului de zbor al avionului IAR – 99 SOIM.

La 1 septembrie 2008 pentru eficientizarea procesului de instruire, Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene s-a reorganizat, înfiinţându-se Centrul de Instruire pentru Forţele Aeriene, structură responsabilă de procesul de învăţare şi instrucţie în şcoală.

În perioada 15-17 iunie 2010 Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene a sărbătorit reuşita inginerului aviator Aurel Vlaicu, patronul spiritual al şcolii, printr-o suită de manifestări ştiinţifice şi culturale. 

Cu această ocazie drapelul de luptă al Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” a fost decorat, prin Decretul nr. 528 din 14.06.2010, semnat de preşedintele României şi ministrul apărării naţionale, cu Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Ofiţer”.

Sursa: Facebook/ Baza Aeriană Boboc

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite