Video Atenție, traversează un arici! De ce sunt mai activi țepoșii în această perioadă VIDEO
0Primăvara este momentul în care natura revine la viață, iar acest lucru se reflectă și în comportamentul animalelor. Aricii, de exemplu, au devenit mai activi, deplasându-se în căutare de hrană și parteneri pentru reproducere. Micile animale pot ajunge chiar și în calea mașinilor.
Zilele trecute, un șofer din Buzău a fost cât pe ce să calce cu roata un ghemotoc surprins pe partea carosabilă. Ieșise dintr-o grădină și părea că se „grăbește”, atât cât poate un arici, spre oaza de verdeață de pe partea cealaltă. Conducătorul auto a oprit la timp, pentru a-i da prioritate țeposului.
Primăvara aduce o aglomerație de arici în grădini și chiar pe șosele. Aricii sunt în căutare de parteneri și își marchează teritoriile pentru a-și atrage potențiali parteneri.
Mai mult, odată cu trecerea iernii, hrana devine mai abundentă, iar aricii sunt în căutare de insecte, larve, melci, râme și alte mâncăruri care încep să apară după topirea zăpezilor și înverzirea naturii.
Temperaturile mai blânde joacă și ele un rol important. Aricii, care au hibernat în timpul iernii, își revin și devin activi din nou, în special odată ce temperaturile încep să crească. Aceștia ies din adăposturile lor pentru a se hrăni și a se deplasa mai mult în mediul înconjurător.
Prezența aricilor în grădinile cu legume este un semnal cât se poate de clar că acel mediu este unul curat, nepoluat, necontaminat.
Mai mult, spun specialiștii Stațiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, aceste viețuitoare, dar și altele, elimină dăunătorii și ajută la însănătoșirea plantațiilor.
„Atunci când grădina ta este un ecosistem divers și echilibrat, insectele prădătoare și aricii găsesc un paradis de hrană și un mediu prielnic pentru a se dezvolta. Aceasta îi atrage și îi motivează să rămână în grădina ta, îndeplinindu-și cu sfințenie rolul lor natural de prădători”, au transmis reprezentanții Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.
Aricii reprezintă un beneficiu semnificativ pentru grădinile și culturile de plante, deoarece aceștia se hrănesc cu insecte dăunătoare, melci și rozătoare. De aceea, se recomandă atragerea aricilor în grădină și crearea unui adăpost confortabil pentru aceste mici mamifere.