Zeci de cărţi cu autografe zac în anticariate
0renumiţi. Puţini ştiu de acest lucru şi pe puţini îi interesează, numărul celor care întreabă de asemenea cărţi fiind, potrivit anticarilor, destul de mic.În jur de 200 RON pentru un
renumiţi. Puţini ştiu de acest lucru şi pe puţini îi interesează, numărul celor care întreabă de asemenea cărţi fiind, potrivit anticarilor, destul de mic.
În jur de 200 RON pentru un autograf
Odată cu începerea şcolii, în anticariate a revenit forfota. Oamenii vin, se uită pe rafturi, întreabă de diverse cărţi, alţii aduc albume, romane sau colecţii de poezii spre vânzare. În anticariate există volume din toate domeniile: de la beletristică la cărţi din bibliografia şcolară, cărţi de medicină, de tehnică, albume de pictură, cărţi despre istoria diferitelor oraşe, atlase etc. Numai că printre acestea se găsesc şi cărţi cu notiţe ale unor scriitori sau poeţi renumiţi. Dedicaţii făcute de aceştia anumitor persoane. Cărţi cu autograful lui Radu Tudoran, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu sau Constantin Noica aşezate pe rafturi speciale, separate de celelalte, îşi aşteaptă cumpărătorii. Numai că aceştia întârzie să apară. "Tot cei care cumpărau cărţi pe vremuri cumpără şi acum, că pe tineri nu poţi să pui bază", ne-a spus Silvia Măncilă, achiziţioner la Anticariatul numărul 2, de pe strada Academiei. În anticariatul de pe Bulevardul I.C. Brătianu, un exemplar cu autograful lui Radu Tudoran este 200 RON, iar vânzătoarea nu-l dă oricui doreşte. "Cartea este fragilă şi o dăm la răsfoit numai celor cu adevărat interesaţi", ne-a declarat vânzătoarea. Pe strada Doamnei, la Antic Ex Libris,. un exemplar din "Starea poeziei" al lui Nichita Stănescu cu autograful autorului, din 1976, este 100 RON, iar volumul "Eminescu" scris de şi cu autograful lui Constantin Noica, din 9 iulie 1975, ajunge la 150 RON. "În principal, colecţionarii sunt interesaţi de asemenea cărţi", ne-a zis Roxana Bărbulescu, PR la Antic Ex Libris. În anticariate se găsesc şi cărţi cu autografe ale unor personalităţi contemporane, dar acestea au preţuri mai mici. Astfel, "România de astăzi" a lui Ion Raţiu costă 20 RON, ca şi o carte cu autograful Anei Blandiana, în timp ce un exemplar cu dedicaţie din partea lui Adrian Păunescu sau Eugen Simion ajung la 15 RON.
"Vieţile Sfinţilor" sau "Bucureştii în 1869" - 1.000 RON
Majoritatea cărţilor foarte vechi care se găsesc în anticariate sunt bisericeşti şi, pentru că sunt vechi şi rare, au un preţ pe măsură. "Pentru că sunt primele ediţii sunt mai scumpe", ne-a explicat Roxana Bărbulescu motivul pentru care volumul "Vieţile Sfinţilor", ilustrat cu xilogravuri, cu frontispicii, gravuri şi scris în alfabetul chirilic, costă 1.000 RON. La Anticariatul numărul 2, "Psaltirea lui David" scrisă în alfabetul vechi costă 300 RON, în timp ce "Bucureştii în 1869" de Preziosi, care conţine 16 planşe, litografii color, ajunge la 1.000 RON. Dar nu vechimea este un criteriu după care puteţi afla dacă o carte este valoroasă sau nu. "Anul nu contează aşa mult. Contează cât de rară este cartea", ne-a spus Roxana Bărbulescu. "În cazul unui album de artă e importantă şi editura, pentru că unele au putut să reproducă foarte bine picturile", ne-a explicat achiziţionerul Corneliu Gosav motivul pentru care un album cu picturi de-al lui Tizian poate să coste 20 RON, iar unul de-al lui Corneliu Baba, 50 RON.