VIDEO Paznicul „deltei“ din mijlocul Capitalei, despre Balta Văcăreşti: „Asta este sufrageria sufletului meu, locuiesc aici de 16 ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De câţiva ani activiştii de mediu l-au învăţat pe Gică ce înseamnă conservarea unei biodiversităţi. De atunci, el şi animalele sunt prieteni FOTO Helmut Ignat
De câţiva ani activiştii de mediu l-au învăţat pe Gică ce înseamnă conservarea unei biodiversităţi. De atunci, el şi animalele sunt prieteni FOTO Helmut Ignat

adevarul.ro continuă dosarul despre Balta Văcăreşti cu povestea lui Gică şi a familiei sale cu nouă copii, oameni care trăiesc clandestin în cele peste 180 de hectare de teren respectând valorile sălbăticiei, de parcă civilizaţia nici n-ar exista. Viaţa le e croită din generaţii de analfabeţi, sărăcie lucie şi cocioabe înconjurate de gunoaie. Necazul lor nu este depăşit decât de dragostea cu care au învăţat să împartă egal cu natura.

Câteva asociaţii non-guvernamentale de mediu şi o revistă de profil au descoperit şi au mediatizat, în urmă cu un an, ceea ce pare a fi o dovadă vie că natura, în final, învinge. Dovada, sub forma unui teren de peste 180 de hectare de spaţiu verde pe alocuri mlăştinos şi cu circa 80 de hectare de luciu de apă, ar fi chiar un adevărat centru de biodiversitate unde s-ar putea dezvolta un parc natural. De altfel, la începutul lunii iunie, Academia Română, în urma unui studiu propriu, a decis că este recomandat ca locul să devină protejat de lege şi a dat aviz favorabil pentru ca zona Văcăreşti din Capitală să devină parc natural.

În cadrul dosarului realizat de adevarul.ro vă prezentăm astăzi povestea unei familii scoase din timp şi spaţiu care trăieşte chiar în mijlocul viitorului parc de parcă civilizaţia n-ar fi existat niciodată. Copiii sunt analfabeţi, părinţii se ocupă de dimineaţă până seară de supravieţuire, iar împreună au învăţat să trăiască după regulile naturii. 

Balta Văcăreşti - „delta” din Bucureşti

Gigel Enache este originar din judeţul Giurgiu, comuna Hotari, unde stătea la părinţi. A plecat de mult de-acolo şi a venit să lucreze în Bucureşti. Ulterior a rămas fără loc de muncă şi fără acoperiş deasupra capului. Nu s-a dat bătut. Şi-a dus familia într-un spaţiu parcă scos din lumea asta, unde trăieşte în cocioabe improvizate din carton, celofan şi resturi de linoleu şi visează că într-o zi va deveni ranger.

”Sunt aici de aproape 16 ani. Helmut (Helmut Ignat, membru al grupului de iniţiativă - nota red.) mă cunoaşte de vreo 3-4 ani. Totul a început când domnul Helmut fotografia chirele. Am început să vorbim, ne-am împrietenit. Ne întrebam unul pe celălalt diverse lucruri. Mă întreba despre păsări, eu i-am spus despre animalele din Văcăreşti. Helmut m-a învăţat să respect natura şi să o protejez. De ceva timp nu mai las pe nimeni să tragă în păsări, să facă diverse prostii. Mai chem poliţia, mai fac vreo prostie”, povesteşte Gică.

Gică are mustaţa deasă, barba nerasă, capul chel şi zâmbetul ironic. E cald în discuţie, dar n-are răbdare. Parcă grăbit, pare mai mult preocupat, decât supărat.

casa lui Gica FOTO Helmut Ignat

Gică şi familia lui trăiesc în Balta Văcăreşti de 16 ani. Viaţa lor este grea FOTO Helmut Ignat

”Am nouă copii, şase băieţi şi trei fete. Fata cea mai mare stă şi ea aici cu copiii ei. S-a căsătorit, are şi ea două fetiţe”. 

Gicu nu are bani, fumează mult când are ce şi este mereu amabil. Stau cu toţii aici de ani de zile, cunosc locurile. Beau apă ce ivoreşte chiar din pământ, mănâncă ce pot, dar îşi cresc singuri legumele. 

”Mă scol dimineaţa pe la 4, îmi beau cafeaua. Când pescuiesc, mai prind caras, ştiucă, biban. De gătit, eu îl gătesc cel mai bine. Câteodată mai tăiem şi câte o pasăre, am găini, am porumbei. Acolo, pe o insulă, am pus roşii, castraveţi, ardei iute. Am tot ce-mi trebuie aici. Apoi, mai fac şi eu diverse, mai scot fiare, mai duc plastic la reciclat, dar mare lucru ce să fac în groapă?”, se întreabă cu zâmbetul pe buze şi cu braţele în aer Gică.

Glumeşte, râde, dar trece foarte repede la postura omului învins, trist. Parcă imprevizibil, te surprinde cu câte o privire dură. Ca şi cum n-ai înţeles şi trebuie să puncteze.

Gicu: Nu poţi să te pui cu un preşedinte de bloc. Asta-i viaţa

El a lucrat pe vremuri la Danubiana, unde îşi aduce aminte că făcea şi box. Povesteşte că într-o vreme soţia lui lucra, la curăţenie la blocurile din jurul Bălţii Văcăreşti.

casa lui Gica FOTO Helmut Ignat

Aşa arată casa pe care Gică o împarte cu soţia lui şi cei nouă copii FOTO Helmut Ignat

”Soţia mea a lucrat la blocuri până de curând, dar au dat-o afară. Ştiţi cum este, bagă ADP-ul, bagă alte firme şi n-ai ce-i face. Nu poţi să te pui cu un preşedinte de bloc sau cu cine ai de-a face. Asta-i viaţa. E greu rău de tot, am multă, multă amărăciune aici. Dar, la bloc nu m-aş duce în viaţa mea. As prefera la curte”, mai spune Gică. 
În Balta Văcăreşti sau în groapă, cum îi mai spun unii, mai sunt şi alte familii, dar nu prea îşi calcă pe bătături unul altuia. Fiecare cu familia lui, fiecare cu treaba lui.

Deşi copiii lui Gică nu au avut acte pentru că una din casele improvizate din linoleu şi cartoane le-a ars de curând, de când a devenit vedetă de televiziune ca fiind ”paznicul deltei”, bărbatul a primit ajutorul mai multor fundaţii. În curând, toţi cei nouă copii vor fi botezaţi şi vor avea toate actele.

Gică speră că va reuşi să se angajeze ca ranger atunci când parcul va fi gata. 

”Asta este sufrageria sufletului meu, toată lumea ştie că aici este vila lui nea Gică. De când am învăţat ce înseamnă protejarea naturii, nu am mai omorât nimic. Speranţa mea ar fi să rămân aici, dacă se face parc natural, să fiu un paznic al deltei, cum îi zic ei. Am spus şi repet din suflet, dacă s-ar distruge zona asta mi-e frică că aş face o prostie”, a mai spus bărbatul. 

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Balta Văcăreşti - de ce nu este o simplă mlaştină. De la păsări ocrotite pe plan mondial la cea mai mică plantă cu floare de pe planetă

VIDEO Balta Văcăreşti. ONG-uri: Parcul ar pune Bucureştiul în faţa Berlinului. Proprietari: ideea este frumoasă, dar după despăgubiri. Cât costă rezervaţia

VIDEO Balta Văcăreşti. Cum a luat naştere un colţ de rai în centrul Capitalei din inepţie comunistă şi neglijenţa autorităţilor

Propunerea de a declara lacul Văcăreşti arie naturală protejată, avizată de Academia Română

Delta din mijlocul oraşului. Un întreg ecosistem ascuns în spatele blocului

Lacul Văcăreşti ar putea fi declarat arie protejată


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite