VIDEO Ghiozdanul de anul acesta, mai gol şi mai sărac. Cât costă începutul de an şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă mai este aproape o lună până la începerea şcolii, părinţii au intrat deja în febra cumpărăturilor pentru cei mici, convinşi că acum găsesc oferte mai bune. Bucureştenii şi-au făcut un buget cu până la 200 de lei mai puţin decât anul trecut pentru pentru pregătirea copiilor pentru începerea anului şcolar.

Caietele cu spiră, la modă în urmă cu zece ani, au fost înlocuite de cele cu imagini cu Scooby Doo, Jonas Brothers, Hannah Montana sau Michael Jackson. Rucsacurile trebuie să fie de firmă şi stilourile să aibă mult mai multe funcţii decât doar aceea de a lăsa o urmă albastră pe hârtie: led şi să poată şterge. Nu toată lumea îşi permite să spargă câteva sute de lei pe un rucsac, aşa că se orientează către ofertele ce au fost lansate deja în supermarketuri. Cei cu venituri mai mici se orientează către pieţele Capitalei unde preţurile sunt la fel ca anul trecut şi oferta la fel de variată cu a magazinelor. La capitolul calitate, nimeni nu bagă însă mâna în foc.

„Stiloul - de anul trecut, rucsacul - de acum doi ani"

În Piaţa Obor, la standurile cu rechizite este multă rumoare. Un tată îşi conduce fetiţa cu un rucsac roz mare în spate spre ieşire. „Gata, îţi ajunge!", pune tatăl punct pregătirii pentru şcoală. „Nimeni nu cumpără tot odată", îi argumentează părintele copilului.

Şi în supermarketuri se găsesc oferte bune cât să nu cheltui o avere pe câteva caiete şi câteva pixuri. Liliana Gutunoiu are un nepot studios care trece în clasa a XI-a. Pentru că mai are rechizite şi din anii anteriori, bunica nu va scoate prea mulţi bani din buzunar. „Am luat cam ce trebuie pentru un elev de clasa a XI-a, cam în jur de 100 de lei. Am cumpărat vreo 20 de caiete, cred că am dat vreo 70 de lei, am luat şi nişte truse de geometrie. Stiloul îl are de anul trecut, ghiozdanul de acum doi ani", spune femeia, în timp ce bunicul se mai plimbă prin magazin, să vadă ofertele.

Bunicii liceanului au o misiune uşoară. „Vrea caietele să fie de băieţi, să nu aibă desene pe ele, cu vreun cântăreţ sau cu fotbalişti. Este un copil bun, olimpic la fizică, vrea lucruri cât mai simple. Nu vrea cu Scooby Doo sau altceva, are 17 ani".

Cu toate că preţurile rămân cam la fel şi în septembrie, aceştia au pornit la cumpărături din august să scape de aglomeraţie. „Atunci vine toată lumea şi răscoleşte tot, acum sunt aranjate frumos", spune Liliana Gutunoiu.

image

Rechizitele, niciodată de firmă

Gina Grigoraş caută într-un supermarket din Capitală câteva rechizite pentru fiul său, Ştefan. „Luăm uniforma şi ghiozdanul pentru început şi pe urmă mai vedem ce ne mai trebuie. Ca uniformă am ales o bluziţă albă şi pantalonaşi negri. Avem ca buget doar 200 - 250 de lei, mai puţin ca anul trecut", explică Gina Grigoraş, în timp ce alege un penar sub 10 lei pentru fiul ei şi un rucsac albastru, cu ceva desene. Şi ca să se asigure că nu depăşeşte bugetul, femeia şi-a stabilit o regulă. „Nu luăm de firmă niciodată, luăm cât se poate", mai spune bucureşteanca.

Lui Ştefan, care trece în clasa a II-a, pare să nu-i pese prea mult ce pune în rucsac. Pentru că e încă în vacanţă, îi zboară ochii la altceva. „Îmi place wrestlingul şi un ring de wrestling ca ăsta pentru joacă mi-aş dori. Că eu mă joc wrestling", spune băiatul. Mama explică de ce nu e mofturos în privinţa rechizitelor. „E într-o clasă normală, fără pretenţii. Copii n-au cine ştie ce".

Ghiozdanul bogatului: ultimul răcnet

Cei mai cu dare de mână sunt pregătiţi să cheltuiască ceva mai mulţi bani pentru a-şi trimite odraslele la şcoală. Nu mai folosesc rechizetele din anii trecuţi şi se străduiesc să se menţină în trend. Allen Ilinca şi-a găsit deja rucsacul pe care şi l-a dorit: unul albastru, încăpător. Ceea ce-şi doreşte însă să pună în ghiozdan e ultimul răcnet ce nici măcar n-a apărut pe piaţa, deci mama sa nu ştie încă ce sumă trebuie să scoată din buzunar. „Aş vrea nişte stilouri care o să apară acum în luna septembrie, sunt mai noi şi au diferite opţiuni, tot de la Frixion, şi şterge cu spatele şi foloseşte cerneală", explică băiatul care trece în clasa a III-a. Ştie şi care este moda la el în clasă: „Colegii vor ghiozdane cu Power Ranger, Michael Jackson, cam asta". Iar pentru a-i satisface lui Allen dorinţele, mama e pregătită să cheltuiască, la prima mână, vreo 500 de lei.

Chiar dacă părinţii nu i-au mai dat la fel de mulţi bani ca anul trecut, Felicia Badea, prospăt admisă la liceu, este pregătită să aleagă ce e mai bun. „N-am o anumită preferinţă, dar mă uit după lucrurile de calitate mai bună, nu vreau să fie ieftine şi să se strice repede ca să trebuiască să-ţi iei mai multe. E mai bine să-ţi cumperi din timp. Am cheltuit anul trecut 500 de lei. Acum mai puţin din cauza crizei. Părinţii nu mai au aşa mulţi bani", spune fata.

Totuşi, nu-şi permite să-şi cumpere lucruri prea scumpe. „Colegii aleg multe lucruri de firmă, la asta se uită, ca să se dea mari şi să fie mai fiţoşi", crede Felicia.

Minim şi maxim la preţurile pentru rechizite

Preţurile la rechizite şcolare au rămas aproape la fel ca cele de anul trecut. Ce s-a schimbat este bugetul alocat de părinţi pentru operaţiunea „înapoi la şcoală". Dacă în alţi ani ar fi dat până la 500 de lei pentru a umple ghiozdanul copilului lor, acum au tăiat mai mult de jumătate din bugetul pentru rechizite. De la un capăt la altul, în pieţe deja s-au pus pe tarabe ghiozdanele, caietele şi stilourile. Cu preţuri de la 15 lei, părinţii pot cumpăra un rucsac pentru copii, ce-i drept, fără vreun desen pe el. La puţin peste 10 lei, rucsace de diferite culori se găsesc în supermarketuri. Penarele ajung de la 5 la 30 de lei, în funcţie de culori, desene, material şi calitate.

Nu vă aruncaţi la uniforme!

Stilourile sunt un produs care n-are voie să lipsească din dotarea elevilor. Poate ajunge de la 10 până la 50 de lei, excluzând mărcile de lux care vând stilouri şi cu câteva sute de lei. Caietele mici de matematică sau de dictando au preţuri începând de la 70 de bani în supermarketuri, dar cele de calitate ajung până la 5 lei. Şi caietele studenţeşti sunt foarte căutate ajungând de la 3 lei, până la 7-8 lei. Dacă nu aveţi timp de umblat şi nici un buget mai mare, puteţi allege rucsacurile complet utilate din oferta supermarketurilor, la doar 35 de lei (rucsac, penar, pixuri, stilou, creioane şi radieră).

Cât despre uniformă, părinţii nu ar trebui să se arunce încă să cumpere una pentru că, potrivit noii legi a educaţiei, fiecare unitate şcolară îşi va alege semnele distinctive. Prin urmare, felul în care şcolarii se vor îmbrăca în fiecare şcoală va fi ales după 12 septembrie.

Prima rundă de rechizite

Rucsac        14 lei

Penar          5 lei

10 caiete mici matematică        7 lei

10 caiete mici dictando  7 lei

Bloc de desen       1,5 lei

Stilou          10 lei

Radieră       50 bani

Carioci        2 lei

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite