VIDEO A realizat din aţă portretul Ceauşeştilor şi al preşedintelui american Ronald Reagan. Povestea artistei de 83 de ani care încă îşi împleteşte visul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stere Gheorghiţa alături de harta lumii. FOTO Bogdan Păvăloi
Stere Gheorghiţa alături de harta lumii. FOTO Bogdan Păvăloi

La 83 de ani, Stere Gheorghiţa se laudă cu o serie de lucrări impresionante realizate pe etamină. De la portretul lui Alexandru Ioan Cuza, harta României, harta lumii şi până la ilustraţii ce ating cinci metri, în spatele cărora se ascund mii de ore de muncă şi sute de nopţi pierdute pentru visul de a avea propriul muzeu.

Doamna Gheorghiţa Stere ne-a prezentat cu mândrie lucrările sale realizate pe etamină, pe care le-a expus de câteva ori în cadrul expoziţiilor organizate pe la diverse centre culturale. Pentru ea nimic nu pare complicat, cu toate că în spatele unei astfel de lucrări se află sute de ore de muncă.

La cei 83 de ani, doamna Stere găseşte un strop de inspiraţie în aproape orice, de la manualele de istorie şi până la pozele pe care i le trimit foştii vecini plecaţi în diferite ţări străine.

Sute de ore de muncă

Cu o plăcere deosebită faţă de munca sa şi cu o acurateţe fascinantă a detaliilor, bătrâna ne-a explicat cu lux de amănunte întregul proces de creaţie. Odată ce şi-a ales poza sau ilustraţia, merge cu ea la foto copiator pentru a o mări, trasează conturul şi apoi greul începe. „Desenez pe etamină, apoi fac conturul cu negru si mă apuc să cos”, explică Gheorghiţa.

Durează în jur de o săptămâna să termine conturul peste care urmează să adauge firele de aţă colorate. Depinde foarte mult de complexitatea lucrării, uneori durează ani de zile, alteori câteva luni. Munca este migăloasă şi necesită foarte multă concentrare. „Am îmbătrânit şi lucrez puţin mai greu, însă nu mă las chiar dacă am 83 de ani”, mărturiseşte Gheorghiţa.

Din mâinile bătrânei au ieşit tot felul de lucrări artistice, de la portrete, hărţi ilustrate şi până la perdele, papuci sau îmbrăcăminte tradiţională. Însă cea mai mare realizare a sa o reprezintă „Balada Mioriţa”, care a fost cusută timp de cinci ani pe cinci metri de pânză.

Din patriotismul pe care l-a dobândit la casa de copii unde a fost nevoită să locuiască alături de sora sa în timpul războiului, pentru că ambii părinţi au decedat, Gheorghiţa a realizat două hărţi ale României, portretul lui Alexandru Ioan Cuza, Horia Cloşca şi Crişan şi portretul lui Mihai Eminescu.

Portretul unui fost preşedinte american

Cu toate că are o pensie mică, îşi cheltuie ultimele economii pe materialele necesare: ace de cusut, aţă de diverse culori sau diferite materiale pentru brodat. În total, doamna Stere se laudă cu peste 100 de lucrări, pe lângă cele pe care le-a realizat pentru prieteni sau diverşi preşedinţi.

Cu lacrimi în ochi, Gheorghiţa îşi aduce aminte că în anul 1984 a realizat portretul fostului preşedinte american Ronald Reagan. „Atunci când stăteam la orfelinat ne dădeau jucării din America”, povesteşte artista.

După multe drumuri bătute pe la porţiile instituţiilor, tabloul a ajuns la ambasada Americii care a asigurat-o că tabloul a ajuns la destinaţie, însă nici până în prezent nu a primit un răspuns oficial de la Ronald Reagan.

Doi ani mai târziu, doamna Stere a mai trimis o lucrare în America, la conferinţa anuală susţinută de UNICEF. Lucrarea pe etamină de aproximativ doi metri reprezenta harta lumii, iar pe fiecare continent era portretizat câte un copil.

Cadou pentru Cătălin Măruţă

În timpul regimului comunist pentru a reuşi să-şi facă dreptate din cauza unor acuze pe nedrept la locul de muncă, doamna Stere a realizat din aţă portretele lui Nicolae şi cel al Elenei Ceauşescu pentru a reuşi să obţină o audienţă la Comitetul Central. Lucrările au fost luate de către autorităţi fără să îi ofere bătrânei audienţa necesară pentru a-şi păstra locul de muncă.

Timp de trei ani de zile cât a fost şomeră, artista a lucrat aproape zi şi noapte pentru a realiza o bună parte din colecţia sa de astăzi. „Îmi aduc aminte că m-am apucat să fac harta României prin '77 şi am terminat-o în 1980”. Harta României a fost expusă pentru prima dată în anul 1984 la prima sa expoziţie organizată la Casa Armatei.

„Am fost de câteva ori şi pe la porţile celor de la Pro Tv, tocmai în Buftea pentru a discuta cu domnul Măruţa”, mărturiseşte bătrâna. După câteva drumuri la Buftea şi multe rugăminţi, a reuşit să îl întâlnească pe Cătălin Măruţa pentru a-i oferi costumul special creat pentru băiatul său. „A venit el la poarta şi i-am dat cadoul, nu am stat prea mult de vorbă pentru că se grăbea să ajungă la filmări. S-a bucurat şi mi-a mulţumit,dar eu tot nu am reuşit să îi spun dorinţa mea. Aş fi vrut să mă dea la televizor, ştiu că se vede şi-n străinătate, să vadă şi cei din afară lucrările. Eu, de emoţii, nici nu am putut să îi spun ce doresc”, povesteşte bătrâna.

Gheorghiţa Stere s-a născut în anul 1930, a învăţat de la vârsta fragedă de cinci ani taina lucrărilor artizanale pe etamină. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Gheorghiţa a crescut până la vârsta de 14 ani la o casă de copii în comuna Brebu din judeţul Prahova. După ce războiul s-a terminat, ea s-a angajat la o fabrică de confecţii de unde şi-a perfecţionat talentul cu care a fost înzestrată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite