Turnul de testat lifturi va fi demolat în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerată una dintre cele mai solide şi înalte construcţii din Bucureşti, clădirea din cartierul Giuleşti va fi pusă la pământ peste cinci luni, iar în locul ei ar putea fi ridicat un mall. Fosta Societate Română de Lifturi, aflată în proprietatea lui Ion Ţiriac din 1998, se va muta în localitatea  Mogoşoaia.

În curtea fabricii de ascensoare de lângă podul Grant se fac pregătiri de mutare. Prin împrejurimi se mai văd câţiva câini fără stăpân şi mai multe containere ruginite care cel mai probabil vor ajunge la fier vechi.

image

Puţinii angajaţi care au mai rămas îşi fac de lucru prin ateliere şi aşteaptă să treacă cele trei luni când fabrica se va muta în localitatea Mogoşoaia.

Ridicat la ordinul lui Ceauşescu

Clădirile din jur au fost până nu demult închiriate, dar acum sunt pustii şi vor fi demolate. Aceeaşi soartă o va avea şi turnul cu o înălţime de 122 metri construit înainte de 1989 la comanda lui Nicolae Ceauşescu pentru testarea lifturilor de la Casa Poporului..

Turnul de testat lifturi va fi demolat în 2011

„Dacă veneaţi peste cinci luni, nu mai vedeaţi clădirea aceasta. Va fi demolată. Noi avem termen trei luni ca să ne mutăm de aici“, a declarat Ion Ionete, şeful biroului administrativ al Intreprinderea de Fabricat şi Montaj Ascensoare (IFMA).

Cei mai mulţi muncitori de la IFMA lucrează de zeci de ani aici şi îşi amintesc că ideea construirii acestui „zgârie nori“ pentru testat ascensoare a fost a tovarăşului Nicolae Ceauşescu.

Turnul de 122 de metri a fost ridicat utilizând o metodă de turnare continuă a betoanelor, ceea ce a făcut din această clădire să fie considerată de-a lungul timpului una dintre cele mai solide la cutremure. S-a lucrat zi şi noapte, astfel încât turnul să pară turnat ca dintr-o bucată mare de beton, greu de clintit din loc.

Ziduri din beton de un metru grosime

De când au început pregătirile de mutare, angajaţii au încercat să afle şi ce se va întâmpla cu fabrica. Ei spun că toate imobilele, inclusiv turnul înalt până la cer urmează să fie demolate, iar pe locul rămas liber se va face un mall, deşi iniţial locul fusese gândit pentru un proiect imobiliar. Şi pentru că au asistat cu ani în urmă la ridicarea clădirii de testat ascensoare, nu cred că acest lucru este posibil.

„Zidul are un metru grosime şi toată clădirea este din beton care a fost turnat ca şi cum a-i împleti un pulover. S-a făcut dintr-o bucată. E imposibil să fie demolat aşa cum se doreşte“ , a declarat Ion Ionete.

Gheorghe Păsărică lucrează din anul 1969 aici şi prin faţa ochilor săi au trecut gloria şi decăderea acestei întreprinderi care în curând va dispărea din zona Giuleşti.

Turnul de testat lifturi va fi demolat în 2011

„Lucram lifturi pe bandă rulantă. Eram mai buni decât nemţii şi francezi. Doar elveţienii ne mai întreceau. Eram peste 1.500 de salariaţi, acum am mai rămas câţiva“, îşi aminteşte angajatul. Nici el nu crede că turnul din beton va putea fi pus la pământ.

„Cred că turnul acesta este cel mai tare din lume. Ştiu că vor să-l dărâme, dar nu va cădea niciodată. Nu-l pot doborî cu dinamită“, a afirmat Gheorghe Păsărică.

Cumpărată de Ion Ţiriac

Compania IFMA (fosta Societate Română de Ascensoare) a fost înfiinţată în anul 1960 şi a devenit în scurt timp cea mai importantă companie de ascensoare din ţară. Din anul 1998, IFMA face parte din Grupul Ţiriac.

Deşi este sigură mutarea angajaţilor care au primit termen pentru plecare, reprezentanţii companiei nu doresc însă să dezvăluie ce planuri se fac pentru terenul de lângă podul Grant.

„Din păcate, nu vă putem oferi niciun fel de informaţii legate de acest subiect“, a declarat Cristina Munteanu, PR-ul companiei Ţiriac Holding Ltd.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite