Scandal pe cablurile de sub pământ. Asociaţia furnizorilor de internet acuză Netcity de abuzuri
0
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) din România a sesizat la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii mai multe nereguli aplicate de concesionarii ”Necity”, proiectul Municipalităţii de a ”îngropa” toate cablurile din Bucureşti.
Astfel, ANISP a semnalat public riscurile apariţiei de difuncţionalităţi în piaţa serviciilor de comunicaţii electronice, cauzate de poziţia de monopol în care se află Netcity Telecom şi de lipsa unui control prin care să fie verificate serviciile auxiliare şi tarifele suplimentare.
”Compania încalcă chiar valorile de bază, enumerate încă de la înfiinţarea sa: punerea la dispoziţie a infrastructurii în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu a tuturor operatorilor telecom ce activează sau doresc să ofere servicii specifice în Bucureşti”, explică reprezentanţii Asociaţiei.
Preţuri diferite, tarife abuzive, încălcarea legilor
Aceştia acuză Netciy Telecom de practici abuzive, de monopol, printre care şi perceperea de preţuri diferenţiate pentru elemente de infrastructură de reţea identice, aplicarea în mod nejustificat de tarife abuzive pentru servicii suplimentare, incluse în mod normal în serviciul de închiriere a infrastructurii Netcity şi încălcarea legilor şi a obligaţiei de consultare prealabilă cu autorităţile competente.
“Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor îşi propune să menţină un dialog permanent cu autoritătile statului şi organizaţiile furnizorilor de internet din ţară şi din Europa pentru o cât mai bună colaborare, astfel încât interesele membrilor ANISP să fie cât mai eficient reprezentate. De aceea, considerăm că acest demers care vizează Netcity Telecom se autoimpune şi are drept scop armonizarea condiţiilor de fapt şi a termenilor financiari stabiliţi de Netcity Telecom”, a declarat Mihai Bătrâneanu, preşedintele ANISP în cadrul conferinţei de presă ţinute astăzi.
Mihai Bătrâneanu, preşedintele ANISP, a declarat că litigiul de la ANCOM se bazează pe două aspecte. “Investiţia pe care operatorii au fost forţaţi să o facă a fost mare. În subteran se foloseşte microfibră, aşa că tot ce înseamnă cabluri de pe stâlp este inutil şi a fost dezafectat”, a spus Bătrâneanu. De asemenea, el a spus că “în momentul în care s-a ajuns la un număr de kilometri, ne-am trezit cu taxe şi condiţii abuzive impuse de acest monopol Netcity”.
Problema se pune pentru operatorii mici, care “sunt la lipita prăpastiei acum din cauza tarifelor preferenţiale şi abuzive ale Netcity”, a adăugat Bătrâneanu. El a amintit printre taxele impuse operatorilor, după stabilirea proiectului şi începerea acestuia, taxa pentru branşament la reţea. Astfel, dacă se folosec sub 20 de metri de cablu tariful este de 10 euro, iar pentru mai mult de 20 de metri, acesta creşte la 20 de euro.
Bătrâneanu a menţionat totuşi că există o diferenţa uriaşă între operatorii mari, el menţionând RDS şi UPC, şi operatorii mici. Mihai Bătrâneanu susţine, citând surse din conducerea Netcity, că tariful pentru giganţii telecom din România sunt de doar 7 euro pentru branşament. Acest lucru contravine cu principiile Netcity, care ar fi trebuie să fie echidistant, iar acum aplică principii comerciale.
Alte taxe implicate în proiect sunt taxa de închiriere a tubetei de canalizare, care ajunge la 85 de euro, taxa de protecţie şi supraveghere, dar şi taxa de intervenţie pe sistem. În total, operatorii implicaţi ar avea cheltuieli cuprinse, aproximativ, între 500 şi 900 de euro pe kilometru, potrivit şefului ANISP.
Operatorii telecom implicaţi în litigiul cu ANCOM sunt Ines Group, GTS Telecom, Mediasat, Allnet, Digicom, Interlan (care reprezintă reţelele de cartier), Prime Telecom şi Idilis. ANISP, ca reprezentant al acestora, a remarcat riscul ca în Bucureşti să se formeze un monopol al Netcity şi decimarea reţelelor de cartier.
“În acest moment, cu aceste tarife la NetCity, niciun nou operator nu poate intra pe piaţă, deoarece pierderile ar fi prea mari. Nici operatorii mici nu pot să-şi crească tarifele, aşa că pierd. Până la finalul anului vor fi decimaţi”, a mai adăugat Bătrâneanu.
El a menţionat că în aprilie va avea o discuţie în aprilie inclusiv cu Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitală, deoarece “Bucureştiul, oraşul cu cel mai rapid internet din Europa, împreună cu oraşul Constanţa, riscă să fie decimat şi să se ajungă la un monopol”.
Cine este Netcity
Netcity Telecom S.A. este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi principale proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a acesteia.
Potrivit site-ului poriectului, Netcity este realizat în baza unei concesiuni de lucrări publice pentru o perioadă de 49 de ani. Netcity Telecom asigură finanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii, conform contractului. Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare.
Netcity Telecom s-a constituit drept companie de proiect în cadrul UTI Grup. Câştigătorul pentru dezvoltarea proiectului Netcity de la licitaţia din 2007 organizată de Pimăria Municipiului Bucureşti a fost UTI Systems.
Cine este ANISP
Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care EuroWeb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES. În prezent, organizaţia are un număr de 38 de membri cu drepturi depline şi membri asociaţi. Scopul ANISP este acela de a promova şi sprijini intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizaţie pan-europeană a asociaţiilor naţionale ale ISP-urilor.