Scandal în Consiliul Local al Sectorului 1 pe tema renegocierii tarifelor pentru salubrizare

0
Publicat:

Ajustarea tarifelor de prestație ale companiei Romprest a devenit motiv de contre între PNL-PSD și Primăria Sectorului 1. Un consilier local liberal susține că documentul a fost ținut la secret, în timp ce Primăria a precizat că actul a fost pus la dispoziția consilierilor locali.

Ajutarea tarifelor Romprest, noua contră dintre PSD - PNL și Primăria Sectorului 1 FOTO: Captura
Ajutarea tarifelor Romprest, noua contră dintre PSD - PNL și Primăria Sectorului 1 FOTO: Captura

Consilierul local PNL Dan Podaru susține, într-o postare pe Facebook, că astăzi, 31 iulie, în urma ședinței Consiliului Local, a intrat în posesia unui document care nu a fost „transmis oficial” consilierilor până în prezent. Acesta susține că documentul a intrat în circuitul Primăriei la data de 31.03. 2023.

„Prin acest document, compania Romprest cerea ajustarea tarifului cu valoarea de 31,22%, această valoare fiind reprezentată de indicele IPC (conform site-ului INS)”, precizează consilierul.

Liberalul susţine că edilul Clotilde Armand ar fi ascuns "Consiliului Local și Consilierilor faptul ca se află într-o negociere cu prestatorul serviciilor de salubritate” şi acuză că edilul Sectorului 1 ar acţiona nelegal şi cu rea voinţă.

"Nu este o nouă criză, ci o continuare a crizei salubrității, generată încă de la începutul mandatului, Clotilde Armand fiind răspunzătoare atât de repercusiunile acestei crize la nivelul cetățenilor Sectorului 1, care au fost obligați, mai bine de jumătate de an, să trăiască în condiții insalubre, cât și de criza raporturilor de lucru cu consilierii locali, generată de Primarul Clotilde Armand încercând să anuleze drepturile democratice ale Consilierilor și să se substituie acestora”, susţine Dan Podaru.

Subiectul a fost adus în atenţie încă de vineri, de către reprezentantul PSD din Sectorul 1, Florin Manole. 

„Deşi a primit mandatul Consiliului Local pentru a contesta în instanţă tarifele «prea mari», USR nu doar că nu le-a contestat, dar în 2022 a plătit 186.000.000 lei, iar acum cere o creştere enormă, de 31,22%! Se dovedeşte astfel că primarul Clotilde Armand a înşelat cetăţenii şi face exact invers decât a clamat: vrea să dea mai mulţi bani pentru firma de salubrizare, pentru o frecvenţă redusă a serviciului public”, spunea Florin Manole, vineri, 28 iulie, potrivit News.ro.

Reacția Primăriei

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Sectorului 1 au precizat pentru „Adevărul” că documentul în care se cere ajustarea prețurilor companiei Romprest a fost pus la dispoziția consilierilor locali, fiind disponibil pe site-ul Primăriei, la secțiunea „Convocator Ședințe”, acolo unde au fost urcate materialele de pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local de pe 28 și 31 iulie.

Vineri, reprezentanţii instituţiei transmiteau că Romprest a solicitat la sfârşitul lunii martie ajustarea tarifelor având în vedere costurile generale la nivelul de economie și implicit a costurilor de operare înregistrate de operatorul delegat.

Potrivit precizărilor făcute de Primăria Sectorului 1, în adresa companiei Romprest se subliniază că „începând cu data de 1 august 2023 ne vedem nevoiți să diminuăm prestația activităților serviciului pentru a reduce nivelul cheltuielilor care nu se regăsesc în tarifele în plată, fundamentate la nivelul valorii elementelor de cost din luna mai 2019, astfel încât, începând cu data de 1 august 2023, vom presta exclusiv programele de colectare separată și transport separat a deșeurilor municipale pentru o perioadă nedeterminată, până la data la care autoritatea contractantă se va achita de obligațiile legale și va promova și adopta prin Hotărâre de Consiliu Local a Sectorului 1 cererea operatorului delegat de actualizare a tarifelor de prestații”.

Sursa citată subliniază că în aceste condiții au fost convocate mai multe ședințe ale Consiliului Local. Prima ședință a avut loc pe 27 iulie, la ora 10:00, însă din lipsă de cvorum aceasta nu s-a putut desfășura. O a doua a fost convocată pe 28 iulie, şi aceasta amânându-se pentru 31 iulie, ora 10.00. Pentru că nu s-a ajuns la un consens, la ora 14.00 a început o nouă şedinţă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite