Primăria Capitalei alocă 1,2 miliarde lei, într-un prim pas pentru preluarea centralelor ELCEN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei va majora cu 1,2 miliarde lei capitalul social al companiei municipale Energetica, pentru ca aceasta să poată acoperi datoriile şi investiţiile ELCEN, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din România.

„Scopul majorării capitalului social al societăţii prin emisiunea de noi acţiuni în schimbul unor noi aporturi în numerar este susţinută de considerentul privind realizarea conceptului de SACET, prin preluarea creanţelor deţinute de către creditorii ELCEN SA, cât şi a investiţiilor realizate de ELCEN SA”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Suma de 1.262.582.150 lei este necesară, spune PMB, pentru a cumpăra creanţe deţinute de creditorii ELCEN, în cuantum total de 1.077.778.143,59 lei. De asemenea, PMB alocă suma de 184.804.000 lei pentru a se achita către ELCEN contravaloarea unor investiţii şi stocuri.

„Prin realizarea majorării de capital social al CMEB SA se pun bazele conceptului de SACET, se pot accesa liniile disponibile de finanţare pe fonduri europene puse la dispoziţie de Comisia Europeană pentru modernizarea serviciului de alimentare cu energie termică şi transportul acesteia, ce va conduce la reducerea costurilor şi la recuperarea investiţiei”, motivează PMB. Primăria explică, de asemenea, că măsura nu reprezintă ajutor de stat, pentru că „faptul că sunt implicate fonduri publice nu reprezintă o condiţie suficientă” ca acest lucru să se întâmple.

„Existenţa unui ajutor de stat poate fi exclusă atunci când capitalul este plasat/pus direct sau indirect la dispoziţia unei întreprinderi, în circumstanţe care corespund condiţiilor normale de piaţă. (...) În funcţie de situaţia concretă, se aplică testul investitorului privat prudent, respectiv trebuie făcută o evaluare comparativă a comportamentului statului în relaţie cu beneficiarul măsurii faţă de modul în care un investitor privat s-ar comporta în relaţie cu întreprinderea în discuţie în aceeaşi ipostază cu cea a statului. Dacă comportamentul statului este comparabil cu cel al investitorului privat ipotetic, nu este implicat ajutor de stat. Aplicarea principiului investitorului privat a fost luată în considerare în numeroase ocazii de către Comisia Europeană şi de către instanţele europene”, explică PMB.

Alocarea acestei sume este primul pas concret pe care PMB l-a făcut pentru deblocarea fuziunii dintre RADET şi ELCEN, de care depinde viitorul furnizării energiei termice în Bucureşti.

Primarul General, Gabriela Firea, explica recent faptul că activitatea şi activele ELCEN vor fi transferate către Compania Energetică Bucureşti, care va avea ca obiectiv revitalizarea sistemului de termoficare din Capitală.

„Această companie municipală va prelua şi va opera activele ELCEN creându-se astfel premisele pentru continuarea procedurilor de atragere de fonduri structurale nerambursabile disponibile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi de finanţări rambursabile bancare acordate de instituţii financiare internaţionale (BEI, BERD, BM, etc). (...) Concret, realizarea acestui proiect va asigura continuitatea şi calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică cu consecinţe directe asupra reducerii preţului de producţie a energiei termice şi a celui de transport şi distribuţie, ceea ce va genera un impact pozitiv la nivel local, atât din punct de vedere economic, cât şi social”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite