Povestea ghetoului de lux din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două blocuri noi de la marginea Bucureştiului sunt un adevărat teritoriu de război. Locatarii-proprietari sunt la cuţite cu mai mulţi asistaţi social, aduşi în aceleaşi blocuri de către reprezentanţii Primăriei Generale. Municipalitatea susţine, însă, că a găsit soluţia: va cumpăra apartamentele proprietarilor.

Consilierii Capitalei au decis ca Primăria Generală să cumpere 18 apartamente dintr-un complex rezidenţial de pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, pentru a-i despăgubi pe actualii proprietari şi a-i ajuta pe aceştia să părăsească zona. Decizia vine după ce proprietarii s-au trezit înconjuraţi de asistaţi social puşi aici tot de municipalitate. Cel mai probabil, oferta primăriei nu va putea fi egală cu preţurile la care au fost achiziţionate apartamentele, în 2007, pe vremea când primar general era Adriean Videanu.

Conflictul pleacă de la decizia lui Videanu, de a cumpăra 143 de apartamente într-un ansamblu rezidenţial aflat pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, la preţuri de locuinţe de lux, ca mai apoi să le ofere bucureştenilor evacuaţi din Centrul Vechi sau din casele naţionalizate. Achiziţia a avut loc în 2007.

În aceleaşi două blocuri locuiau, încă de atunci, alte 20 de familii care cumpăraseră deja apartamente direct de la dezvoltator, pe sume care ajungeau chiar şi la 200.000 de euro, fără a şti care va fi destinaţia locuinţelor vecine. Înainte de achiziţia făcută de municipalitate, familiile au cumpărat apartamentele direct de la dezvoltator, la preţurile pieţei şi cu promisiunea că vor primi în schimb condiţii de lux şi liniştea dintr-un complex rezidenţial. Acest lucru însă nu s-a întâmplat niciodată.

Scandal după scandal

Dintre cele 20 de familiii care şi-au cumpărat iniţial apartamente în blocurile respective, două familii şi-au vândut deja locuinţele, chiar şi la jumătate de preţ. Vecininii lor spun că şi ei vor să plece, pentru că sunt deranjaţi de comportamentul unora dintre chiriaşii primăriei. Printre problemele enumerate de proprietari sunt scandalurile permanente sau faptul că „asistaţii social“ nu şi-au plătit facturile.

„Ni s-a promis o zonă rezidenţială. Eu am plătit 108.000 de euro la gri, fără TVA, pentru un apartament cu două camere. Pe lângă, am cheltuit pentru finisaje, mobilă şi restul. Dintre proprietarii care au cumpărat, doi au vândut la jumătate de preţ numai să scape de aici“, a declarat Andreea-Cristinne Clipici-Câmpeanu, unul dintre cei 18 proprietari care au cerut Primăriei Generale să le fie cumpărate apartamentele pentru a scăpa de şirul de probleme întins pe ani întregi. 

Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, condusă în 2007 de Adriean Videanu, a cheltuit pe atunci circa 17 milioane de euro din bugetul public pentru a achiziţiona cele 143 de apartamente, iar acum ar trebui să cheltuiască din nou, pentru a achiziţiona cele 18 apartamente de la proprietarii care au cerut expres acest lucru. Decizia a fost votată de consilierii generali în şedinţa de consiliu de pe 31 octombrie, iar în prezent proprietarii aşteaptă oferta municipalităţii. „Nu am ştiut în ce ne băgăm. Acum nu vrem decât să plecăm de-aici“, a declarat Claudia Ioniţă, un alt proprietar.

image

Foto

image

Reprezentanţii municipalităţii pasează vina spre fosta administraţie, dar şi spre Primăria Sectorului 3, având în vedere că dosarele de cazuri sociale sunt întocmite de administraţiile locale, administraţia centrală stabilind doar lista fondului imobiliar.

„În Hotărârea Consiliului General din 18.01.2007 se stabileşte că imobilele achiziţionate vor avea statut de locuinţe sociale şi, după caz, locuinţe de necesitate constituind domeniul public al municipiului Bucureşti“, arată reprezentanţii Primăriei Capitalei. Potrivit sursei citate, acelaşi act administrativ stabilea categoriile de persoane beneficiare ale locuinţelor achiziţionate: persoane expropriate, evacuaţi din zona Centrului Istoric sau din imobile ce vor fi supuse lucrărilor de consolidare, precum şi persoanele cu situaţii sociale temeinic justificate.

Varianta lui Videanu

Pe de altă parte, fostul primar general al Bucureştiului, Adriean Videanu, a contesat că apartamentele ar fi fost vreodată destinate cazurilor sociale. „Oamenii din Centrul Vechi şi din casele retrocedate trebuiau să primească ceva în schimb. Noi nu am vrut niciodată ca acele apartamente să fie transformate în locuinţe sociale, asistaţii social au fost mutaţi acolo în 2009, când la conducere era actualul primar, Sorin Oprescu“, a declarat Videanu.

Decizia de a muta asistaţi social a fost făcută, într-adevăr, în 2009. Potrivit răspunsului dat de Primăria Generală pentru ziarul „Adevărul“, atunci a fost constituită o comisie specială care să decidă ordinea în care evacuaţii din Centrul Istoric să fie mutaţi în apartamentele din blocurie din Şoseaua Bucureşti-Târgovişte. Dar modul în care s-a făcut această repartiţie a stat la baza deciziei Primăriei Sectorului 3, municipalitatea absolvindu-se de orice implicare.

În timp ce autorităţile aruncă vina una pe cealaltă, nici viaţa chiriaşilor Primăriei, care plătesc 140 de lei pe lună pentru un apartament de două camere, nu este mult mai bună. Dacă proprietarii spun că au reclamat către autorităţi actele de vandalism comise constant de chiriaşi asupra bunurilor din complex, spargerea apartamentelor proprii şi distrugerea maşinilor personale, chiriaşii îi acuză la rândul lor pe aceştia că îi discriminează şi că nu vor să îi consulte în luarea deciziilor.

„Sunt câţiva care nu îşi plătesc datoriile, dar cei mai mulţi au de suferit de pe urma deciziilor proprietarilor. Autorităţile au somat Asociaţia de Proprietari în legătură cu apa din puţ care nu poate fi folosită nici la spălare. Le-am spus să semneze pentru a conecta blocurile la reţeaua Apa Nova, dar nu au vrut să semneze. Spun că nu ne vom plăti facturile. De fapt, nu vor mai putea administra ei banii“, a declarat Carmen Chelu, unul dintre chiriaşii Primăriei. 

Neînţelegeri între chiriaşii Primăriei

Şi dacă haosul nu era complet, se pare că nici asistaţii sociali nu se înţeleg între ei, aceştia împărţindu-se între cei corecţi şi cei care nu îşi plătesc datoriile.

Vasile Ştucan este unul dintre bărbaţii care au primit ajutor din partea Primăriei Capitalei şi locuieşte în blocul complexului de câţiva ani. Spune că e nemulţumit de faptul că proprietarii direcţi şi autorităţile îl bagă în aceeaşi oală cu cei acuzaţi de vandalism şi furt, deşi locuieşte într-o locuinţă socială.

Omul povesteşte că a căzut pradă hoţilor din complex, anul trecut, atunci când i-au escaldat balconul şi i-au furat câteva obiecte. „Nici până azi nu ştiu cine a făcut-o, dar mi-au furat o mătură şi găleata“, după cum declară bărbatul, care spune că au existat şi cazuri în care locuitorii complexului au ajuns la închisoare.

Când vine vorba despre siguranţa celor din complex, Vasile spune că există la intrare o firmă de protecţie, care „nu le asigură spatele“ celor de aici. „E pază, dar nu face nimic, stau acolo la intrare şi atât“, spune omul nemulţumit.

Un alt vecin de-al său, Marian, locuieşte în apartamentul social de acum cinci ani, alături de fiul său şi de şoţia care este însărcinată. Spune că e cu „dările la zi“, dar are şi el problema din pricina celor care mai locuiesc în complex. Noi nu devastăm, ori de câte ori se strică ceva ajutăm aici, am şters liftul că era scupat şi desenat, am trasat parcările că mi-au dat cei de la Primărie materiele“, susţine bărbatul.

Cele două blocuri noi de pe Şoseaua Bucureşti–Târgovişte au fost ridicate în anul 2006, de firma Glina SA, controlată de omul de afaceri Hassan Murad.

Mai puteţi citi:

Scandal pe locuinţele sociale într-un bloc din Capitală. Oamenii evacuaţi au ocupat abuziv mai multe apartamente

Într-un bloc de locuinţe sociale din Capitală a început un adevărat război, miercuri dimineaţă, după ce mai multe persoane care au fost evacuate dintr-o casă naţionalizată au ocupat câteva apartamente.

Patru familii aruncate în stradă, în sectorul 4. Circa 30 de persoane au protestat în faţa Primăriei Sectorului 4

Patru familii au fost evacuate luni după-amiază, după ce proprietarul de drept al clădirii de pe Bulevardul Regina Maria şi-a revendicat imobilul. Oamenii au fost executaţi siliţi de executorul judecătoresc, aceştia având, în acest moment, agoniseala de o viaţă în stradă. Fără un acoperiş deasupra capului sunt şi doi copii, şi doi pensionari bolnavi. Circa 30 de persoane au protestat în faţa Primăriei Sectorului 4.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite