Poliţiştii bucureşteni sunt instruiţi de cei olandezi pentru bune practici în ceea ce priveşte discriminarea sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii bucureşteni sunt instruiţi de cei olandezi în vederea unu transfer de bune practici în ceea ce priveşte ura venită din discriminare sexuală FOTO Adevărul
Poliţiştii bucureşteni sunt instruiţi de cei olandezi în vederea unu transfer de bune practici în ceea ce priveşte ura venită din discriminare sexuală FOTO Adevărul

Asociaţia ACCEPT , cu sprijinul Ambasadei Olandei în România şi al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB), organizează în zilele de 21 si 22 ianuarie 2014 un curs cu tema „Infracţiuni motivate de ură împotriva persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans)”, în scopul realizării unui transfer de bune practici în acest domeniu.

Acesta este cel de-al treilea curs care abordează subiectul infracţiunilor motivate de ură organizat cu participarea Poliţiei Capitalei şi face parte din colaborarea susţinută dintre ACCEPT şi DGPMB, anunţă reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat de presă.

Cursul este susţinut de doi consultanţi ai Poliţiei Olandeze, Amin Michel şi Herman Renes, care au experienţă practică atât în lucrul direct cu victimele acestui tip de infracţiuni, cât şi în pregătirea altor poliţisti prin oferirea unor training-uri similare.

Potrivit sursei citate, Poliţia Capitalei colaborează cu Asociaţia ACCEPT prin selectarea ca participanţi a 30 de agenţi şi ofiţeri români de la zece secţii de poliţie din Capitală, care vor fi informaţi despre practicile utilizate de Politia Olandeză în prevenirea şi rezolvarea infracţiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBT.

Cursul cuprinde explicarea metodelor investigative utilizate specific în identificarea şi soluţionarea acestui tip de infracţiuni, cum ar fi tehnici de intervievare a victimelor sau relevarea motivului bazat pe ură din spatele infracţiunii.

„Infracţiunile motivate de ură sunt fapte penale comise în baza unei prejudecăţi faţă de un anumit grup de indivizi, fie că este vorba de rasă, orientare sexuală, etnicitate sau convingeri religioase. Infracţiunile motivate de ură diferă de alte tipuri de infracţiuni, deoarece au o conotaţie socială privind scopul şi consecinţele. România a introdus recent sancţionarea specifică a infracţiunilor motivate de ură – în 2006 s-a introdus în Codul Penal o prevedere care caracterizează drept circumstanţă agravantă ura faţă de diverse categorii sociale sau economice ca motiv al comiterii faptei“, mai arată sursa citată.

Iniţiativa ACCEPT de a organiza un curs pentru pregătirea poliţiştilor români pe tema infracţiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBT a fost susţinută şi finanţată de Ambasada Olandei în România. Olanda este un lider la nivel european în rezolvarea infracţiunilor motivate de ură, monitorizarea tendinţelor sociale în acest domeniu şi combaterea discriminării prin implementarea corectă a legislaţiei  şi sancţiunilor naţionale şi europene.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite