Foto Planșeul de la Piața Unirii, în pericol de prăbușire. Primarul Băluță confirmă dezastrul: „Un risc major pentru bucureșteni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pericol de prăbușire la Planșeul de la Piața Unirii, care este într-un stadiu avansat de degradare. Primarul Daniel Băluță, Raed Arafat și Prefectul Capitalei au mers, joi, 19 septembrie, în subteran pentru noi verificări. „Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp”, a spus edilul.

Planșeul din Piața Unirii stă să se prăbușească FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
Planșeul din Piața Unirii stă să se prăbușească FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

„Au apărut zone la care nivelul de degradare a ajuns în punctul nr. 5, astfel încât, din păcate pentru noi toți, așa cum vedeți, această lucrare reprezintă un risc major pentru bucureșteni, un risc major pentru noi toți. Este o construcție cu aproape 100 de ani vechime, ce datează de pe timpul regelui Carol, o construcție pe care trec zilnic zeci de mii de oameni, fie în calitate de pietoni, fie cu autoturismele, fie cu mijloacele de transport în comun. Tot ceea ce vedeți aici ne spune că trebuie să acționăm la timp. (...) La Galați am văzut ce s-a întâmplat când nu s-a acționat la timp și ce înseamnă forța apelor într-o comunitate cu câteva sute de locuitori”, a spus primarul Sectorului 4 Daniel Băluță, potrivit Antena 3.

Pericol la Planșeul din Piața Unirii FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
Pericol la Planșeul din Piața Unirii FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Prefectul Capitalei va convoca pe acest subiect Comitetul pentru Situații de Urgență, pentru a fi luate măsuri cât mai repede. 

Primarul Băluță, la Planșeul din Piața Unirii FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
Primarul Băluță, la Planșeul din Piața Unirii FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Expertul tehnic: lucrările trebuie începute de urgență!

În urmă vizitei în teren la planșeul podului peste răul Dâmbovița din dată de 06.08.2024, expertul tehnic Mihai Predescu a constatat că „unele degradări s-au accentuat astfel încât este necesară începerea cât mai repede posibil a lucrărilor de reabilitare/consolidare/înlocuire ale podului”.

„Menționăm că degradările sunt de așa natură (inclusiv cedări ale reazemelor grinzilor după cum se va putea vedea mai jos) încât un colaps al structurii, nu neapărat general, dar foarte probabil local este posibil să se producă în orice moment”, explică expertul.

Potrivit specialistului, cedarea sub trafic a unor grinzi poate atrage după sine flexibilizarea până la rupere a plăcii de beton care susține traficul cu consecințe incalculabile asupra siguranței circulației.

„De asemenea, și cu consecințe chiar mai mari, cedarea sub trafic a unor infrastructuri, fenomen care este deja amorsat după cum se poate observă mai sus, poate atrage colapsul general al structurii pe zonele în care infrastructurile au cedat”, mai susține expertul.

În consecință, părerea expertului tehnic este că „lucrările de reabilitare/consolidare/înlocuire trebuie începute de urgență, existând pericolul de cedare (prăbușire) al unor părți din structură. În cazul în care, din motive obiective nu este posibil acest lucru, este necesară cel puțin o limitare a greutății vehiculelor care să circule pe pod la maxim 10 tone”.

De asemenea, viteză vehiculelor va trebui redusă la maxim 30km/h, iar distanță între acestea să nu fie mai mică de 5m. În cazul în care în zona există limitatoare de viteză denivelate, acestea vor trebui să fie eliminate până la finalizarea lucrărilor întrucât există riscul inducerii de vibrații suplimentare în structură.

Când vor începe lucrările

Primăria Sectorului 4 este pregătită să înceapă lucrările de consolidare pentru planșeul de beton de la Piața Unirii. Se așteaptă aprobarea, însă, aprobarea Primăriei Capitalei.

Planșeul din Piața Unirii, în stare de degradare FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
Planșeul din Piața Unirii, în stare de degradare FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

Primarul Sectorului 3, Daniel Băluță, a semnat în data de 19 august, contractul de finanțare în valoare de aproximativ 750 de milioane de lei.

Proiectul ce urmează să debuteze cel târziu pe data de 1 octombrie vizează înlocuirea structurii existente, care a suferit modificări/degradări structurale semnificative în cei aproape 100 de ani de existență, cu una nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic și fiabilitate, dar și capacității de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmbovița.

Soluțiile tehnice vor avea în vedere reabilitarea structurii de rezistență a tunelului rutier, prin cămășuirea și armarea pereților existenți, precum și refacerea integrală a suprastructurii prezente.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite