Pichet lângă fântâna arteziană de la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teamă ca municipalitatea să nu demoleze fântâna din Piaţa Universităţii pentru a ridica alta nouă, mai mulţi protestatari stau toată noaptea de pază lângă „obiectiv”.

Scandalul legat de intenţia municipalităţii de a înlocui arteziana de la Universitate a intrat într-o nouă fază.  Ieri dimineaţă, în jurul 8.00, mai mulţi muncitori de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) au încercat să demonteze gardurile şi băncile din zona Fântânii Dunărea de la Universitate.

Muncitorii s-au oprit însă după ce poliţiştii le-au cerut autorizaţia în baza căreia execută lucrările, iar reprezentanţii firmei care se ocupă de reamenajarea pieţei n-au putut prezenta decât un document care permite intervenţii de întreţinere.

Poliţiştii au fost sesizaţi la numărul 112 de mai multe persoane printre care şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale care doresc menţinerea actualei fântâini pe care o consideră un simbol al oraşului. Ca să fie siguri că acţiunea municipalităţii nu-i ia prin surprindere, ei au stat lângă fântână de marţi seara, când în zonă au fost aduse trei excavatoare, pentru ca arteziana să nu fie demolată. Potrivit celor care au stat peste noapte lângă fântână, în zonă au apărut şi în timpul nopţii mai mulţi muncitori, care au plecat după o oră şi au revenit dimineaţă, începând lucrul. 

Autorizaţie doar pentru borduri

Angajaţii firmei Tehnologica Radion, cea care execută lucrările, s-au apucat să schimbe bordurile, iar cei de la ALPAB, care s-a ocupat de amenajarea actuală a pieţei, de scoaterea gardurilor care împrejmuiesc spaţiile verzi din piaţă şi a băncilor de aici. La venirea Poliţiei, muncitorii de la Tehnologica Radion au prezentat o autorizaţie pentru întreţinerea carosabilului şi a trotuarului, care permite doar înlocuirea bordurilor şi a dalelor existente cu unele similare, potrivit lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, care a ajuns în piaţă la puţin timp după acest moment. „Autorizaţia precizează că nu se aplică pentru construcţii şi desfiinţări, pentru aceste lucrări fiind nevoie de o autorizaţie emisă în baza Legii construcţiilor 50/1991”, a spus Dan.

Conform acestuia, şi angajaţii ALPAB au confirmat că nu au o autorizaţie pentru efectuarea lucrărilor. După plecarea poliţiştilor, în piaţă au continuat doar lucrările pentru scoaterea bordurilor.

Fântâna, păzită în permanenţă

Administraţia Străzilor, instituţia din subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de reamenajarea zonei, nu ne-a comunicat până la închiderea ediţiei în baza cărei autorizaţii se execută lucrările şi dacă acestea îndeplinesc condiţiile legale.

Cei care au stat de marţi lângă fântână, şi care au protestat şi duminică în piaţă, vor să rămână în continuare aici, pentru a împiedica dărâmarea acesteia. „Încercăm să asigurăm permanenţa”, ne-a declarat Butacu, o tânără arhitectă care a stat ieri dimineaţă la fântână până la ora 5.00. Ei au transmis Administraţiei Străzilor, Primăriei Capitalei şi Inspectoratului de Stat în Construcţii adrese prin care solicită detalii în legătură cu modul în care au fost atribuite lucrările pentru reamenajarea zonei. În adrese se semnalează faptul că în zonă nu există panouri de informare referitoare la proiect, iar din datele pe care le-au obţinut de la Ministerul Culturii, această instituţie nu a emis aviz pentru lucrări. În zonă sunt două monumente de clasa A şi anume Universitatea din Bucureşti şi clădirea veche a Universităţii de Arhitectură. „Desfăşurarea lucrărilor de demolare a fântânii şi de construire a alteia noi fără autorizaţie şi fără avizul Ministerului Culturii ar constitui faptă penală”, afirmă Nicuşor Dan.

Proiectul Primăriei Capialei pentru reamenajarea Pieţei Universităţii a fost anunţat de municipalitate în urmă cu două săptămâni. Proiectul prevede schimbarea pavajului actual cu plăci de granit şi piatră cubică, precum şi înlocuirea fântânii cu una nouă, la care jeturile de apă vor ţâşni din pământ.

   
  



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite