Patru metode de copiat care i-au lăsat fără Bacalaureat
0Zeci de candidaţi la Bac din Capitală au fost „trădaţi“, la primele două probe scrise, de telefoanele performante şi de fiţuici. Telefoane pe care erau stocate mii de comentarii, culegerile minuscule, dispozitivele handsfree şi ciornele au fost cele mai folosite tehnici de copiat în această sesiune, spun supraveghetorii.
Liceenii au fost cei mai curajoşi atunci când a fost vorba să încerce să păcălească sistemul la Bac, 41 dintre aceştia fiind eliminaţi la primele două probe scrise, în timp ce doar doi absolvenţi de şcoală generală au fost daţi afară de la Evaluarea Naţională.
Toţi profesorii care au supravegheat BAC-ul la liceul din Geoagiu sunt cercetaţi de Poliţie
BAC 2011 la Geoagiu: Părinţii şi elevii au renunţat la revoltă şi au instituit legea tăcerii
Metodele deja clasice care s-au dovedit ineficiente acum demonstrează că nimeni nu mai încearcă să inventeze roata în materie de copiat. Singurul test este stăpânirea de sine atunci când încerci să scoţi copiuţele sau telefonul mobil. Mulţi au picat însă la acest „examen". Alţii au fost eliminaţi înainte de a încerca să sustragă informaţii de pe telefonul mobil pe care n-ar fi trebuit să-l aibă oricum la ei, pentru că acesta a sunat înainte, dându-i de gol.
Telefoane cu surprize
Majoritatea elevilor care au încercat să se inspire la Bac au folosit metoda telefonului. „Cred că 35-40% din elevii care au încercat să copieze au încercat cu telefonul. Aceştia aveau asupra lor telefoane de ultimă generaţie, cu display-uri foarte mari şi o memorie suficient de mare cât să încapă pe ele toată materia de care aveau nevoie. Nici nu trebuiau să intre pe internet, puteau să-şi salveze în memorie orice informaţie de care aveau nevoie", a explicat Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
Elevii nu au putut să se abţină nici de la tehnica „suflatului prin handsfree". Metoda implică două persoane, una care susţine examenul şi alta care stă şi dictează prin telefon rezolvarea. Echipamente de handsfree au fost găsite la unii dintre copiii care s-au bazat doar pe copiat. Este o metodă veche pe care profesorii universitari au reuşit să o depisteze la studenţi prin diferite echipamente de bruiere, dar la examenele naţionale, aparatele handsfree au fost depistate pur şi simplu cu ochiul liber.
Culegeri miniaturale
De câţiva ani, internetul s-a umplut de tot felul de comerciaţi de culegeri de dimensiuni foarte mici, numai bune de dosit la examene. De altfel, aceasta a fost o altă metodă testată fără succes de câţiva liceeni care au fost eliminaţi de la bacalaureat. „Aveau la ei culegeri speciale, editate la dimensiuni mici, special să intre sub haine sau în buzunar, de 50-70 de pagini. Aveau un scris mic şi erau suficient de potrivite pentru a fi manevrate în palmă", a mai dat un exemplu Marian Banu.
Plimbatul ciornei
De altfel, pe site-ul fituici-bacalaureat.ro se găsesc toate materialele de care ar avea nevoie elevii cu gândul la copiat. Cărţile au 5 pe 10 centimetri, sunt uşor de manevrat, iar cumpărătorii primesc şi detalii precise despre cum ar putea fi dosite.
O altă metodă testată de elevii care au susţinut Bac-ul în Capitală a fost cea cu ciorna, prin care încercau să-şi paseze de la unii la alţii rezolvările. „Elevii primesc pe lângă foaia de examen semnată şi stampilată şi alte coli albe pentru ciorne. Unii au încercat să scrie rezolvările pe ciorne şi să profite de un moment de neatenţie pentru a le pasa altora. Este mai greu de depistat pentru că pe ele scrisul este neglijent şi nu poţi să faci comparaţia întotdeauna", a mai explicat Marian Banu.
Pentru că au existat aproape în toate şcolile camere de supraveghere, elevii care au fost prinşi copiind nu au nicio şansă în a dovedi că decizia luată de comisia de supraveghere nu este corectă. „După ce au fost prinşi cu telefoane sau cu copiuţe, s-a întocmit un proces verbal pe care l-au semnat şi elevul şi în care este specificată şi cauza eliminării", a completat purtătorul de cuvânt ISMB. Până în prezent, niciun elev nu a contestat eliminarea din examen. Toţi cei prinşi trişând vor mai putea susţine examenul abia în sesiunea de toamnă din 2012.
41 de candidaţi la Bacalaureat au fost eliminaţi la primele două probe scrise, fiindcă au fost prinşi încercând să copieze.
"Cred că 35-40% din elevii care au încercat să copieze au folosit telefoane cu display-uri şi memorii foarte mari."
Marian Banu
purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti
Primul: 10 pe linie, ultimul: 1 pe linie!
18 elevi din Bucureşti au luat 10 pe linie Foto: Mihai Ciobanu
Profesorii corectori de matematică par să fi fost mult mai indulgenţi în acest an decât cei de limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională. Elevii bucureşteni „au împuşcat" peste 350 de note de 10 la matematică, în timp ce la română doar 185 au ajuns să obţină nota maximă.
Cu toate acestea, cele mai slabe rezultate au fost înregistrate la matematică, un număr mare de elevi bucureşteni străduindu-se să ia nota cinci.
Doi Andrei, primul şi ultimul în top
18 dintre elevii din Capitală au reuşit însă performanţa de a obţine zece pe linie. Printre aceştia se numără şi Andrei Octavian Brabete, elev al Colegiului Naţional „Ştefan Odobleja". Andrei este, peste toate, şi un foarte bun tenismen, reprezentând Clubul Steaua la acest sport. „Are performanţe şi la foarte multe concursuri şcolare", completează mândră mama sa. Elevul se află în prezent în SUA unde va sta trei săptămâni în cadrul unui program educaţional. Cea mai slabă performanţă obţinută în acest an la examenul a absolvire a clasei a VIII-a a obţinut-o Andrei Marius Tilus, singurul elev din Capitală care a luat două note de 1 la Evaluarea Naţională.
Elevul de la Liceul Bilingv „Decebal" din sectorul 3 nu a fost prins copiind, ci a dat foaia de examen înapoi fără a rezolva cerinţele. „Categoric nu a fost prins copiind. Andrei Tilus are 19 ani şi a fost elev la învăţământ cu frecvenţă redusă. Probabil a abandonat şcoala, iar acum a vrut să termine cele opt clase. Mai departe se poate înscrie la cursuri de seral sau tot de fără frecvenţă", a declarat Robertino Penciu, directorul Liceului Bilingv „Decebal".
Dacă pentru elevii din seriile anterioare nu există locuri decât la frecvenţă redură în liceele din Capitală, ceilalţi elevi pot obţine un loc la unul dintre liceele din Capitală doar prin participarea la probele Evaluării Naţionale. Chiar dacă au fost eliminaţi pentru fraudă, elevii au în continuare posibilitatea să intre la liceu cu medii sub 5.
"Clasa a IX-a de liceu fiind obligatorie, elevii pot intra cu orice medie la licee, chiar şi cu 1, în limita locurilor disponibile."
Marian Banu
Inspector şcolar
Olimpic prins cu telefonul în buzunar

Un caz inedit s-a înregistrat la Colegiul Naţional „Jean Monnet", unde un candidat a fost eliminat de la proba orală de limba şi literatura română, fiindcă i-a sunat telefonul. Paul Fodor (foto), olimpic la biologie, le-a spus profesorilor că a uitat să predea telefonul comisiei, din cauza emoţiilor, însă a fost eliminat, fiindcă regulamentul aşa prevede. „A fost mai degrabă un incident pentru că nu se ştia dacă acest copil avea de gând să facă ceva cu telefonul, doar i-a sunat când îl avea în buzunar, dar regulamentul interzice", a explicat Antonio Ciocan, director educaţional al Fundaţiei „Dinu Patriciu" şi observator la Bac.
