Oprescu vrea să facă o instituţie care să se ocupe de deratizarea, dezinsecţia şi dezinfecţia oraşului. Cine „nu păstrează curăţenia“ va fi amendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie la nivelul Bucureştiului ar urma sa intre în atribuţiile unei noi instituţii înfiinţate de Primăria Capitalei printr-un proiect de hotărâre de consiliu, aflat, în prezent, în dezbatere publică FOTO Adevărul
Serviciile de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie la nivelul Bucureştiului ar urma sa intre în atribuţiile unei noi instituţii înfiinţate de Primăria Capitalei printr-un proiect de hotărâre de consiliu, aflat, în prezent, în dezbatere publică FOTO Adevărul

Un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, până pe 4 februarie, prevede înfiinţarea unei Direcţii care să se ocupe în mod integrat şi unitar de toată deratizarea, dezinsecţia şi dezinfecţia Bucureştiului. Dacă va ajunge în Consiliul General şi va fi votat, primăriile de sector nu vor face decât intervenţii suplimentare, iar cei care nu vor respecta noile reguli vor risca amenzi de până la 4.000 de lei.

Noua instituţie va prelua toate atribuţiile ce ţin atât de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie, cât şi cele de monitorizare şi supraveghere a întregului oraş în cee ce priveşte stadiul tuturor zonelor. Potrivit expunerii de motive prezentate de sursa citată, în acest mod se va atinge un grad de decontaminare astfel încât vectorii invazivi (şobolani, ţânţari, purici, căpuşe etc.) să fie menţinuţi la un nivel redus care să nu afecteze sănătatea oamenilor.

De asemenea, în proiectul aflat în dezbatere publică, se mai arată că pentru reuşita Planului unitar, integrat de igienizare, se va delega serviciul unui antreprenor care va realiza ambele operaţiuni, şi deratizarea, şi dezinsecţia.

În ceea ce priveşte supravegherea şi monitorizarea activităţii, acestea se vor realiza de către specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii, Ministerului Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

„Specialiştii se vor reuni într-o comisie care va supraveghea şi monitoriza activitatea de deratizare şi dezinsecţie în ceea ce priveşte metodologia, numărul de tratamente pe obiective, stabilirea gradului de decontaminare şi atingerea indicatorilor de performanţă denumită Comisia de supraveghere metodologică şi control“, mai arată sursa citată.

Cine „nu păstrează curăţenia“ este amendat

Proiectul pus în dezbatere publică mai conţine şi o serie de cerinţe privind activitatea de deratizare şi dezinsecţie care priveşte atât Primăriile de Sector, cât şi administratorii, deţinătorii sau proprietarii obiectivului tratat.

Chiar dacă serviciul va fi în subordinea Primăriei Generale, măsurile pregătitoare şi/sau de întreţinere a intervenţiilor făcute de noua Direcţie vor intra în responsabilitate terţilor. Mai mult, proiectul stabileşte un set de reguli care ţin de aceste atribuţii, iar cei care nu le vor respecta, vor fi amendaţi contravenţional cu sume care pot ajunge şi la 4.000 de lei.  

300 de angajaţi, 70 de maşini

În ceea ce priveşte resursele cu care va funcţiona această instituţie, ele nu se reduc doar la soluţiile chimice pentru îndepărtarea vectorilor invazivi. În proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei se estimează că vor lucra 300 de persoane în echipe de câte patru persoane, necesarul de maşini fiind de 70.

În funcţie de necesitate, de tipul de vector invaziv vizat de salubrizare, de tipul de teren, dar şi în funcţie de condiţiile atmosferice, deratizarea, dezinfecţia şi dezinsecţia se vor face de câte două, patru şi până la şapte ori pe an. Chiar şi aşa, vor fi posibile şi acţiuni suplimentare dacă situaţia o va cere, fiind posibile şi salubrizări la cerere contra cost. 

   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite