Nicuşor Dan, despre demolările din zona Berzei - Buzeşti: Sorin Oprescu ar trebui să fie astăzi în închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan spune că Oprescu ar trebui să fie în puşcărie FOTO Arhivă
Nicuşor Dan spune că Oprescu ar trebui să fie în puşcărie FOTO Arhivă

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a declarat, vineri, că primarul general Sorin Oprescu, alături de alţi doi oameni din conducerea Primăriei, ar trebui să „fie în închisoare“, după ce au demolate „ilegal“ 90 de case din zona Berzei- Buzeşti.

Înainte de începerea dezbaterii publice pe tema PUZ-ului Dorobanţi- Broşteanu- Eminescu şi a PUD-ului prin care Maxim Gorki propune un imobil de cinci etaje în zona Primăverii, Nicuşor Dan a declarat că în acest moment primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar trebui să fie în puşcărie alături de alţi doi angajaţi ai municipalităţii. Mai exact, preşedintele Asociaţiei spune că în închisoare ar trebui să stea şi Tudor Toma, secretarul general al Primăriei şi Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

„Mi se pare anormal ca nişte persoane care au dat 1.000 de oameni afară din case şi au dărâmat 90 de clădiri în baza unui proiect ilegal să nu fie în puşcărie azi“, a răspuns Nicuşor Dan când a fost întrebat dacă i se pare firesc să ceară reconstruirea unor monumente deja dărâmate pe o actuală şosea.

Bărbatul a precizat că instanţa a decis, luni, că monumentele dărâmate pentru a face loc şoselei Berzei- Buzeşti nu pot fi reconstruite în altă parte, dar că decizia nu este definitivă.

În cazul în care hotărârea va fi definitivă, monumentele dărâmate deja ar trebui reconstruite în locul în care şoseau există în acest moment. „Din punct de vedere juridic, Primăria nu poate face recepţia şoselei, pentru că aceasta nu există juridic“, a precizat Nicuşor Dan.

În acest moment, la Primăria Capitalei se dezbat PUZ-ul Dorobanţi- Broşteanu- Eminescu şi PUD-ul prin care Maxim Gorki propune un imobil de cinci etaje în zona Primăverii. Luni, se vor dezbate alte trei proiecte controversate.

Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea deciziei de construire a şoselei Berzei- Buzeşti

Tribunalul Bucureşti a decis, prin sentinţa din 7 ianuarie 2014, suspendarea mai multe horătâri de consiliu general, dar şi două autorizaţii de construire emise de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu.

În fapt, se suspendă hotărârile de consiliu general al Muncipiului Bucureşti din 2013 prin care Primăria Capitalei hotărea demolarea şi reconstruirea a trei clădiri monument istoric. Dacă în următoarea instanţă decizia va fi favorabilă celor care au atacat hotărârile, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“, atunci ele vor trebui să fie reconstruite exact acolo unde erau, adică pe locul unde acum se află şoseaua.

„Pe rolul Tribunalului Bucureşti va fi depus un dosar care va avea ca obiect anularea Hotărârilor 132/2013, 133/2013 şi 134/2013. Conform sentinţei din 7 ianuarie, Prim[ria nu poate reconstrui monumentele pe noile locaţii până la soluţionarea noului dosar. În situaţia în care Primăria va pierde şi în noul dosar, va fi nevoită să reconstruiască monumentele pe locaţia lor originală“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei lui Nicuşor Dan.

Practic, Primăria Capitalei a demolat trei clădiri vechi, monument istoric, pentru a face loc bulevardului. Una dintre aceste clădiri este faimoasa Hala Matache. Dar această decizie a fost atacată în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză. Sentinţa nu este definitivă, dar este încă un pas câştigat de cei care contestă deciziile primarul Sorin Oprescu.

Tot decizia instanţei din 7 ianuarie spune că şoseaua Berzei-Buzeşti, tronsonul dintre Dinicu Golescu şi Griviţei, este practic construit fără să respecte legislaţia, deci în mod ilegal. Pentru că nu este o decizie definitivă, autorizaţia de construcţie este momentan doar suspendată. Decizia instanţei va fi atacată de avocaţii Primăriei Capitalei.

Hala Matache, 50 de metri mai în spate

La jumătate lunii trecute, Sorin Oprescu spunea că refacerea Halei Matache va avea loc în momentul în care va găsi o persoană care să poată susţine financiar relocarea. Explicaţia edilului a fost simplă: în acest moment municipalitatea nu are un buget disponibil pentru acest lucru. „Acum nu am bani“, preciza Oprescu.

Monumentul urmează să fie reconstruit cu ajutorul mai multor elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere, la 50 de metri în spate, după cum a spus primarul general.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Clădiri istorice pe care Bucureştiul le-a pierdut în 2013: Hala Matache, vedeta de pe lista demolărilor

Artera Berzei-Buzeşti, gata până la sfârşitul anului. Oprescu: „Nu am bani pentru relocarea Halei Matache“

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite