Nicuşor Dan: Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei. Nu va fi permisă nicio altă construcţie modernă în zonă
0Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat joi că a semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei. Potrivit lui, este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită.
„Am semnat autorizaţia pentru restaurarea Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, clădire monument istoric, construită în 1835. E unul dintre palatele-simbol ale Bucureştiului, ridicat de Barbu Ştirbei înainte de a ajunge domnitor al Ţării Româneşti şi folosit în timpul domniei drept reşedinţă de protocol”; a anunţat Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.
Potrivit primarului general al Capitalei, proprietarul privat al clădirii o va renova pe cheltuiala proprie, urmând să păstreze toate elementele arhitecturale, dar şi să reconstruiască corpul dispărut al fostei remize de trăsuri.
„Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită”, a subniat Nicuşor Dan adăugând că „nu va fi permisă nicio altă construcţie modernă, care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul şi zona adiacentă”.
De altfel, proprietarul, dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe, a anunţat că a iniţiat procedura de licitaţie pentru selectarea antreprenorului general şi depune toate eforturile necesare pentru a începe curând lucrările la primul său proiect dedicat segmentului de spaţii de retail: H Ştirbei Palace.
Conform acestuia, clădirea palatului va fi consolidată şi renovată în întregime, păstrându-se proporţiile şi regimul de înălţime, iar faţadele şi elementele decorative exterioare şi interioare vor fi restaurate, urmărind linia proiectului iniţial.
Imobilul este clasat drept monument istoric de clasă A, fiind considerat unul dintre cele mai valoroase şi reprezentative construcţii pentru patrimoniul arhitectural, cultural şi istoric al Bucureştiului.
Totodată proiectul prevede şi reedificarea corpului anexă al fostei remize de trăsuri, construcţie care va respecta volumetria şi raportul plin-gol al corpului iniţial, prin modelarea golurilor faţadei către Palat, realizat într-o arhitectură şi cu materiale contemporane.
După finalizare, H Ştirbei Palace îşi propune să devină una dintre cele mai sonore galerii comerciale high-end din regiunea SEE, precum şi unul dintre cele mai apreciate spaţii destinate artei şi artiştilor contemporani.
"Palatul Ştirbei este una dintre cele mai impresionante construcţii din Bucureşti. Arhitectura, elementele decorative neoclasice şi proporţiile sale erau impunătoare în 1835, atunci când a fost construit, şi la fel de spectaculoase sunt şi acum, în 2022 - chiar dacă imobilul se regăseşte astăzi într-o stare avansată de degradare. Pentru noi, ca investitor şi dezvoltator imobiliar cu experienţă extinsă pe segmentul de proiecte de regenerare urbană prin reconversia clădirilor vechi, este în egală măsură o plăcere şi o onoare să deţinem o altfel de proprietate în portofoliul nostru local. Ne bucurăm să fim noi cei care, la aproximativ 200 de ani de la inaugurarea construcţiei originale, vor scrie un nou capitol din istoria acestei clădiri monument, atât de reprezentativă pentru oraş.", spune Yithzak Hagag, Co-fondator şi acţionar Hagag Development Europe.
„Amenajarea exterioară va cuprinde sistematizarea verticală a curţii de onoare orientată către Calea Victoriei, a segmentului de curte adiacentă corpului semicircular reconstruit, dar şi a curţii interioare nou create la nivelul subsolului pe faţada de vest, astfel încât să ofere o imagine unitară a întregului ansamblu”, potrivit unui comunicat transmis anterior de Hagag Development Europe.