FOTOREPORTAJ Spotlight 2018: spectacol de muzică, dans şi lumini, în prezenţa a aproximativ 1.000 de persoane
0Spotlight 2018 a debutat, joi seară, în Piaţa „George Enescu” din Bucureşti, cu un spectacol de muzică, dans şi lumini realizat de trupa Spark din Marea Britanie şi de trupa high-tech Light Balance din Ucraina, iar la evenimentul de pe Calea Victoriei au participat aproximativ 1.000 de persoane, de la tineri studenţi la părinţi veniţi cu copiii lor.
Evenimentul a început în jurul orei 20.30 în Piaţa George Enescu cu o reprezentaţie de teatru stradal susţinută de Spark, trupă din Marea Britanie. Cinci toboşari misterioşi au încântat publicul cu ritmurile, dar şi cu costumele lor luminate. Aceştia au coborât de pe scenă, intrând în rândul spectatorilor aflaţi în Piaţa George Enescu. Cei care nu s-au aflat suficient de aproape pentru a vedea artiştii i-au urmărit pe aceştia pe cele două ecrane mari instalate de o parte şi de alta a scenei.
După un ropot de aplauze pentru Spark, pe scenă au apărut alte personaje compuse din lumini, de această dată mai colorate. „Uau!”, au strigat mai multe tinere care se aflau în apropierea scenei, imediat ce trupa high-tech de dans şi lumini Light Balance din Ucraina şi-a făcut apariţia. Artiştii au făcut mai mulţi spectatori să danseze, sincronizând perfect ritmul cu efectele de lumină.
Cufundaţi iniţial în întuneric, dansatorii au purtat costume speciale care au început să lumineze diferit, în funcţie de momentul coregrafic. Şi momentul susţinut de Light Balance a fost înregistrat de o parte din spectatori, care au vrut să se asigure că „iau acasă momentul”.
După cele două reprezentaţii, pe ritm de tobe, trupa Spark a dat startul plimbării pe Calea Victoriei, devenită pietonală pentru acest eveniment.
Instalaţii de artă dedicate Centenarului Marii Uniri
Mai multe persoane s-au oprit lângă statuia ecvestră a Regelui Carol I, pentru a urmări o animaţie video mapată proiectată pe faţada Bibliotecii Centrale Universitare. Video mappingul „Calea Victoriei, Povestea unei străzi” prezintă cele mai importante momente, personalităţi şi clădiri legate de acest loc, precum Palatul Cantacuzino, Palatul Telefoanelor, Cercul Militar Naţional şi Palatul CEC, Carol I, George Enescu şi Alexandru Ioan Cuza. Multe dintre proiecţiile şi instalaţiile de artă au marcat Centenarul Marii Uniri.
Alte câteva persoane s-au oprit în Piaţa Revoluţiei, unde au admirat lucrări de artă proiectate pe faţada clădirii Ministerului Afacerilor Interne – aflată în premieră în traseul Spotlight. Tot aici, mai multe persoane au admirat o instalaţie de lumini compusă dintr-o claviatură de pian prevăzută cu senzori de apăsare care declanşează secvenţe sonore şi „pictează” spaţiul înconjurător cu lumini inteligente şi grafică laser.
Cei mai mulţi oameni, însă, şi-au continuat drumul pe Calea Victoriei, spre cheiul Dâmboviţei, intrând într-o zonă disco a străzii. Fostul magazin Muzica a fost celebrat cu muzică live mixată de DJ de la Virgin Radio, în decorul instalaţiei Discoballs, care a fost şi una dintre atracţiile primei ediţii Spotlight.
Profitând de ocazie, în această zonă şi-au făcut apariţia şi vânzătoare ambulante, care s-au instalat la rând, în mijlocul străzii, la doar câţiva paşi una de cealaltă, abordând trecătorii, chiar dacă aceştia tocmai ce refuzaseră să cumpere de la „competiţie”. Puţini trecători s-au arătat interesaţi de coroniţele şi de jucăriile de bâlci, toate cu lumini, dorindu-se a fi „în ton cu evenimentul”.
Trecătorii au fost întâmpinaţi de un spectacol abstract de lumini, culori şi forme, completat auditiv la Hotelul Novotel, în timp ce la Palatul Telefoanelor aceştia au putut urmări traseul unui fluture care parcurge diferite medii naturale, întâmpinând obstacole.
Dragoste „proiectată“ pe Teatrul Odeon
Apoi, trecătorii mai romantici s-au oprit în dreptul Teatrului Odeon, a cărui faţadă a fost acoperită de instalaţia „Language of Love” creată de Birgit Zander şi Daniel Bandke din Germania. Clădirea teatrului a fost decorată astfel cu traduceri ale cuvântului „dragoste” în mai multe limbi.
Trecătorii au fost întâmpinaţi în acelaşi spirit şi de Cercul Militar Naţional, care i-a surprins cu un „Kiss Cam” – o cameră de filmat care caută un cuplu în mulţime pentru a îi proiecta imaginea pe ecran, urmând ca publicul care îl priveşte să le ceară celor două persoane să se sărute. Îndrăgostiţii de la Odeon nu s-au înghesuit să îşi demonstreze dragostea sărutându-se în faţa camerei. Mai multe persoane care şi-au descoperit imaginea proiectată pe ecran au izbucnit în râs şi au căutat să scape cât mai repede de această atenţie.
La intersecţia care duce spre Piaţa Universităţii, unde faţada Grand Hotel du Boulevard a prezentat lucrări de artă, cele mai multe persoane şi-au continuat drumul pe Calea Victoriei, în timp ce altele s-au desprins din mulţime, spre Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB).
Mai departe de aglomeraţie, două femei cu vârste de aproximativ 50 de ani au avut suficientă linişte pentru a schimba impresii: „Cromatica este similară cu cea din ediţiile anterioare. Nu mă mai impresionează”, „Dar îmi place că au marcat Centenarul Unirii”, au comentat cele două, plimbându-se agale.
În Piaţa Universităţii, câteva zeci de persoane s-au perindat admirând lucrări de artă proiectate pe faţada clădirii BCR, dar mai ales instalaţia „Casa Cărţilor/ House of Cards”, creată de OGE Creative Group din Israel. Mai mulţi curioşi au urmărit sau au filmat cum aproximativ 130 de cărţi de joc uriaşe se aprindeau în funcţie de coregrafia ritmică de lumini şi umbre. Câteva persoane au înconjurat instalaţia ori s-au oprit pentru a o admira îndelung.
Pasionaţii de istorie au trecut şi pe lângă TNB, a cărui faţadă a ilustrat, prin video mapping, o parte din istoria românilor – de la Mica Unire la Marea Unire de la Alba Iulia.
Cei care şi-au continuat drumul pe Calea Victoriei, până la cheiul Dâmboviţei, au fost întâmpinaţi de două „pisici nomade”, care au ocupat faţada Direcţei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi care îşi schimbă starea după cum decid spectatorii, acţionând un buton în acest sens.
La Blocul Rosenthal, trecătorii s-au plimbat sub instalaţia „Beam pendulum”, formată din lumini amplasate transversal, deasupra străzii, după care s-au distrat cu un şotron interactiv.
O altă instalaţie aflată pe Calea Victoriei este „Facelessmen”, realizată de Radu Ignat. Aceasta prezintă o mască sculptată în metal, de trei metri înălţime, care prinde trăsături, forme şi texturi diferite, în funcţie de lumina care este proiectată pe ea.
La Palatul CEC spectatorii pot alege proiecţia preferată dintre cele şase realizate de artişti din Spania, Italia, Rusia, România, Germania şi China. Proiecţiile video mapping sunt inspirate de tema ediţiei Spotlight din acest an, „United We Shine”, punând accentul pe solidaritate, pe ideea conexiunilor dintre oameni şi oraşe, culturi şi etnii, faţade şi artă, lumină şi întuneric. Câştigătorul concursului va fi ales de public prin vot online, care poate fie exprimat până sâmbătă.
Din festival mai fac parte „Parrot Party” (la Muzeul Naţional de Istorie a României), un video mapping care prezintă încoronarea regelui Ferdinand I, prin grafica specifică benzilor desenate (la Palatul Loteriei Române), „100 styles of textures”, inspirat de Anul Centenarului (pe Strada Franceză 1), „Oriflame”, cu efecte de lumină caleidoscopice (Podul Piaţa Naţiunile Unite).
Festivalul durează până duminică
În premieră, din traseul festivalului Spotlight mai fac parte şi Arcul de Triumf, animat de scurte episoade ilustrate din istoria României, dar şi Ateneul Român, pe care sunt proiectate imagini din interiorul clădirii, arătând imagini care nu sunt, în mod normal, accesibile publicului.
Tot în premieră pot fi admirate la Spotlight şi faţadele Palatului Ştirbei, pe care sunt proiectate lucrări de artă, precum şi cea a Muzeului Antipa, pe care sunt proiectate imagini cu o varietate de animale din diferite continente.
Alte proiecţii şi instalaţii sunt la Primăria Municipiului Bucureşti – „United we shine – 100 fragments”, o abordare modernă a sărbătoririi Centenarului, şi „Le Petit Jardin”, în Parcul Kreţulescu.
Programul celei de-a patra ediţii a Spotlight - Bucharest International Light Festival începe de la ora 20.30 şi se încheie la ora 23.00, în fiecare zi de festival, până duminică. În această perioadă traficul este restricţionat pe Calea Victoriei.