FOTOGALERIE Hotelul Cişmigiu, vechi de 100 de ani, reapare pe harta Capitalei. Află ce va cuprinde noua clădire!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turism  În maximum două luni, se va redeschide unul dintre simbolurile Micului Paris. Lucrările de refacere a hotelului au durat patru ani şi au costat 15 milioane de euro.

Hotelul Cişmigiu, din bulevardul Elisabeta, colţ cu strada Ion Brezoianu, una dintre clădirile de patrimoniu ale Bucureştiului, va fi deschis în maximum două luni. Exteriorul clădirii a fost deja dezvelit, iar în interior mai sunt de realizat doar finisajele.  

Clădirea, construită acum 100 de ani a fost cumpărată în 2004 de antreprenorul spaniol Hercesa. Timp de patru ani, consorţiul iberic a investit în refacerea clădirii 15 milioane de euro. Lucrările au început în 2009.

Pentru că interiorul clădirii era foarte degradat, constructorul nu a mai păstrat din vechiul hotel decât faţada. “Suntem foarte mândri că am ajuns în sfârşit la finalul lucrărilor, care nu au fost deloc uşoare.

A trebuit să soluţionăm multe probleme de ordin tehnic, având în vedere că nu este vorba de consolidarea unei clădiri, ci de o construcţie complet nouă care păstrează faţada originală” a spus Mirela Mateescu, purtătorul de cuvânt al firmei Hercesa.



Ce va cuprinde noua clădire

Suprafaţa totală construită a noului stabiliment este de 9.800 metri pătraţi, fiind un proiect mixt ce va cuprinde atât spaţii comerciale la parterul clădirii, spaţii pentru birouri la mezanin şi etajul 1, cât şi un hotel de 4 stele cu 60 de apartamente la etajele superioare. În plus, clădirea va avea 36 de locuri de parcare subterane.

Însă, cea mai mare parte a suprafeţei destinată spaţiilor pentru birouri va fi ocupată de către Institutul Cervantes, centru de predare a limbii spaniole, o instituţie publică iberică. Institutul Cervantes va ocupa o parte din parter, întregul mezanin şi o parte din primul etaj.

Referitor la noul hotel, Mauricio Mesa Gomez, directorul Hercesa  România explică: „Toate camerele vor beneficia de cele mai noi tehnologii şi decoraţiuni, iar rezultatul final va fi, credem noi, o îmbinare excepţională între clasic şi modern“.

Spaniolii de la Hercesa aşteaptă oferte pentru readucerea la viaţă a faimoasei berării Gambrinus, amplasată chiar la parterul vechiului hotel. Pentru unul dintre spaţiile de închiriat şi-au manifestat interesul mai mulţi berari, iar pentru celălalt ibericii sunt în negocieri cu o bancă, o farmacie şi un celebru lanţ de librării româneşti.

„Suntem în discuţii avansate cu mai mulţi retaileri de renume care îşi doresc să deschidă noi locaţii în clădirea Cişmigiu, dar se vor alege acele destinaţii care vor aduce un plus de valoare clădirii”, afirmă reprezentanţii.

Hotelul Cişmigiu, în timpul restaurării faţadei

Istoria hotelului

Clădirea Hotelului Cişmigiu a fost construită în 1912 de către renumitul arhitect aromân cu studii la Paris, Nicolae Nacu Pissiota. Se spune că a fost prima construcţie ridicată pe Bulevardul Regina Elisabeta. Primul nume al imobilului a fost “ Hotel Palace” şi, la timpul respectiv, reprezenta una dintre bijuteriile Micului Paris.

În 1920, hotelul avea o capacitate de 200 de camere şi era considerat unul dintre cele mai somptuoase instituţii de acest fel din Capitală. Cele mai multe delegaţii care ajungeau în Bucureşti îl alegeau datorită poziţiei bune pe care o ocupa în centrul oraşului. Pereţii camerelor erau decoraţi cu foiţe de aur, iar intrarea în recepţia hotelului se făcea printr-o uşă rotativă de lemn.

Construcţia a aparţinut familiei arhitectului până în anul 1948, când a fost naţionalizată de regimul comunist. Atunci i-a fost schimbat numele în Hotel Cişmigiu, denumire provenită de la parcul cu acelaşi nume, situat în apropiere.

În anii ’50, imobilul devine pentru prima oară cămin studenţesc al Facultăţii de Teatru şi Film din Bucureşti. Însă, pentru că autorităţile acelor vremuri nu au binevoit să investească nimic în întreţinerea clădirii, aceasta s-a degradat treptat. 

Din anii ’70 şi până la Revoluţie, imobilul a fost închis. După 1989 redevine cămin pentru studenţii de la actorie. Istoria hotelului e marcată de un tragic accident al unei tinere studente din Basarabia care a murit după ce a căzut în casa liftului. Tragedia fetei a inspirat versurile melodiei Hotel Cişmigiu, interpretat de trupa Vama Veche. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite