De ce întârzie consolidarea blocurilor din București

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile din București ar putea fi consolidate în 10 ani, susține primarul Nicușor Dan care dă vina pe proprietari pentru întârzierea lucrărilor. 

Nicușor Dan: Cel puțin două clădiri cu risc seismic vor fi consolidate / Foto: Facebook / PMB
Nicușor Dan: Cel puțin două clădiri cu risc seismic vor fi consolidate / Foto: Facebook / PMB

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că legislaţia care vizează consolidarea clădirilor a fost îmbunătăţită, dar obţinerea acordului tuturor proprietarilor reprezintă în continuare o „dificultate", mai ales atunci când este vorba despre blocuri cu multe apartamente. 

Nicuşor Dan a estimat că, în perioada următoare, ar putea începe lucrările de consolidare pentru cel puţin două blocuri mari. „Aici este o problemă care vine de la nivel central - faptul că, pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare, trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Deci, dacă ai un bloc mare, în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari. De aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Adică, noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister. Facem toate eforturile să avem aplicaţii pe care să le ducem la minister, dar, acolo unde sunt blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă, din păcate, este mică", a explicat el.  

Totodată, primarul general a admis că oamenii nu au încredere în programele de consolidare, ca urmare a modului în care au fost realizate acestea în ultimii 20 de ani.

Există o uriaşă corupţie în zona de construire

 Nicuşor Dan a adăugat că o construcţie, chiar dacă nu respectă prevederile în vigoare, ajunge să intre în circuitul civil în cazul în care nu este contestată. „Deci, gradul de nelegalitate - etaje în plus, mărirea POT-ului, a CUT-ului, lipsă de spaţii verzi, subsol care nu e sobsol, ci e etaj, mansardă cu două etaje - gradul acesta de nelegalitate este extrem de mare. Toate aceste clădiri, atât timp cât nu le-a contestat nimeni, au intrat în circuitul civil. Adică Primăria a dat autorizaţia nelegală, tot Primăria a făcut procesul-verbal de recepţie şi tot Primăria a dat certificatul de edificare. Ele sunt intabulate în Cartea funciară şi sunt libere să fie vândute mai departe", a explicat primarul general.   

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite