Cum dispar terenuri din „cartierul Esplanada“
0Ceea ce se voia a fi un oraş în inima Capitalei, megaproiectul Esplanada, a devenit un mega-eşec cu multe necunoscute: terenuri smulse din suprafaţa alocată în zona Unirii au fost retrocedate fără a se şti cui
În anii ’80, Ceauşescu voia să ridice, la o aruncătură de băţ de Piaţa Unirii, lângă noua Bibliotecă Naţională, un Centru de Cultură şi Creaţie – „Cântarea României“. Nu a mai apucat decât să toarne fundaţia. Terenul, peste zece hectare, a rămas pârloagă până prin 2006, când în baza unui parteneriat public-privat cu compania maghiară Trigranit Development se antamase o investiţie de un miliard de euro. Proiectul urma să fie dezvoltat pe un teren de 10,7 hectare şi să aibă o suprafaţă totală construită de 800.000 de metri pătraţi. Investiţia ar fi inclus clădiri de birouri, malluri, spaţii hoteliere şi rezidenţiale, dar şi spaţii cu destinaţie socială şi culturală (muzee, teatre, cinamatografe). De atunci au mai trecut şapte ani şi terenul este tot pârloagă. Ba chiar s-a micşorat cu câteva mii bune de metri pătraţi, fără ca statul român să aibă habar unde au ajuns aceste parcele.
Cum a administrat ministerul terenul de lux
Dat fiind faptul că cele aproape 11 hectare de teren se află în buricul târgului, terenul rămas numit Esplanada a trezit interesul a numeroşi rechini imobiliari. Valoarea de piaţă este imensă, nu numai prin prisma preţului, cât mai ales a modului benefic în care ar putea fi exploatată orice construcţie care s-ar ridica. Întreaga suprafaţă se află sub administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale (fostul MDRT).
În raportul de evaluare întocmit în anul 2011 pentru proprietatea imobiliară compusă din teren şi construcţii (fundaţiile) se menţionează că terenul supus evaluării cu denumirea „Esplanada“ are o suprafaţă totală de 107.139,32 mp, din care a fost revendicată şi restituită o suprafaţă de 2.000 mp şi una de 10.763,54 mp, fără însă a se menţiona actele administrative prin care s-a retrocedat şi s-a pus în posesie parte din imobil.
Deşi în raportul de evaluare se menţionează suprafaţa de 107.139,32 mp, evaluarea s-a realizat numai pentru o suprafaţă de 94.375,78 mp, atribuindu-i valoarea de 332 de milioane de lei (77 de milioane de euro). Aşa se face că acum nimeni nu mai ştie care este, de fapt, suprafaţa evaluată şi nici care este valoarea atribuită terenului. Mai mult, situaţia modificărilor intervenite în anul 2011 asupra bunurilor aflate în proprietatea publică a statului nu a fost transmisă Ministerului Finanţelor Publice pentru actualizarea inventarului centralizat al statului, deoarece proiectul de Hotărâre de Guvern care prevedea modificările bunurilor existente în patrimoniul fostului MDRT, rezultate din rapoartele de evaluare din data de 16.11.2011, era în curs de aprobare. Or, în conformitate cu legislaţia în vigoare, raportarea se poate face după ce Guvernul aprobă proiectul de hotărâre, nu înainte.
Răspunsuri care nu spun nimic
Întrebaţi ce suprafeţe din terenul „Esplanada“ au fost retrocedate, la ce date, cine sunt beneficiarii şi în baza căror documente, oficialii Ministerului Dezvoltării Regionale spun că informaţia va fi disponibilă după refacerea documentaţiei privind evaluarea activului „Esplanada“. Cu alte cuvinte, nici ei nu mai ştiu cum şi la cine au ajuns terenurile „rupte“ din „Esplanada“.
În ceea ce priveşte stadiul grandiosului proiect, aflăm că „în prezent, la nivelul MDRAP are loc o analiză a programelor şi proiectelor pe care ministerul le gestionează, inclusiv a proiectului la care faceţi referire, în vederea prioritizării lor“.
13.000 de metri pătraţi au "dispărut" din terenul de 10,7 hectare alocat proiectului Esplanada, din zona Unirii
Dezvoltatorul şi-a suspendat activitatea până în 2014
Trigranit Development Romania, firma care urma să dezvolte proiectul imobiliar Esplanada din Bucureşti, evaluat la un miliard de euro, şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, începând cu 1 aprilie 2011. Motivul invocat: circa jumatate din terenul de peste zece hectare pe care se anunţase a fi dezvoltat proiectul este revendicat de foşti proprietari, ceea ce a dus la întârzierea cu peste patru ani a investiţiei. Actionariatul Trigranit este format din fondul austriac de investiţii Immoeast, oamenii de afaceri maghiari Sandor Demjan şi Sandor Csanyi, canadianul Peter Munk şi Nathaniel Rotschild, din familia de bancheri britanici Rotschild.