Centrele comerciale, afaceri de succes sau falimentare? Care sunt mall-urile cu cele mai mici datorii din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Capitală sunt peste 20 de centre comerciale împărţite pe cartiere, pe zone şi pe sectoare. Câteva sunt vechi pe piaţă şi rămân în continuare profitabile, majoritatea însă au datorii mai mari decât venituri şi supraviţuiesc prin intermediul creditorilor. 

La nivelul întregii ţări există circa 60 de centre comerciale şi încasări anuale din chirii de peste 300 de milioane de euro, reiese din centralizarea bilanţurilor pe 2011 de la Ministerul Finanţelor Publice, citat într-o analiză financiară făcută de zf.ro.

Cu toate acestea, majoritatea covârşitoare a centrelor comerciale au fost construite însă cu finanţare de la bancă, astfel că valoarea cumulată a datoriilor mallurilor este de circa 2,4 miliarde de euro, adică de opt ori mai mare decât cifra de afaceri pe anul trecut.

Situaţia este similară şi la nivelul unităţilor din Capitală. În timp ce mall-urile vechi rămân în topul afacerilor profitabile, cele foarte mari unde investiţia a fost puternică datoriile depăşesc cu mult veniturile.

Datorii de sute de milioane de euro

Analiza citată a luat în considerare raportul dintre nivelul datoriilor şi cifra de afaceri de anul trecut pentru 42 de centre comerciale din Bucureşti şi din ţară care au avut în 2011 un an integral de funcţionare şi au depus bilanţ la Ministerul Finanţelor. Datele arată că Liberty Center avea la sfârşitul anului trecut datorii de 22,5 ori mai mari decât cifra de afaceri.

O situaţie asemănătoare a numărului foarte ridicat al datoriilor faţă de cel al încasărilor se înregistrează şi în situaţia celui mai scump proiect din Capitală, AFI Palace Cotroceni.

Datoriile firmei Cotroceni Park se ridicau la 262,7 milioane de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care mallul a costat circa 300 milioane de euro, iar pentru dezvoltare a fost obţinut un credit de peste 230 milioane de euro de la Hypo Real Estate Bank, mai arată analiza zf.ro. Mallul de la Cotroceni a generat anul trecut venituri de 25,2 mil. euro, astfel că datoriile sunt de circa zece ori mai mari decât cifra de afaceri.

Cele mai vechi mall-uri, cele mai profitabile

De cealaltă parte însă, există şi afaceri profitabile care nu suferă de pe urma datoriilor. Bilanţul centralizat al Ministerului Finanţelor Publice arată că centrele comerciale care rămân în picioare chiar şi pe timp de criză sunt primele proiecte de acest gen construite în Bucureşti.

Astfel, centrul comercial Orhideea, Bucureşti Mall din Vitan şi magazinul Unirea din centrul oraşului sunt proiecte care au un raport între datorii şi cifra de afaceri cuprins între 0,6 şi 1,3.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite