Cei mai bogaţi aleşi ai Bucureştiului se lăfăie în vile şi mii de hectare de teren. Primarul Robert Negoiţă şi parlamentarii Gigi Becali şi Călin Popescu Tăriceanu, în topul celor mai avuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă (stânga), deputatulGigi Becali şi senatorul Călin Popescu Tăriceanu se numără printre cei mai bogaţi aleşi ai Bucureştiului
Primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă (stânga), deputatulGigi Becali şi senatorul Călin Popescu Tăriceanu se numără printre cei mai bogaţi aleşi ai Bucureştiului

Oameni de afaceri sau simpli oportunişti, cea mai bună parte dintre aleşii noştri de astăzi sau de ieri nu se poate plânge de sărăcie. Unii, ceva mai modeşti, cu „doar” câteva apartamente, alţii, cu averi moşteninte. Unii au datorii de milioane, alţii au sute de mii de euro în bijuterii. De la primari până la senatori şi deputaţi, oricine aruncă o privire pe declaraţiile lor de avere are impresia că citeşte un veritabil top de bogăţie.

Lucru cunoscut de cei mai mulţi bucureşteni, câteva nume sonore ies instantaneu în evidenţă atunci când vine vorba de avere. Acumulate cu trudă sau nu, moştenite sau nu, cumpărate sau nu, este cert că persoane ca George Becali, ale cărui terenuri abia încap pe tabelurile standard din declaraţie, sau ca Robert Sorin Negoiţă, a cărui declaraţie de avere are 23 de pagini, nu mai sunt de mult timp singurii aleşi cu „putere de cumpărare”.

Astfel, până la a vorbi despre „regatele” primarilor bucureşteni, potrivit declaraţiilor de avere depuse fie pe site-ul Camerei Deputaţilor, fie pe cel al Senatului, ies în prima linie câteva nume mai mult sau mai puţin sonore, dar ale căror averi, negreşit, atrag atenţia.

Iar dacă nu atrag atenţia prin economiile pe care aceştia le au fie prin bănci, fie prin investiţii, atunci cu siguranţă atrag interesul prin datoriile uriaşe pe care aceştia le au. 


Valeriu Toderaşcu: senator basarabean cu datorii de peste un milion de euro

Este şi cazul candidatului din partea Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în colegiul 12 din Bucureşti, Valeriu Toderaşcu. Senatorul s-a născut în Chişinău şi este în prezent membru al Comisiei de sănătate publică. Basarabeanul este economist, licenţiat în „Negocierea în Relaţiile Economice Internaţionale”.

Potrivit declaraţiei de avere depuse pe pagina oficială a Senatului României, Valeriu Toderaşcu deţine, împreună cu soţia sa, 458 de metri pătraţi de teren în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, dar şi alţi 22.197 metri pătraţi de teren extravilan arabil în Gherghiţa, judeţul Prahova. De asemenea, soţii Toderaşcu mai deţin două case cu o suprafaţă totală de 269 de metri pătraţi tot în oraşul Voluntari, dar şi un apartament de 64,8 de metri pătraţi în Bucureşti, în sectorul 1.

Nu lipsesc însă nici datoriile. Astfel, potrivit sursei citate, cei doi au un credit de 140.000 de euro (170.000 de franci elveţieni) pe numele personal, dar şi alte nouă credite pe cele două firme Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL, care însumează aproape 1.000.000 de euro, la OTP Bank România. 

În ceea ce priveşte veniturile celor doi, pe anul 2011, acestea sunt de circa 91.000 de lei, bani ce provin de la cele două firme menţionate mai sus, dar şi alte 17.500 de lei luate din închirierea apartamentului din Bucureşti. De asemenea, în 2011, cei doi au obţinut de la cele două firme, dividende de peste 170.000 de lei.

Todirascu Valeriu

Cristian Rădulescu: 2.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale în Constanţa


Cristian Rădulescu este liderul Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal. Rădulescu a candidat în Colegiul 5 Bucureşti la alegerile parlamentare, fiind unul dintre parlamentarii vechi ai României. Acesta a fost deputat FSN din 1990 şi până în 2008, moment în care şi-a continuat cariera politică tot în Parlament, dar ca deputat PD.

Rădulescu deţine sub formă de cotă parte sau unic proprietar, primite prin moştenire sau cumpărate, terenuri care însumează peste 31 de hectare în comunele Sângeru şi Boldeşti din judeţul Prahova, dar şi în Mogoşoaia din judeţul Ilfov, terenuri arabile sau forestiere. De asemenea, acesta mai deţine circa 5.500 de metri pătraţi în sectorul 1 din Capitală. În averea sa, acesta include încă două propietăţi curte şi construcţie, una de 103 metri pătraţi în sectorul 2 din Capitală, iar cealaltă de 1.600 de metri pătraţi în Constanţa.

Nici în materie de clădiri, deputatul PDL nu stă mai rău. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, medicul Rădulescu deţine două apartamente într-o vilă din sectorul 1, care însumează circa 300 de metri pătraţi, dar şi un apartament de bloc în sectorul 2 de nici mai puţin, nici mai mult de 400 de metri pătraţi. Deputatul nu şi-a ignorat nici vacanţele, aşa încât şi-a construit o casă de vacanţă şi o anexă de lemn care împreună însumează 200 de metri pătraţi în Baloteşti, judeţul Prahova.

În Constanţa, deputatul de Bucureşti deţine mai multe spaţii comerciale de peste 2.000 de metri pătraţi.

Radulescu Cristian

Bijuterii şi tablouri de peste 250.000 de euro

Pentru zile negre, Rădulescu a investit sau a moştenit diverse bijuterii sau tablouri care împreună valorează circa 270.000 de euro.

În bancă, împreună cu soţia sa nu deţin decât circa 2.600 de euro şi fondul de pensie care însumează 100.000 de euro.

Cu toate acestea, deputatul PDL are datorii la diverse persoane de circa 240.000 de euro şi alte 325.000 de euro de plătit către bancă.

La categoria cadouri, Rădulescu a declarat că a primit cadouri tablouri în valoare de 63.000 de euro.
În calitate de senator lider de grup, Cristian Rădulescu a câştigat, în 2011, 66.000 de lei, iar soţia a lui a înregistrat venituri de peste 18.000 de lei din meseria de medic dentist.

Tăriceanu şi maşinile de colecţie

Senatorul Călin-Constantin-Anton Popescu Tăriceanu deţine 1.700 de metri pătraţi de teren intravilan în satul Ciofliceni din comuna Snagov judeţul Ilfov, dar şi o casă de vacanţă de 455 de metri pătraţi. În Bucureşti, senatorul PNL deţine trei apartamente de câte circa 100 de metri pătraţi fiecare, dar şi un apartament de 136 de metri pătraţi în Năvodari, judeţul Constanţa.

Pasiunea adevărată a naţional-liberalului este colecţionarea maşinilor, acesta deţinând nu mai puţin de şase maşini, dar şi o motocicletă.

Tăriceanu este însă un om precaut şi asta în condiţiile în care acesta are nici mai mult nici mai puţin de 786.000 de euro depuşi în diverse conturi bancare. De asemenea, acesta deţine hârtii de valoare sub diverse forme în valoare de peste 320.000 de lei, dar şi alţi 108.000 de euro împrumutaţi unor persoane fizice sau firme.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a trecut în averea sa profituri brute nerepartizate venite de la firma Automative Trading Services SRL în perioada 2006-2009 în valoare totală de peste 15.000.000 de lei.

Din salariul de deputat, apartamentul dat spre închiriere şi dividende primite de la firma SC Automotive Trading Services SRL, deputatul PNL a câştigat circa 160.000 de mii de lei, pe anul 2011, iar în ceea ce priveşte datoriile Tăriceanu a declarat că nu are niciuna.

Gabriel Oprea, 100.000 de euro anual numai din chirie

Un alt senator de Bucureşti cu o avere considerabilă este Gabriel Oprea. Preşedintele UNPR, doctor în drept şi fost ministru al Apărării Naţionale are, împreună cu soţia sa, venituri de aproape 100.000 de euro numai din închirierea spaţiilor deţinute. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, familia Oprea a scos 324.368 de lei din închirirea apartamentelor şi spaţiilor deţinute. Oprea deţine un teren intravilan de peste 3.000 de metri pătraţi în oraşul Voluntari, Pipera, judeţul Ilfov şi un altul de 950 de metri pătraţi în Oraşul Voluntari, Titu Maiorescu, dar şi o casă în acelaşi oraş de peste 800 de metri pătraţi.

Totodată, fostul ministru al Apărării Naţionale mai deţine trei apartamente şi o casă în Bucureşti care însumează aproape 1.500 de metri pătraţi. Tot în Bucureşti, acesta deţine un spaţiu comercial de 74 de metri pătraţi.
Pentru odihnă, Gabriel Oprea are şi două case de vacanţă, una de 71 de metri pătraţi în Venus, judeţul Constanţa, dar şi una la munte, în Predeal de 153 de metri pătraţi.

În 2011, Gabriel Oprea a primit, sub formă de salariu de la MAPN, 59.000 de lei, timp în care soţia sa, a avut un salariu de 20.300 de lei ca membru al unui Consiliu de Administraţie. Grosul veniturilor însă vine din închirierea spaţiilor comerciale sau ale imobilelor pe care familia Oprea le deţine.

Senatorul de Bucureşti Victor Ciorbea, moşteniri şi datorii mari la bancă

Candidat în Colegiul 7 din Bucureşti, senatorul Victor Ciorbea are câteva moşteniri de zeci de hectare, dar şi datorii considerabile către mai multe bănci.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere depusă pe site-ul Senatului României, Victor Ciorbea deţine un teren intravilan de 420 de metri pătraţi în Sectorul 1 din Bucureşti, dar şi o cotă parte de circa 60 de hectare în comuna Ponor dintr-o moştenire. Tot în Bucureşti, fostul prim-ministru al României, deţine o casă de 700 metri pătraţi, în sectorul 1.

Datorii de peste un milion de euro la bancă

Potrivit declaraţiei de avere, Victor Ciorbea are datorii la bănci care însumează peste 1.400.000 de euro. Veniturile familiei provin dintr-un cabinet de avocatură, care însumează, pe 2011, 380.710 lei.

image
image
Victor Ciorbea „a uitat“ de episodul debarcării sale din Guvern, regizat de Băsescu

Gabriela Firea: 165.000 de euro, bani scoşi din nuntă

Nici aleşii din jurul Capitalei nu o duc mult mai rău. Astfel, potrivit declaraţiei de avere depuse, Gabriela Firea, senatoare de Ilfov, deţine, împreună cu fiul ei, două terenuri forestiere în oraşul Voluntari de câte 1.152, 14 metri pătraţi, dar şi 549 de metri pătraţi de teren intravilan. Tot aici, aceştia deţin şi o casă de 200 de metri pătraţi.

Fostul om de televiziune şi actuala soţie a primarului oraşului Voluntari, Florin Pandele, Gabriela Firea deţine bijuterii în valoare de 240.000 de euro. Firea a împrumutat mai mulţi oameni cu o sumă totală de 205.000 de euro. Soţia primarului Pandele are însă un credit de achitat în valoare de circa 280.000 de euro către bancă.


La secţiunea cadouri, Gabriela Firea a trecut suma de 165.000 de euro, „suma rămasă după achitarea evenimentului”. Tot în materie de venituri, din colaborările cu mai multe instituţii de jurnalism, sub formă de contract de muncă şi cesiune de drepturi de autor, Gabriela Firea a câştigat în 2011 suma de 582.043 de lei, adică puţin peste 130.000 de euro.

Senatorul Nicolae Nasta, bijuterii de 150.000 de euro

Senatorul de Bucureşti Nicolae Nasta este un alt ales a cărui avere este în majoritate constituit din terenuri şi case.

Astfel, potrivit declaraţiei de avere depuse la Senatul României, Nicolae Nasta deţine teren arabil şi forestier în cumul de 59.000 de metri pătraţi în oraşul Pantelimon din judeţul Ilfov şi alţi 30.000 de metri teren agricol în oraşul Popeşti Leordeni. Tot în judeţul Ilfov, dar de data aceasta în comuna Corbeanca, liberalul Nasta deţine circa 900 de metri de teren intravilan. De asemenea, la categoria de terenuri extravilane, acesta mai deţine şi un teren de 1.300 de metri pătraţi în Predeal.

Cum este, de altfel, cu întreaga sa avere, Nasta împarte cu soţia sa şi trei case a câte 290 metri pătraţi, 182 metri pătraţi şi 197 metri pătraţi, două în Corbeanca şi una în Pantelimon.

Cei doi deţin bijuterii şi obiecte de arte în valoare de 150.000 de euro, dar au şi împrumutat mai multe persoane sume în total de 340.000 de euro.

Împreună cu soţia sa, sub formă de salarii, bursă, dividende sau de contract în arendă, cei doi au avut venituri totale de 135.876 de lei, adică circa 30.000 de euro, în 2011. 

 Gabriela Firea lucrează din 2001 în trustul Intact
Nasta Nicolae

Dan-Cristian Popescu: o casă la Hollywood

Deputatul PDL Dan-Cristian Popescu este un alt ales a cărui avere este în majoritate constituit din terenuri şi case, dar şi din depozite de milioane de euro.

Acesta deţine numeroase terenuri în şi lângă Bucureşti. Astfel, potrivit declaraţiei de avere depuse la Camera Deputaţilor, are cotă parte dintr-un teren arabil de 100.000 de metri pătraţi din oraşul Frumuşani, judeţul Călăraşi, şi alţi 2.000 de metri pătraţi în comuna Dascălu.

Nici în materie de clădiri Popescu nu stă foarte prost. Acesta deţine cinci apartamente a câte 55 de metri pătraţi, 84 de metri pătraţi, 55,5 metri pătraţi, 33 de metri pătraţi şi 84 de metri pătraţi, dar şi un spaţiu comercial de 221 de metri pătraţi în Bucureşti. Acesta mai deţine şi o casă de aproximativ 170 de metri pătraţi în oraşul american Hollywood. 

Totodată, deputatul de Bucureşti deţine bijuterii în valoare de 150.000 de euro, obiecte de artă de 25.000 de euro şi ceasuri de 50.000 de euro.

O avere, la bancă

Poate ceea ce este cel mai interesant sunt tocmai depozitele uriaşe pe care acesta le deţine la mai multe bănci. Astfel, numai depozitele în lei pe care acesta le deţine însumează 6.380.000 de lei (circa 1.500.000 de euro), peste care sunt depozitele în euro, de 832.500 de euro, iar în dolari, 721.500 de dolari americani.
Rezervele deputatului PDL nu se opresc însă aici. Astfel, acesta a acordat împrumuturi în nume personal în valoare de 1.600.000 de euro către „diverse cunoştinţe”. Dan-Cristian Popescu mai deţine şi titluri la un fond de investiţii în valoare de 3.718.936 de lei (circa 845.000 de euro).

Împreună cu soţia sa, familia Popescu a avut în 2011 venituri, din salarii, profit, închiriere, dobânzi, dividende,
profit din acţiuni în total de 504.441 lei, 104.000 de euro şi 30.000 de dolari americani.

Oana Mizil, datorii de un milion de euro

dan cristian popescu

Deputatul de Bucureşti Oana Tohme Ştefănescu Angelescu-Mizil este una dintre femeile deputat care se pot oricând lăuda cu bijuterii superbe cu valori, estimabile. Cu toate acestea însă, deputatul are şi datorii la bănci de peste un milion de euro. 

Iubita primarului Sectorului 5 deţine un teren intravilan de 8.744 de metri pătraţi în satul Snagov din judeţul Ilfov, dar şi două apartamente de câte 50 de metri pătraţi în Bucureşti.

Ceea ce iese însă în evidenţă, potrivit declaraţiei de avere depuse la Camera Deputaţilor sunt tocmai bijuteriile pe care deputata le deţine. Astfel, Oana Mizil are „bijuterii, metale şi pietre semipreţioase” în valoare de 850.000 de euro, dar şi un ceas Hublot în valoare de 14.500 de euro achiziţionat chiar în 2012.

Pe lângă cei 201.000 de lei (aproximativ 45.600 de euro) investiţi în acţiuni, Oana Mizil a împrumutat mai multe persoane cu un total de nici mai mult, nici mai puţin de 1.100.000 de lei (circa 250.000 de euro).

Cu toate acestea însă, iubita lui Marian Vanghelie are şi datorii pe măsură. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, în anul 2009 a împrumutat 1.500.000 de euro de la o bancă, 10.000 de euro în 2007 de la altă bancă şi 178.000 de euro de franci elveţieni în 2008.

În 2011, Oana Mizil a câştigat 50.784 de lei din salariul de deputat şi 21.261 de lei din contracte de închiriere.

Gigi Becali, marele propietar de terenuri din Bucureşti

În topul declaraţiilor de avere este imposibil să nu fie inclus şi prea cunoscutul Gigi Becali. Finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, George Becali este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari aleşi în Bucureşti. Astfel, potrivit declaraţiei de avere, el deţine 85% din Avicola Iaşi şi 71% din compania Arcom, participaţia în aceste două companii ridicându-se la 48 milioane de euro.

Pe lângă acestea, el deţine şi un portofoliu de bijuterii în valoare totală de 400.000 euro. La categoria de rezerve băneşti intră şi datoriile de câteva milioane de euro pe care le-a acordat în nume personal altor persoane fizice.

Ca un exemplu, putem lua împrumutul acordat lui Costel Bucur de 5,3 milioane de euro. Mai mult decât atât, omul de afaceri are de recuperat alte 3 milioane de euro de la Teia Sponte, unul dintre şefii de la Steaua Bucureşti, dar şi alte 18 milioane de euro de la Vasile Geambazi, unul dintre nepoţii afaceristului.

De departe, cea mai interesantă parte a averii finanţatorului echipei de fotbal Steaua Bucureşti ţine de terenurile colosale din Bucureşti. 

Astfel, potrivit declaraţiei de avere, omul de afaceri deţine 24 de hectare de teren intravilan în Bucureşti, dobândit în parte prin cesiunea unor drepturi litigioase, dar şi 335 de hectare de teren agricol în mai multe zone din ţară.

Avere de primar

Cei şapte primari ai Capitalei deţin terenuri, case, maşini, bijuterii, conturi şi plasamente, însă, de departe, cel mai înstărit edil este Robert Negoiţă, de la sectorul 3. Acestuia i-au trebuit 23 de pagini ca să-şi enumere toate avuţiile.

Primarul General al Capitalei: Sorin Oprescu

Aflat la al doilea mandat la Primăria Capitalei, Sorin Oprescu deţine două terenuri, unul de 1.000 de metri pătraţi în localitatea ilfoveană Ciolpani şi unul de 500 de metri pătraţi în Predeal. Totodată, edilul-şef al Capitalei are două case, un apartament de 172 de metri pătraţi în sectorul 1 din Bucureşti, dobândit în 2001, şi o casă de 480 de metri pătraţi în Ciolpani, locuinţă pe care o deţine din anul 1995.

Potrivit declaraţiei de avere, Oprescu nu deţine niciun autoturism. A avut un BMW de 80.000 de euro în leasing, pe care l-a înstrăinat în noiembrie 2010.

Are însă obiecte de artă în valoare de 47.000 de euro, bijuterii şi ceasuri  - de 17.000 de euro şi obiecte de cult – de 5.000 de euro. În vara lui 2011, Oprescu nu avea niciun depozit bancar, ci doar 4 conturi curente în care erau aproximativ 4.000 de lei. El deţine 25% din acţiunile companiei Medical Prestige, firmă căreia i-a acordat 570600 de lei sub formă de împrumut în nume personal. Veniturile lui Oprescu s-au ridicat în 2010 la 122.870 de lei (27.300 de euro) din indemnizaţie de conducere la Primăria Municipiului Bucureşti, din salariu de profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi din indemnizaţia de la Academia de Ştiinţe medicale. Sorin Oprescu a mai primit în 2010, sub formă de moştenire, 143.000 de euro după moartea tatălui său. 

Sectorul 1. Andrei Chiliman, primarul moştenirilor

Andrei Chiliman este primar al sectorului 1 din  2004. El este unul dintre primarii de sector cu cele mai multe proprietăţi imobiliare, majoritatea moştenite de la părinţi sau de la una dintre mătuşi. Chiliman are terenuri şi clădiri în Eforie Sud, Predeal, Snagov, comuna Verneşti (judeţul Buzău), Bucureşti, comuna Ciorari şi comuna Căpreni (judeţul Gorj), Sinaia, comuna Falciu (judeţul Vaslui). Cele mai multe dintre imobile au fost moştenite de la părinţii săi sau de la una dintre mătuşi sau au fost moştenite de soţie de la mama sa.

Oana Mizil
gigi becali foto adevarul
image
Andrei Chiliman


Aceste proprietăţi aparţineau familiei încă dinaintea celui De-al Doilea Război Mondial şi au fost recuperate în justiţie sau restituite după anii ’90. Primarul Chiliman şi-a cumpărat în 2005 un Audi A6, iar soţia sa a moştenit de la mama sa un Renault R16, fabricat în 1972.

Familia Chiliman deţine bijuterii cu o valoarea cuprinsă între 13.000 şi 20.000 de euro şi obiecte de artă cu o valoare estimată de până la 120.000 de euro.

Andrei Chiliman nu are niciun credit la bancă, însă avea, în vara lui 2011, mai multe depozite şi conturi curente în care erau aproape 200.000 de euro. De asemenea, el a mai acordat un împrumut în nume personal fratelui său, în valoare de 15.000 de euro. Familia Chiliman obţine anual 30.000 de euro brut din chirii şi 4.000 de lei din arende. Primarul a câştigat în 201054.784 de lei din indemnizaţia de primar, iar soţia sa a încasat salariu de peste 23.000 de lei de la Institutul Carpaţi Proiect Bucureşti şi de la Ministerul Culturii. Soţia a mai câştigat 17.696 de lei activităţi independente (biroul individual de arhitectură), dar şi pensie de 26.220 de lei.  

Sectorul 2. Neculai Onţanu are un credit până în 2035

Neculai Onţanu conduce Primăria Sectorului 2 din anul 2000. Onţanu are un apartament de 66 de metri pătraţi în Bucureşti, cumpărat în 1991. Soţia sa, Veronica Onţanu, a primit moştenire în 1998 un teren intravilan de 250 de metri pătraţi în Voluntari, acolo unde se află şi o casă de locuit de 65,8 metri pătraţi.

Onţanu nu are niciun autoturism, dar are bijuterii şi obiecte de artă cu o valoare estimată la 15.000-20.000 de euro. În 2012, Onţanu avea în conturi 2.000 de euro şi 4.000 de dolari. El are un credit în valoare de 77.500 de lei contractat de la BCR pe o perioadă de 30 de ani, dar şi un împrumut luat de la o persoană fizică, în 2005, de 35.000 de euro.

Salariul încasat de Onţanu pentru funcţia de primar a fost în 2010 de 46.005 lei, iar al soţiei  - de 7.452 de lei. Soţia a mai încasat aproximativ 5.000 de euro din chirii. Nici primarul Sectorului 2 nu deţine niciun autoturism.

Sectorul 3. Robert Negoiţă, cel mai bogat şi cel mai dator primar

Robert Negoiţă împarte cu fratele său Ionuţ Negoiţă o avere estimată de revista „Forbes“ de 60-70 de milioane de euro. Chiar dacă Negoiţă este cel mai bogat edil, el are şi cele mai mari datorii: aproximativ 24 milioane de euro şi 4,5 miliarde de lei.

Declaraţia sa de avere, care se întinde pe 23 de pagini, este o listă nesfârşită de bunuri imobile. Cei doi fraţi au afaceri în imobiliar, hoteluri (RIN – din Vitan şi Otopeni), media şi tipografii. Robert Negoiţă deţine sute de mii de metri pătraţi te teren arabil şi intravilan în Voluntari şi Popeşti Leordeni, după ce le-a cumpărat în 2006-2007. Pe aceste terenuri, fraţii Negoiţă au construit în 2008 case şi blocuri. Astfel, Robert Negoiţă a ajuns să deţină, în iunie 2011, 112 apartamente.

Alte 32 de bunuri imobile au fost înstrăinate în 2011 şi 2012 către diverse persoane fizice, după ce Fiscul i-a scos la licitaţie mai multe apartamente pentru neplata de TVA în tranzacţii imobiliare. Şi lista de datorii a lui Robert Negoiţă este destul de lungă. El a contractat în 2007 un credit de un milion de euro de la Volksbank, pe o perioadă de 30 de ani. Mai are datorii de 199 de milioane de lei la Fisc, 20.000 de lei – la Primăria Sectorului 4, de aproape 2 milioane de lei la Primăria Popeşti Leordeni, dar şi la Primăria Constanţa şi la cea din Voluntari.

Datoriile lui Negoiţă către firmele Domus Stil onstruct şi la Domus Stil Real estate Solutions se ridică la aproape 2 milioane de lei. El mai are datorii semnificative la alte patru firme. În plus, este garant şase credite contractate de la bănci, dar şi fidejusor în 14 contracte de leasing. Salariul de demnitar al lui Robert Negoiţă din Camera Deputaţilor a fost în 2011 de 52.044 de lei. El a mai obţinut 2,65 milioane de lei din executarea de către Fisc a unor imobile.

Sectorul 4. Cristian popescu Piedone

Şi Piedone este şi el unul dintre primarii care şi-au păstrat scaunul la Primărie. Piedone şi-a cumpărat în 2008 un teren intravilan de 978 de metri pătraţi în Bragadiru, iar, în următorul an, şi-a mai cumpărat alţi 538 de metri pătraţi, în acelaşi loc. El deţine două apartamente în Bucureşti, unul de 307 metri pătraţi şi altul de 73 de metri pătraţi, obţinute în 2002, respectiv 2003, prin moştenire şi schimb cu fratele. Primarul Sectorului 4 este un împătimit al autoturismelor de colecţie. El deţine cinci maşini: un Mercedes din 1966, un Oldsmobile din 1959 şi trei maşini Cadillac din 1968, 1973, respectiv 1974. El a moştenit bijuterii, obiecte de artă, timbre, pendule şi ceasuri de buzunar în valoarea de aproximativ 40.000 de euro. Salariul său a fost în 2011 de 46.006 lei, din indemnizaţia de primar.

Sectorul 5. Marian Vanghelie, singurul primar care nu-şi face publică declaraţia de avere

Primarul Sectorului 5 este singurul edil al Capitalei care nu şi-a făcut publică declaraţia de avere pe site-ul instituţiei pe care o conduce. Totuşi, când a candidat la alegerile locale din iunie 2012, a prezentat o declaraţie de avere, aproape indescifrabilă.

Domiciliat în centrul Capitalei, pe Bulevardul Dacia, Marian Vanghelie, are, conform declaraţiei de avere depuse la Biroul Electoral al Circumscripţiei electorale nr. 5 – Sector 5, un apartament şi o casă, de 110 şi, respectiv, 108 metri pătraţi. Vanghelie şi-a achiziţionat cele două imobile în 2001 şi, respectiv, 2008, prin contract de vânzare cumpărare. Vanghelie mai are şi un autoturism cumpărat în anul 2000.

image
negoita mic
piedone
Marian Vanghelie

Vanghelie mai are cinci ceasuri în valoare totală de 70.000 de euro şi cinci tablouri, în valoare totală de 85.000 de euro. Ceasurile au fost cumpărate în anii 1997, 1998, 2000, 2005 şi 2009, iar operele de artă au fost achiziţionate în perioada 1994 – 1998.

Edilul Sectorului 5 a mai acordat un împrumut în nume personal în valoare de „22600 00” de lei unei persoane fizice, greu de identificat, din cauza scrisului ilizibil.

Sectorul 6. Rareş Mănescu: trei autoturisme şi un scuter

Rareş Mănescu se află la primul mandat la Primăria Sectorului 6. Potrivit declaraţiei de avere, liberalul Mănescu deţine împreună cu soţia un teren de 990 de metri pătraţi şi o casă de 140 de metri pătraţi în oraşul Bragadiru din judeţul Ilfov.

Familia Mănescu mai are şi un apartament în Predeal. Conform declaraţiei de avere de pe site-ul Primăriei Sectorului 6, Rareş Mănescu mai are în proprietate două autoturisme marca Audi, unul marca Ford şi un moped marca Aprilia, toate dobândite prin cumpărare. De asemenea, în 2011, a vândut un autoturism marca Volvo cu 32.400 de euro.

Primarul sectorului 6 nu deţine nici bijuterii şi nici obiecte de artă, însă are un credit de 48.000 de euro la o bancă din Belgia.

Conform declaraţiei de avere depuse în iunie 2012, actualul primar a câştigat în 2011 7.731 de lei în calitate de consilier economis la Camera Consultanţilor Fiscali. În schimb, soţia sa, Ramona Mănescu, a câştigat în 2011 de la Parlamentul European 74.445,84 de euro.

Tot în 2011, Rareş şi Ramona Mănescu au câştigat împreună 500 de lei ca cesiune părţi sociale de la firma SC Spedcom SRL Giurgiu, o firmă de comisionariat vamal. Noul primar al sectorului 6 avea în 2008 o participaţie de 25% în firma Spedcom SRL.

În urma unei răscumpărări a unei poliţe de la Alico Asigurări România SA, Rareş Mănescu a încasat în 2011 suma de 21.754,77 de lei.

Rares Manescu
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite