Care sunt zonele cu risc seismic din Capitală

0
Publicat:

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii şi Economia Construcţiilor a realizat o hartă cu risc seismic a Bucureștiului, în funcție de accelerație și vibrație la cutremur.

Harta riscului seismic FOTO INCERC
Harta riscului seismic FOTO INCERC

Astfel, au fost delimitate 14 zone distincte, caracterizate printr-o acceleraţie maximă posibilă, cu intensitatea maximă şi perioada de vibraţie a terenului, conform newsweek.ro.

La un cutremur de 7,5 pe Richter, se estimează o acceleraţie maximă în Dămăroaia, zona Casa Presei Libere, Băneasa şi Otopeni de 300 cm/s la pătrat şi o perioadă de vibraţie (T) între 0,5 – 0,83 secunde.

În schimb, acceleraţia în cazul unui cutremur de 7,5 pe scara Richter este minimă (200 cm/s²) în Vitan, Berceni şi Republica.

În Pantelimon, acceleraţia maximă este tot de 300 cm/s², dar cu o perioadă de vibraţie mai mare, de 1,56 secunde.

Suburbiile Periş, Bolintin şi Măgurele intră în aceeaşi categorie.

Centrul Bucureştiului, zonele 1 Mai - Titulescu şi Tei - Floreasca sunt supuse unei acceleraţii maxime de până la 240 cm/s², iar Balta Albă - Titan au o acceleraţie de până la 250 cm/s².

Terenul de sub Casa Poporului, din cartierele Cotroceni, Militari şi Drumul Taberei se accelerează, în caz de cutremur, cu 280 cm/s la pătrat.

Specialiştii spun că zona de-a lungul Dâmboviţei este periculoasă pentru că sunt regiuni cu teren nisipos. Acolo pot apărea fenomene de lichefiere a solului, o „curgere” a nisipului, iar clădirile aflate acolo pot să se încline.

  O analiză a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că situația clădirilor aflate în pericol în cazul unui cutremur similar celui din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative”.

Un tânăr arhitect a realizat o hartă interactivă cu riscul seismic al blocurilor din București, inclusiv cu date despre anul construcției.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite