Bucureştiul e cea mai periculoasă capitală europeană, în opinia britanicilor. „Nu infracţionalitatea e problema mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de clădiri din Bucureşti riscă să fie făcute una cu pământul în cazul unui cutremur serios. FOTO: BBC
Sute de clădiri din Bucureşti riscă să fie făcute una cu pământul în cazul unui cutremur serios. FOTO: BBC

Reporterii BBC cred că Bucureştiul este, de departe, cea mai periculoasă capitală europeană, iar asta nu neapărat din cauza ratei infracţionalităţii.

Britanicii susţin că viaţa bucureşteanului de rând este pusă în permanenţă în pericol de starea precară a clădirilor, multe dintre ele riscând să se dărâme în cazul unui cutremur serios, însă autorităţile nu au făcut şi nu fac nimic, deşi sunt conştiente de acest risc. Multe dintre clădirile din Capitală nu respectă legile de bază şi reglementările privind construcţiile, informează BBC. Din acest punct de vedere, situaţia este de neimaginat şi este unică printre capitatele europene.

La fel de grav este că actele imobilelor cu probleme sunt falsificate în mod regulat, iar din această cauză nici nu se mai ştie cu exactitate care clădiri sunt cele mai expuse. Un cutremur serios ar cauza prăbuşirea multor clădiri, caz în care ar muri mii de oameni, dar asta nu pare să impresioneze prea mult autorităţile. În 31 de ani, niciuna dintre administraţiile care s-au succedat nu au găsit important să rexolve această problemă.

Britanicii mai amintesc de celebra „bulină roşie” cu care au fost marcate mai multe clădiri considerate periculoase, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Deşi capitala României şi-a schimbat recent conducătorii, nici noul primar general nu pare preocupat de această problemă.

Printre cele mai expuse imobile se numără „căminele de nefamilişti”, numite şi „case pentru cei fără familie”, amintesc englezii.  Acestea au fost construite în anii regimului Ceauşescu pentru a găzdui temporar muncitori aduşi din mediul rural şi oameni care trăiau singuri. Apartamentele având o singur cameră, de mărimea unei celule de închisoare, cu duş comun şi toaletă la fiecare etaj nu au fost niciodată destinate familiilor. Dar, după căderea comunismului, multe dintre aceste „cutii de chibrituri”, deteriorate tot mai mult de la an la an, au ajuns să servească drept cămine pentru familii întregi. 

Vă mai recomandăm şi:

Poliţiştii români şi colegii lor spanioli, acţiune în forţă împotriva proxeneţilor. Ce au găsit în urma percheziţiilor

Cum explică o poliţistă faptul că nu poartă mască în timp ce discută cu oamenii. „Ei nu înţeleg ce le spun, iar eu nu-i aud”

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite