Bucureşti: Cornel Amariei construieşte roboţi-spion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul în vârstă de 16 ani realizează roboţi care pot urmări persoane şi pot găsi victime în caz de cutremur, cu care a participat la concursuri internaţionale de profil, aducând României şase medalii.

Pasiunea lui Cornel Amariei pentru robotică s-a manifestat încă din gimnaziu. „Când eram în clasa a VIII-a, am văzut un film cu un roboţel făcut de nişte studenţi de la Universitatea Politehnica Bucureşti. Căuta o bilă roşie şi o prindea. Mi s-a părut interesantă ideea şi am început să caut informaţii despre cum se construieşte unul“, spune el.

Câteva luni mai târziu, Cornel a participat la primul concurs internaţional de profil, Infomatrix 2008, unde a obţinut o medalie de bronz. Anul acesta, la acelaşi concurs, tânărul a obţinut medalia de aur cu un robot-spion, dotat cu o cameră de filmat, care poate vedea în întuneric, putând chiar să găsească victime în urma unui cutremur.

La 16 ani, predă la universitate

Performanţa a fost suficientă încât să-l determine să continue, mai ales că deşi este elev,  predă robotică şi electronică în cadrul cluburilor de profil din liceul unde învaţă şi din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Primul robot a fost confecţionat din componentele jucăriilor vechi şi urmărea obiectele luminoase.

Roboţii avansaţi „au luat naştere“ abia după un an. La începutul clasei a IX-a, tânărul a făcut un robot de spionaj cu care a participat la trei concursuri internaţionale, obţinând medalii de aur la toate.

Robot pentru persoanele cu dizabilităţi

 În prezent, Cornel lucrează însă la un robot menit să-i ajute părinţii care au probleme locomotorii. „Mai întâi am început să-i fac schemele mecanice într-un program de design. L-am desenat până la ultimul şurub ca să mă asigur că poate rezista la toate forţele la care va fi supus. Peste 90% din piese trebuie aduse din afară, din SUA, Marea Britanie, Germania si Italia“, explică tânărul.

 1.000 de dolari, costul unui robot

Construcţia roboţelului nu durează mai mult de două săptămâni, dar preţul pieselor depăşeşte de regulă 1.000 de dolari. „Banii investiţi în pasiunea mea, îi obţin din concursurile la care particip, din joburile în domeniul IT şi din sponsorizări“, mai spune  După ce robotul capătă formă, începe programarea, unde prinde viaţă, cu alte cuvinte devine inteligent. „Robotul la care lucrez ştie să vorbească, să recunoască persoane după faţă, să raspundă la câteva comenzi, ştie să se plimbe într-un spaţiu deja cunoscut“, mai spune el.

Cornel îşi doreşte să realizeze un robot care să poată să-i aducă o sticlă de suc din frigider, şi în prezent lucrează la el. „Robotul ştie puţin peste o sută de cuvinte şi foloseşte un program care face din litere sunete. Nu este chiar cea mai complicată parte a lui. E mult mai greu să îl faci să înteleagă ce spui. Vorbeşte aproape ca roboţii din filmele de acum 20 de ani“, adaugă Cornel Amariei.

Ce-i place

„Îmi plac înotul, kartingul, călăria, fotografia, informatica, calculatoarele şi artele marţiale. O altă pasiune a mea sun artele vizuale, automatica, electronica, ecologia şi fizica. Ador călătoriile şi mă plimb des prin Europa“.

Ce nu-i place

„Nu suport să pierd timpul, să stau degeaba. Un alt lucru care nu îmi place este să joc fotbal, deşi iubesc sportul. Nu imi place fiindcă este prea popular. Nu văd logica unui astfel de sport, alergi trei ore după o minge doar ca să-i dai un şut mai departe“.

Întrebări şi răspunsuri

Ce roboţi ai în plan să construieşti?

Cel pe care l-am descris mai sus, pentru persoanele cu handicap. Ar fi o speranţă chiar şi pentru foarte mulţi oameni, un fel de ajutor în casă. În afară de acesta contează şi ce mi se cere la competiţii. Sunt multe concursuri cu taskuri ce trebuie îndeplinite.

Te-ai gândit să faci o afacere cu roboţi?


M-am gândit la o afacere dar nu fac roboţii pentru bani, o fac fiindcă imi place şi pentru că în viitor o să mă ajute foarte mult financiar. Nu am vândut niciodată un robot.

Profil
Născut: 9 septembrie 1993, Bucureşti
Studii: V-VIII - Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ IX- prezent - Liceul Internaţional de Informatică
Performanţe: şase medalii internaţionale în robotică şi  IT (trei de aur şi trei de bronz)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite