Apele Române: opt surse de alimentare cu apă din Voluntari, infestate cu tricloretilenă, un derivat dintr-un produs petrolier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa a fost poluată cu o substanţă volatilă, derivată dintr-un produs petrolier
Apa a fost poluată cu o substanţă volatilă, derivată dintr-un produs petrolier

Agenţia Naţională a Apelor Române (ANAR) a publicat, vineri, rezultatele analizelor făcute pentru probele luate din mai multe puţuri de apă din zona platformei S.C. Băneasa S.A. şi în zona limitrofă acesteia. Controlul a avut loc după ce un cetăţean a făcut o sesizare în care acuza că apa din puţul de pe proprietatea sa este poluată.

ANAR a făcut publice rezultatele analizelor pentru probele luate cu o săptămână în urmă printr-un comunicat de presă emis vineri. Pe 9 mai, o comisie alcătuită din reprezentanţii mai multor agenţii de profil au făcut un control la S.C. Băneasa S.A. şi în zona limitrofă acesteia după ce proprietarul unei case din zonă a făcut o seziare cum că apa din puţul din curte ar fi poluată.  

Astfel, au fost identificate concentraţii peste limita maximă prevăzută la indicatorii tricloretilenă si tetracloretilenă (substanţe volatile toxice derivate din produse petroliere) la 8 din cele 19 foraje de alimentare cu apă, realizate la o adâncime cuprinsă între 25 – 60 de metri. Pentru tricloretilenă, valorile concentraţiilor se încadrează între un minim de 15 µg/l şi un maxim de 14.410 µg/l, iar pentru tetracloretilena între un minim 18,3 µg/l şi un maxim 165 µg/l.

„Problema este cu cei care nu sunt legaţi la reţeaua publică a Apa Nova şi au puţuri proprii. Considerăm că, pentru rezolvarea acestei situaţii este necesar ca administraţia publică locală să prelungească în această zonă reţeaua de alimentare cu apa potabilă“, au declarat surse din cadrul ANAR pentru adevarul.ro.

Totodată, ANAR a transmis, pentru informare şi luarea unor măsuri suplimentare, rezultatele analizelor de laborator Instituţiei Prefectului Judeţului Ilfov, Primăriei Voluntari, Agenţiei de Protecţie a Mediului Ilfov,  Gărzii de Mediu - Comisariatul Judeţului Ilfov, precum şi Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Studiu hidrogeologic pentru a găsi sursa poluării

Reprezentanţii ANAR susţin că este necesară continuarea investigaţiilor, respectiv efectuarea unui studiu hidrogeologic, în vederea identificării şi delimitării penei de poluare, dar şi găsirii sursei de poluare.

În continuare, ANAR va monitoriza acest fenomen şi, împreună cu toate instituţiile participante din cadrul Comisiei Mixte de Control, va urmări aplicarea şi respectarea măsurilor stabilite, în vederea protecţiei populaţiei, resursei de apă subterană şi a mediului înconjurător.

DSP Ilfov: interzis la băut apă din puţ

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, Dănuţ Crăciun, a declarat vineri, pentru Mediafax, că după ce analizele făcute de Apele Române au arătat că apa din unele puţuri din zonă este într-adevăr contaminată, s-au făcut notificări către proprietarii lor, prin care li s-a interzis să mai bea apa respectivă sau chiar să o folosească pentru igiena personală.

Deţinătorii acestor puţuri sunt, în majoritate, persoane fizice, dar există şi proprietari persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Crăciun.

Angajaţii DSP Ilfov fac în continuare cercetări pentru a vedea câte gospodării sunt afectate, cei care au surse proprii de apă fiind sfătuiţi să facă analizele specifice, pentru ceilalţi neexistând suspiciuni, a mai spus şeful direcţiei.

Aducem aminte că, în urma sesizării unei persoane fizice, prin care se semnala poluarea apei din forajul aflat pe proprietatea sa cu tricloretilenă, o comisie mixtă fomată din reprezentanţi ai mai multor autorităţi printre care şi ai Direcţiei de Poliţie Locală Voluntari, Gărzii de Mediu - Comisariatul Judetului Ilfov, Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, dar şi ai agenţiei de Protecţie a Mediului Ilfov şi ai Inspectoratului Teritorial de Politie Ilfov a luat mai multe probe pentru a vedea dacă apa era sau nu poluată.

44.000 de lei amendă

La data de 9 mai, comisia a efectuat un control la S.C. Băneasa  S.A. (fost IPRS Băneasa) – producătoare de componente electronice (acum în insolvenţă).

Agenţii au găsit într-un corp de clădire al SC Băneasa SA - aflată în insolvenţă şi unde nu se mai desfăşoară nicio activitate industrială - patru recipiente din material plastic ce conţineau tricloretilenă reziduu. Drept urmare, Administraţia „Apele Române“ a amendat întreprinderea cu 35.000 de lei pentru încălcarea Legii Apelor din 1996 privind depozitarea incorectă a deşeurilor.  SC Băneasa SA a mai fost amendată cu 9.000 de lei şi de DSP Ilfov.

Fosta IPRS Băneasa a fost înfiinţată în 1962. În septembrie 2003, pachetul majoritar de 51,4 acţiuni al întreprinderii a fost cumpărat de compania Ogharit Trading CO Siria, controlată de omul de afaceri Omar Hayssam.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite