350 de lei pentru masa de Paşte din acest an
0Faţă de anul trecut, preţul kilogramului de carne de miel a crescut, la fel şi cel al ouălor care fac deliciul culinar al Sărbătorilor.
Peste doar o săptămână, credincioşii ortodocşi vor celebra Paştele, sărbătoare ce necesită, printre altele, pregătiri culinare speciale. În această perioadă, potrivit tradiţiei, se consumă carne de miel, preparate din carne de miel, cozonac, pască, se vopseasc ouă şi se bea vin. Pentru toate aceste bunătăţi, bucureştenii trebuie să scoată din buzunare câteva sute de lei bune.
Bucureşteancei Dora Radu, 70 de ani, îi place ca de Sărbători să aibă pe masă toate bucatele tradiţionale. „Am fost acum câteva zile în piaţă şi am cumpărat un miel de vreo cinci kilograme, pe care am dat aproape 150 de lei. Cam scump, totuşi“, a apreciat femeia. În acest an, preţul cărnii de miel a crescut. Dacă în 2011 bucureştenii puteau să-şi cumpere miel cu 20-23 de lei kilogramul, în acest an trebuie preţul a crescut la 28-30 de lei kilogramul.
Cozonacul şi pasca, obligatorii
Un alt „ingredient“ important pentru masa de Paşte este cozonacul. Chiar dacă majoritatea locuitorilor capitalei îl cumpără din comerţ, tanti Dora îl pregăteşte acasă pentru că astfel e mai gustos: „Pentru doi cozonaci am cheltuit cam 25 de lei pe făină, lapte, ouă, zahăr şi drojdie“. La magazin, preţul unui cozonac porneşte de la 4 lei şi ajunge la 20 de lei.
Şi cum Paşte fără ouă roşii nu se poate, tanti Dora a cumpărat din comerţ un carton cu 30 de bucăţi pe care a dat 18 lei. La acestă sumă a mai adăugat încă 5 lei pentru vopsea.
Pentru deliciosul drob, tanti Dora a cumpărat de la magazin şi organe de miel la preţul de 15 lei kilogramul. „Mărarul, pătrunjelul şi ceapa costă cam 10 lei“, a adăugat femeia.
Singurul produs pe care tanti Dora nu-l va face în bucătăria sa de acasă e pasca. „Chiar azi am fost la supermarket şi mi-am cumpărat cu 23 de lei o pască nemaipomenită“, a spus Dora. Preţul variază în magazin între 15 şi 30 de lei, în funcţie de gramaj.
Fructe exotice, pe masa de Paşte
Ultimul produs aproape obligatoriu este vinul, fie el roşu sau alb. În comerţ, o sticlă de vin pleacă de la 12 lei, dar poate ajunge şi la 50 de lei, în funcţie de vechime şi tip. În total, preţul minim pentru o masă de Paşte se ridică la aproximativ 350 lei. La această sumă se adaugă alte cheltuieli suplimentare, cum ar fi altfel de băuturi alcoolice, băuturi nonalcoolice sau fructe, în valoare de cel puţin 100 de lei. Potrivit directorului Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mecinicopschi, de pe masă nu trebuie să lipsească fructele. „În coşul de cumpărături pentru Paşte trebuie să se regăsească şi fructe exotice, precum ananasul sau kiwiul, care ajută la digestie“, a explicat el.
Paşte cu vânt şi ploi
Meteorologii anunţă vreme instabilă pentru această săptămână. Astăzi, cerul va fi tot noros, ca şi ieri, şi, temporar, vor fi averse de ploaie, vânt şi descărcări electrice. Temperaturile maxime din timpul zilei nu vor depăşi 14 grade Celsius. Mâine, vremea îşi va păstra aceleaşi caracteristici cu menţiunea că temperaturile vor mai creşte cu câteva grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab. Nici miercuri nu scăpăm de ploi, doar că ele vor fi de scurtă durată. Pentru Duminica Paştelui, prognoza indică vreme caldă în Capitală, însă nu sunt excluse precipitaţiile şi vântul.
Cum se circulă în noaptea Învierii
Bucureştenii care vor participa la slujba din seara de Paşte vor avea la dispoziţie mijloace de transport pe timpul nopţii. Metrourile vor circula până dimineaţă, special pentru acest eveniment ortodox. „Trenurile vor circula pe tot parcursul nopţii, aşa cum s-a obişnuit în fiecare an. Dacă va fi nevoie, avem metrouri pregătite pentru suplimentare“, au explicat reprezentanţii Metrorex.
În cazul RATB, programul nu va suferi nicio modificare, întrucât în fiecare zi sunt puse la dispoziţia locuitorilor Capitalei cele 23 de linii de noapte, care pleacă la ora 23.00 din Piaţa Unirii.