10 curiozităţi despre Bucureşti. Cum arată cea mai veche casă din oraş şi ce s-a întâmplat cu prima maşină a Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calea Victoriei în vremurile de altădată FOTO Muzeul de Istorie al Bucureştiului
Calea Victoriei în vremurile de altădată FOTO Muzeul de Istorie al Bucureştiului

Bucureştiul este unul dintre cele frumoase şi complexe oraşe ale României şi are o mulţime de secrete. „Adevărul“ vă prezintă astăzi zece lucruri mai puţine cunoscute despre cel mai important oraş al ţării.

1. Cea mai veche gară din Bucureşti este Filaret, asta deşi o mulţime de bucureşteni nu ştiu că există. Chiar dacă este prima gară a oraşului, cea mai cunoscută este Gara de Nord din Capitală.

2. Primul drum public al Bucureştiului a fost Podul Mogoşoaiei, adică actuala arteră Calea Victoriei. Aceasta era pavată cu bucăţi din lemn şi în jurul ei miroase foarte urât pentru că apa de la ploaie nu avea unde să se scurgă. 

3. Intrarea Hotelului Novotel din Capitală este, de fapt, faţada vechiului Teatru Naţional distrus în timpul bombardamentului din cel de-al Doilea Război Mondial. 

4. Primele tramvaie din Bucureşti au fost trase de cai. Pentru a fi siguri că animalele vor respecta traseul şi nu vor pleca după femele, armăsarii erau castraţi şi atent supravegheaţi de midicii veterinari ai vremii. 

5. Cea mai veche casă locuibilă din Bucureşti rămasă intactă până în zilele noastre este Casa Melik. 

image

6. Micii, vedetele de pe grătarul românilor, au fost inventaţi pe strada Covaci din Bucureşti în momentul în care proprietarul unui restaurant a rămas fără maţe pentru cârnaţi. Astfel, acesta a pus doar compoziţia cârnatului pe grătar inventând celebrul mic.

7. Strada Xenofon este singura stradă în trepte din Capitală. Aceasta se află la o aruncătură de băţ de Parcul Carol.

8. În trecut, în vremea în care Dâmboviţa nu era amenajată, unii bucureşteni făceau bişniţă cu apa din râu. De cele mai multe ori cei care o beau se îmbolnăveau pentru că era foarte murdară şi plină de microbi.

dambovita

9. Prima maşină oficială care transporta primarii Bucureştiului dintr-un loc în altul s-a tranformat, de luni întregi de utilizare, în maşina care ducea gunoiul din Bucureşti spre groapa oraşului. 

10. În urmă cu mai bine de un secol, la fiecare colţ de stradă exista o cişmea din care oamenii obişnuiau să bea apă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite