Viitorii medici din Braşov, eroii comunităţii timp de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii la Medicină din Braşov derulează campania „Donează sânge, fii erou!” FOTO donorium
Studenţii la Medicină din Braşov derulează campania „Donează sânge, fii erou!” FOTO donorium

Din 13 până în 17 decembrie, studenţii braşoveni la Medicină vor fi prezenţi la Centrul de Transfuzii pentru campania „Donează sânge, fii erou!“.

De 11 ani, studenţii braşoveni la Medicină donează sânge într-o campanie care se derulează în întreaga ţară. „Donează sânge, fii erou!” se va derula în Braşov din 13 până în 17 decembrie, însă tinerii studioşi vor dona, aşa cum ne-au obişnuit, pe întreaga durată a anului. 

În 2010, studenţii de la Medicină, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, reuniţi în Asociaţia Ştiinţifică a Studenţilor Medicinişti Braşov, au demarat pentru prima dată o acţiune organizată de donare de sânge. Acum, în condiţiile în care pandemia a făcut ca numărul donatorilor să scadă, acţiunea lor este cu atât mai importantă. 

„Ţinând cont că, la fiecare două minute, o persoană are nevoie de sânge în România şi, mai ales, că situaţia epidemiologică a restricţionat, oarecum, numărul de donatori care vin la centru, este o mare nevoie de sânge în judeţul Braşov. Unul dintre motive este şi temerea donatorilor că ar putea contracta virusul, dar se ştie că se respectă măsurile de prevenţie”, a explicat Iulian Radu, preşedintele organizaţiei studenţeşti. 

Cei care se programează prin intermediul aplicaţiei „Donorium” au prioritate la Centrul de Transfuzie Sanguină Braşov. 

Să fii donator nu este deloc dificil. Cei care vor să-şi ajute astfel semenii trebuie să îndeplinească anumite criterii de sănătate şi să depăşească o anumită greutate. 

Nu pot dona sânge cei care au boli cronice, alergii, sunt sub tratament medicamentos ori au avut o operaţie în ultimele 6 luni. Orice donator trebuie să mănânce înainte de donare, iar legumele şi fructele sunt cele mai indicate alimente. Băuturile alcoolice sunt total contraindicate cu 48 de ore înainte de actul donării. 

„Donarea regulată de sânge stimulează producerea de elemente figurate noi. Practic, sângele nostru devine mai nou, dacă pot să mă exprim aşa. În procesul de donare nu donăm o cantitate atât de mare de sânge, undeva la 400-450 de mililitri, ţinând cont că o persoană de 70 de kilograme şi 1,70 metri înălţime are undeva la 5 litri - 5 litri şi jumătate de sânge”, a mai explicat studentul la Medicină. 

Pe lângă faptul că îşi ajută semenii, donatorii primesc bonuri de masă în valoare totală de 65 lei, o adeverinţă pentru o zi liberă de la locul de muncă sau de la universitate şi o reducere de 50% pentru un abonament la mijloacele de transport în comun pe timp de o lună.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Schimbare radicală pentru Piaţa Sfatului din Braşov. Ce vrea Primăria să facă în „Punctul zero“ al oraşului

Decizie responsabilă a unei femei de 97 de ani dintr-o comună braşoveană. Unde s-a prezentat aceasta

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite