VIDEO Castelul Bran, un model despre cum poţi să faci milioane de euro din turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Bran este descris de jurnaliştii BBC ca fiind singurul castel de România, care a fost retrocedat şi care s-a dovedit şi o afacere de success în turism. Profitul celui mai vizitat obiectiv turistic din România va depăşi 2 milioane de euro.

Jurnaliştii de la BBC  spun în reportajul lor că doar despre Castelul Bran se poate spune că pe lângă valoarea sa ca obiectiv turistic naţional şi internaţional, este şi o afacere du succes. Potrivit BBC, Roy Chowdhurry descrie succesul financiar al Castelului Bran ca pe „o mare exceptie“  în privinţa castelelor din România.

Castelul a intrat în posesia lui Dominic de Habsburg în anul 2009 şi de atunci parcă a înflorit. Noii proprietari au avut însă nevoie de câţiva ani pentru a remobila castelul după ce statul roman şi-a luat toate colecţiile de la Bran. Investiţia însă a început să dea roade şi să devină profitabilă.

Profitul Castelului lui Dracula a crescut în fiecare an începând din 2012 şi până în 2014. Dacă acum doi ani a avut un profit de 1 milion de euro, în 2013 acesta a crescut la 1,42 de milioane de euro. Anul acesta se estimează că profitul va depăşi 2 milioane de eură, dar cifrele oficiale urmează să se anunţe în luna ianuarie. Castelul Bran este şi cel mai vizitat obiectiv turistic al României, în ultimii trei ani. Doar în 2013 a avut 540.000 de turişti, 61% din România, iar 39% din străinătate.

Profitul nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi din suvenirurile comercializate la  magazinul din curte şi organizarea de evenimente. La Castelul Bran se organizează festivaluri şi concerte exclusiviste unde biletele costă între 50 şi 150 de lei pe bucata. Bani frumoşi se fac şi din organizarea de evenimente private, inclusive nunţi. O ceremonie la castel costă între 8.000 şi 10.000 de euro, preţul exact nefiind făcut public de administratori.

Castelul Bran ar fi putut rămâne în proprietatea statului, dacă Ministerul Culturii ar fi fost dispus să chetuiască 60 de milioane de euro cât a cerut Dominic de Habsburg. Reprezentanţii statului roman au considerat însă că nu merită învestiţia, iar cifrele din ultimii ani îi contrazic. Pe lângă potenţialul turistic imens, Castelul Bran a fost declarat de Forbes ca fiind a doua cea mai scumpă proprietate din lume fiind evaluat la 140 de milioane de dolari.

Ce puteţi vedea la Castelul Bran

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din România în ultimii trei ani devansând Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa, Muzeul Brukenthal şi Peleşul.

Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 25 de lei.

Pe aceeaşi temă

Castelul Bran, promovat printr-un puzzle 3D

Castelul lui Dracula, printre cele mai infricoşătoare locuri din lume

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite