Trucuri simple şi eficiente pentru a scăpa de molii, ţânţari sau furnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moliile distrug ţesăturile. FOTOcasa.acasa.ro
Moliile distrug ţesăturile. FOTOcasa.acasa.ro

Micii dăunători cum sunt moliile, furnicile sau ţânţarii ne invadează casele mai ales vara şi cu greu putem scăpa de ei. Există însă îngrediente naturale care îi pun pe fugă şi îi ţin la distanţă.

Moliile sunt musafirii nepoftiţi cu care toţi avem de furcă mai ales când vremea se încălzeşte. Există însă câteva soluţii simple pentru a preveni apariţia lor. „ Moliilor le place să se ascundă în fibrele naturale cum ar fi boncacul, lâna sau blana. Dacă aveţi haine de lână sau blană pe care nu le purtaţi des ar fi bine să le ţineţi depozitate în cutii sau separat în dulapuri pentru ca moliile să ajungă cât mai greu la ele. Dacă credeţi că aveţi ouă de molii în astfel de haine, ouă care pot sta şi trei luni în fribră, trebuie să ştiţi că moliilor nu le place frigul. Puneţi haina într-o pungă şi apoi la congelator ca să moară ouăle de molii. După câteva ore scoateţi totul afară şi duceţi haina la curăţat. De asemenea moliile sunt atrase şi de hainele care nu sunt curate. De aceea este important să nu ţineţi în dulap haine pe care le-aţi purtat deja sau care pot fi transpirate. Este foarte important să aspiraţi des şi să ştergeţi de praf şi rafturile dulapurilor pentru a le menţine cât mai curate“, spuneMircea Moraru, specialist firmă curăţenie.

Cum scăpăm de molii

Încă de pe vremea bunicii se ştie că naftalina le vine de hac moliilor, dar această substanţă este periculoasă. „Pe lângă faptul că naftalina nu miroase deloc plăcut este şi toxică. Nu este recomandată dacă aveţi copii în casă. Naftalina poate decolora şi hainele, de aceea este indicat să folosiţi aslte substanţa de care moliile fug. Puteţi alege levănţică, rozmarin, cedru sau mentă care au un miros plăcut şi pun moliile pe fugă. Piperul este un alt remediu natural. Puneţi boabe pe piper în săculeţi şi aşezaţi-i apoi în dulap. Nu lasă un miros puternic şi îndepărtează moliile“, mai spune specialistul.

Furnicile, invadatorii locuinţelor, greu de alungat

Tot în sezonul cald, dar mai ales atunci când plouă mult, ne putem trezi invadaţi de furnici. Pe lângă sprayurile clasice care nu sunt tocmai naturale, putem găsi soluţii simple pentru a scăpa de furnici. „În primul rând nu trebuie să lăsaţi mâncare descoperită pentru că furnicile simt tot. Nu lăsaţi firimituri pe jos şi aspiraţi des. Încercaţi să mâncaţi doar la bucătărie pentru a nu duce resturi de mâncare în alte camere. Dacă totuşi aveţi furnici, există câteva soluţii simple. Oţetul de mere este un inamic natural al furnicilor. Turnaţi oţet într-o sticlă cu pulverizator în stropiţi în locurile unde au apărut furnici. Puteţi spăla pe jos cu oţet diluat cu apă. De asemenea menta nu le place furncilor şi puteţi pune esenţă sau frunze de mentă în locurile unde aţi observat că apar furnicile. La fel de bine funcţionează şi boabele de piper şi scorţişoara care distrug mirosul furnicilor. Dacă aveţi fisuri sau crăpături care ar putea face legătura cu exteriorul este bine să le astupaţi“, mai spune specialistul.

Cum alungăm ţânţarii

Ţânţarii sunt unele dintre cele mai răspândite insecte. Pe lângă faptul că ne enervează şi ne înţeapă, pot transmite şi multe boli. Pe piaţă există sprayuri şi pastile care îi alungă, dar putem scăpa de ei folosind ingrediente naturale.

„Muşcatele sunt flori frumoase, dar mirosul emanat de ele ţine ţânţarii la distanţă. Dacă veţi avea muşcate pe pervaz, veţi avea automat şi mai puţin ţânţari. Lămâia în combinaţie cu eucaliptul alungă ţânţarii. Puteţi tăia lâmâile în patru şi puteţi presăra peste ele câteva picături de ulei de eucaipt. Dacă le lăsaţi în încăpere, va mirosi plăcut, dar ţânţarii nu se vor apropia. Puteţi să aplicaţi pe piele amestecul mai ales dacă staţi afară şi în zonă sunt mulţi ţânţari. De asemenea dacă mergeţi lângă apă unde automat sunt ţânari purtaţi haine deschise la culoare şi evitaţi parfumurile puternice şi florale. Spre deosebire de molii sau furnici, ţânţarii sunt atraşi de aceste mirosuri. Evitaţi să aerisiţi seara când se adună ţânţarii, dar dacă o faceţi stingeţi lumina. Plasele la geamuri sunt şi ele eficiente“, mai spune specialistul.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai murdare lucruri din locuinţă. Care sunt obiectele le folosim zilnic fără să bănuim că sunt pline de bacterii

Trucuri simple pentru a scăpa de praful din casă şi pentru a elimina riscul de alergie. Cât de des ştergem mobila şi ce substanţe folosim

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite